REPORTAŽE

6. 12. 2013

Vigilance / Mothermound / Mist

Trainstation Squat, Kranj / 29. 11. 2013

Kranj je po ukinitvi delovanja Bazena in kasneje Subarta dobil novo alternativno zatočišče. Na začetku (torej kmalu po odprtju) smo s skeptičnimi pogledi prišli na prvih par koncertov v zapuščeno stavbo ob železniških tirih, začetni skepticizem pa je takoj prekinil kvaliteten (reden) program, nadgradnja všečnega prostora (s super lučmi, projektorji itd.), super ekipa, ugodne cene in še kaj. Trainstation Squat se je tako ponovno zavil v črnino, metalska maša se je odvila v večernih urah petkovega večera, nastopile pa so tri skupine. Ob praznovanju metalskih rojstnih dni in ostalih zeliščarskih aktivnosti so koncert odprle mladenke Mist, z dodatkom kitarista Metalsteel Benjamina Kica.
Pred kratkim so izdale demo, naslovljen Demo 2013 (s sicer le dvema avtorskima komadoma), s katerim poskušajo oživiti mrtve in s pomočjo inženirske paličice prej omenjenega Benjamina Kica jim to tudi kar zadovoljivo uspeva (Beni je pred časom že iz dema Classified naredil čudežno preobrazbo zvoka). V nastop so optimalno zagrizle (moški je seveda zagrizel), a vidi se, da jim manjka še desetine kilometrov na metal cestah (beri: odrih). Medtem ko je Beni pokazal, da mu odri in igranje brez napak niso tuji faktorji, so pri ostalih le-ti malce šepali. A nič za to, vse priredbe in avtorski material so bili zadovoljivo odigrani, kar nakazuje, da imajo punce pred sabo svetlo prihodnost, ki jo bodo ob pravi metal volji zagotovo izkoristile. Do tam je še dolga pot, a z vadbo, iskanjem svoje niti in rednim igranjem na odrih (kar se že dogaja) jim lahko uspe.
Naslednji so na oder stopili Mothermound, zasedba, ki po mnogih predhodnih inkarnacijah in izdanih posnetkih končno dobiva to, kar si zasluži – prepoznavnost. Z zadnjo studijsko izdajo zares definirajo svojo bit in raziskujejo sfere nekaterih zvrsti, ki se ob pravi kombinaciji prepletajo v najboljši možni sliki. Bandu enostavno uspeva. Odličen nastop (predvsem basista/pevca) je ob najboljšem zvoku večera pustil zares odličen vtis. Le tako naprej!
Zadnje sveče so prižgali Vigilance. Band si je v le nekaj letih delovanja zgradil lepo fan bazo, in to zasluženo. Po odlični LP-jki Queen of the Midnight Fire fantje nadaljujejo s koncertiranjem, v Kranj pa so se vrnili po malce več kot enem letu in zopet pokazali železno voljo. Odlična ritem sekcija Anžeta in Tineta ter kitarsko-vokalni dvojec Jakob/Gilian so znova dokazali, da z vsakim nastopom mislijo resno, in nazorno demonstrirali heavy metal. Ob dobro znanih »domačih« avtorskih komadih so s klasično priredbo Mercyful Fate, ki jo igrajo že kar nekaj časa, zaključili. Mogoče malce manj energijsko nabit nastop kot ponavadi (ter tudi dokaj tih) je pustil na obiskovalcih, ki so skozi nastop zadovoljivo sodelovali, čupali ipd. (plus še nekaj: na lokalnih koncertih je lepo videti »staro« sliko metal koncertov, ki smo jo doživljali pred desetimi in več leti, pred prihodom telefonov s fotoaparati in kamerami), izredno pozitiven vtis. Le-ta je v kombinaciji z dobro obiskanostjo dogodka (in pomočjo Bidovca) pokazal, da metal v Kranju ne odhaja nikamor. Decembra lahko na istem mestu pogledate Underground, Noctiferio, Tomcat in še kaj. Metal!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
13. 11. 2013Vigilance, Mothermound, Mist / Novice
29. 11. 2013Vigilance, Mothermound, Mist / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
13. 2. 2019
Smrt / Britof / Grob
Reportaža
11. 2. 2019
Ways of a Heretic / Marax / Chains
Reportaža
1. 2. 2019
Brainstorm / Mob Rules / Gloryful
Reportaža
1. 2. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
Reportaža
29. 1. 2019
Letni koncert MetalRock Akademije
Reportaža
3. 1. 2019
Slayer / Lamb Of God / Anthrax / Obituary
Reportaža
24. 12. 2018
Within Destruction / Dethrone the Corrupted / Morbid Creation
Reportaža
13. 12. 2018
Sear Bliss
KONCERTI & FESTIVALI
16. 2. 2019
Black Oath, Night Gaunt, Sarcasm Syndrome, Angor
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
16. 2. 2019
Distoržn vol. 5: Extreme Smoke 57, Vulvathrone, Drobovina
TrainStation SubArt, Kranj
16. 2. 2019
2nd Jalla Jalla otvoritev: Sereš, Degress, Anti Slaughter
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
16. 2. 2019
Cyberdustrial Revolution III: Plague Called Humanity, Latexjesus
MC Pekarna, Maribor
19. 2. 2019
Project for Bastards, Sedmina, Facial Tissue Dispenser
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 2. 2019
KoD: Morywa, Maskardh, Morost
Orto Bar, Ljubljana