RECENZIJE

18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Candlelight records, 2020

Norveški glasbenik in multiinštrumentalist Ihsahn ne potrebuje posebne predstavitve, saj je že od začetka glasbenega ustvarjanja v zgodnjih 90-ih znan kot nekdo, ki postavlja nove meje in standarde v norveškem black metalu. V zvrsti, ki je včasih neupravičeno, a mnogokrat upravičeno znana po tem, da v zadnjih dvajsetih letih ni ponudila ničesar bistveno novega.

In kar je začel že v okviru banda Emperor, Ihsahn nadaljuje v svojem solo projektu. Mešanje različnih glasbenih vplivov, predvsem klasike, proga in klasičnega rock’n’rolla, ter uporaba za zvrst nestandardnih glasbil, ki so zaznamovali dosedanje izdaje, se nadaljujejo tudi na izdaji Telemark. EP, ki je posvečen njegovi domači pokrajini in je prvi od dveh napovedanih, naj bi predstavljal Ihsahnovo temnejšo, black metal plat, kar mu po večini uspeva.


Uvodna skladba Stridig s ponavljajočo temo in precej klasično black metal strukturo vzpostavi atmosfero, ki jo nadaljujeta malo bolj zanimivi in razgibani Nord in Telemark. Predvsem pri slednji pride lepo do izraza trdota norveškega jezika in raskav Ihsahnov scream, ki nam ob spremljavi etno inspiriranega riffa omogoča, da si lahko živo predstavljamo lepote pokrajine, ki sta ji pesem in EP posvečena. Pri skladbi Nord pride predvsem do izraza odličen kitarski solo, ki zaključek skladbe povzdigne v epiko. Zelo izrazita pri vseh skladbah je raba brassov, ki delujejo kot zelo okusno dodana nova začimba in lepo obogatijo okus aranžmajev.

Po treh avtorskih skladbah izdajo zaključujeta dve priredbi, in sicer presenetljiva Rock’n’Roll is Dead pop rock zvezdnika Lennyja Kravitza in Iron Maiden klasika Wrathchild. Sicer sta zelo dobro izvedeni in aranžirani, predvsem brassi pri Wrathchild dodajo skladbi novo svežino, vendar screami z nasnetimi clean vokali namesto melodije originalnih vokalnih linij delujejo nekoliko prisiljeno.

Ob poslušanju na to sončno, toplo februarsko nedeljo si lahko ob dobri glasbeni spremljavi vsaj malo pričaram pred oči sneg in zimo, ki ju letos pogrešamo. Obenem pa čakam na drugo polovico, ki bo izšla letos in nam bo po napovedih pokazala še Ihsahnovo toplejšo, progy plat.

SORODNE VSEBINE:
18. 7. 2012Ihsahn - Eremita / Recenzije
13. 7. 2018Ihsahn - Àmr / Recenzije
28. 6. 2010Ihsahn - After / Recenzije
30. 8. 2016Ihsahn - Arktis. / Recenzije
18. 5. 2012Vision Of Disorder / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska