REPORTAŽE

6. 12. 2013

Vigilance / Mothermound / Mist

Trainstation Squat, Kranj / 29. 11. 2013

Kranj je po ukinitvi delovanja Bazena in kasneje Subarta dobil novo alternativno zatočišče. Na začetku (torej kmalu po odprtju) smo s skeptičnimi pogledi prišli na prvih par koncertov v zapuščeno stavbo ob železniških tirih, začetni skepticizem pa je takoj prekinil kvaliteten (reden) program, nadgradnja všečnega prostora (s super lučmi, projektorji itd.), super ekipa, ugodne cene in še kaj. Trainstation Squat se je tako ponovno zavil v črnino, metalska maša se je odvila v večernih urah petkovega večera, nastopile pa so tri skupine. Ob praznovanju metalskih rojstnih dni in ostalih zeliščarskih aktivnosti so koncert odprle mladenke Mist, z dodatkom kitarista Metalsteel Benjamina Kica.
Pred kratkim so izdale demo, naslovljen Demo 2013 (s sicer le dvema avtorskima komadoma), s katerim poskušajo oživiti mrtve in s pomočjo inženirske paličice prej omenjenega Benjamina Kica jim to tudi kar zadovoljivo uspeva (Beni je pred časom že iz dema Classified naredil čudežno preobrazbo zvoka). V nastop so optimalno zagrizle (moški je seveda zagrizel), a vidi se, da jim manjka še desetine kilometrov na metal cestah (beri: odrih). Medtem ko je Beni pokazal, da mu odri in igranje brez napak niso tuji faktorji, so pri ostalih le-ti malce šepali. A nič za to, vse priredbe in avtorski material so bili zadovoljivo odigrani, kar nakazuje, da imajo punce pred sabo svetlo prihodnost, ki jo bodo ob pravi metal volji zagotovo izkoristile. Do tam je še dolga pot, a z vadbo, iskanjem svoje niti in rednim igranjem na odrih (kar se že dogaja) jim lahko uspe.
Naslednji so na oder stopili Mothermound, zasedba, ki po mnogih predhodnih inkarnacijah in izdanih posnetkih končno dobiva to, kar si zasluži – prepoznavnost. Z zadnjo studijsko izdajo zares definirajo svojo bit in raziskujejo sfere nekaterih zvrsti, ki se ob pravi kombinaciji prepletajo v najboljši možni sliki. Bandu enostavno uspeva. Odličen nastop (predvsem basista/pevca) je ob najboljšem zvoku večera pustil zares odličen vtis. Le tako naprej!
Zadnje sveče so prižgali Vigilance. Band si je v le nekaj letih delovanja zgradil lepo fan bazo, in to zasluženo. Po odlični LP-jki Queen of the Midnight Fire fantje nadaljujejo s koncertiranjem, v Kranj pa so se vrnili po malce več kot enem letu in zopet pokazali železno voljo. Odlična ritem sekcija Anžeta in Tineta ter kitarsko-vokalni dvojec Jakob/Gilian so znova dokazali, da z vsakim nastopom mislijo resno, in nazorno demonstrirali heavy metal. Ob dobro znanih »domačih« avtorskih komadih so s klasično priredbo Mercyful Fate, ki jo igrajo že kar nekaj časa, zaključili. Mogoče malce manj energijsko nabit nastop kot ponavadi (ter tudi dokaj tih) je pustil na obiskovalcih, ki so skozi nastop zadovoljivo sodelovali, čupali ipd. (plus še nekaj: na lokalnih koncertih je lepo videti »staro« sliko metal koncertov, ki smo jo doživljali pred desetimi in več leti, pred prihodom telefonov s fotoaparati in kamerami), izredno pozitiven vtis. Le-ta je v kombinaciji z dobro obiskanostjo dogodka (in pomočjo Bidovca) pokazal, da metal v Kranju ne odhaja nikamor. Decembra lahko na istem mestu pogledate Underground, Noctiferio, Tomcat in še kaj. Metal!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 11. 2013Vigilance, Mothermound, Mist / Novice
13. 11. 2013Vigilance, Mothermound, Mist / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
5. 4. 2019
Sólstafir
Reportaža
12. 3. 2019
Omega Diatribe / Morost
Reportaža
22. 2. 2019
Francetova Kulturno Umetniška Ropotarnica
Reportaža
19. 2. 2019
Extreme Smoke 57 / Vulvathrone / Drobovina
Reportaža
13. 2. 2019
Smrt / Britof / Grob
Reportaža
11. 2. 2019
Ways of a Heretic / Marax / Chains
Reportaža
1. 2. 2019
Brainstorm / Mob Rules / Gloryful
Reportaža
1. 2. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
KONCERTI & FESTIVALI
22. 4. 2019
Evergrey, Genus Ordinis Dei
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2019
Ketzer, Slægt
Viper Room Dunaj, Avstrija
24. 4. 2019
Disturbed, Skindred
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
25. 4. 2019
Mono, Arabrot, Jo Quail
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
25. 4. 2019
Marduk, Valkyrja
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2019
Metal Erection vol. XI: Vulvathrone, Glista, Trobec, Iritator
MC Pekarna, Maribor