Na današnji dan
2008
Death Angel izdajo album Killing Season, ki je zadnji izdelek z originalno postavo
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

24. 6. 2019

Cannibal Corpse / Carnosus / Unfound Reliance

Boogaloo, Zagreb, Hrvaška / 20. 6. 2019

»Naslednjič bo bolje, kajti naslednjič zagotovo spet bo, le vprašanje je, kdaj bo to.« Tako sem pred tremi leti zaključil svoje poročanje o nastopu death metal brutalnežev Cannibal Corpse, ki pa si ga danes začuda nikakor ne znam več priklicati v spomin. Podzavestno sem bil očitno tako zelo razočaran nad njihovim nastopom v Kinu Šiška (»In tako Georgove izjave: ’Are you enjoying the show? At least someone does!’ nisem razumel kot preveč negativne, saj je resnično izgledalo tako, da samo nekaj ljudi dejansko uživa v nastopu, medtem ko ostali čakajo/čakamo, da bo minilo.«), da sem ga gladko pozabil. Toda tri leta abstinence od Kanibalov so naredila svoje in očitno sem – ponovno podzavestno – čutil potrebo po deathmetalskem brutaliziranju iz hiše CC. Podobna setlista kot pred tremi leti:

 1. Code of the Slashers
 2. Only One Will Die
 3. Red Before Black
 4. Scourge of Iron
 5. Staring Through the Eyes of the Dead
 6. The Wretched Spawn
 7. Devoured by Vermin
 8. Unleashing the Bloodthirsty
 9. Gutted
 10. Kill or Become
 11. A Skull Full of Maggots
 12. Evisceration Plague
 13. Firestorm Vengeance
 14. Death Walking Terror
 15. I Cum Blood
 16. Make Them Suffer
 17. Stripped, Raped and Strangled
 18. Hammer Smashed Face


… je tokrat v nekoliko drugačnem zaporedju ustvarila čudež, saj so me Kanibali potegnili v svoj vrvež, v katerega sem bil ujet še naslednje jutro, ko sem se zbudil in si mrmral uvodni riff v komad Stripped, Raped and Strangled. Torej, tako je bilo …

Band je prikorakal na oder, publika se je zadrla iz navdušenja, Kanibali pa so s tankom z imenom Code of the Slashers počasi rušili vse pod seboj. Menda ni trajalo niti pol minute in se je za mano, ko sem stal nekje v tretji vrsti pod odrom, že vnel divji moshpit. Zagrebška publika je hlepela po Kanibalih, ki so ji vračali navdušenje z všečno izbranim naborom komadov, dobro uigranostjo, vidnim zadovoljstvom, pravo mero energije in humoristično razpoloženim Corpsgrinderjem. Fisherju se je med nagovori ves čas nagajivo smejalo, tako da je človek dejansko dobil občutek, da ni nič drugega kot majhen deček ujet v velikanskem telesu s še večjim vratom. No, ta občutek je obveljal do trenutka, dokler Fisher ni v dvorani zagledal kakšnega pametnjakoviča s cigareto v ustih (organizator je pred koncertom objavil, da je na željo banda v dvorani strogo prepovedano kaditi, dotična obvestila pa so bolj množično krasila dvorano kot reklame za prihajajoče koncerte v Boogalooju). A na koncu je Corpsegrinderju tudi »nezaželene« kadilce uspelo odpraviti s humorjem, preden je band udaril z novim komadom. Premori med temi so bili enkrat krajši, drugič malo daljši, ko je peterica potrebovala novo dozo tekočine, saj je bilo v dvorani peklensko vroče (hvala bogu za brhko, a nič kaj prida krhko mladenko poleg mene, ki je složno z moshpitom vrtela svojo plavolaso grivo in tako poskrbela za »svež vetrič«), včasih jih pa sploh ni bilo in tako smo slišali kar dva komada v enem. Razen treh izpadov, če sem štel prav, ko smo pod odrom slišali band samo iz njihovih ojačevalcev, ker je glavno ozvočenje zatajilo, je tudi s tehničnega vidika v glavnem potekalo vse zadovoljivo, če je človek stal na sredini oziroma na drugi polovici dvorane, bliže mizi s tonskim mojstrom. Pomiki levo, desno ali naprej so lahko bili za nemoteno poslušanje usodni, saj je na eni ali na drugi strani bila slabše slišna ena ali druga kitara, medtem ko je bil v prvih vrstah vokal slabo ozvočen. A ta okoliščina sploh ni bila tako zelo moteča, saj je klub Boogaloo k sreči dovolj velik in nudi dosti prostora še tudi za mešalno mizo, tako da lahko človek od tam v miru spremlja dogajanje na odru. Kanibali, še se bomo videli!

P. S.: Za ogrevanje sta skrbeli dve švedski death metal zasedbi. Unfound Reliance mešajo svoj melodični death metal z metalcorom, s čimer me sploh ne nagovarjajo. Carnosus ponujajo nekoliko bolj thrashy različico death metala s kričečim vokalom. Ob nastopu obeh zasedb je bila kapaciteta dvorane izkoriščena nekje maksimalno do tretjine, medtem ko je navzoča manjšina občinstva sprejela oba banda dokaj pozitivno. A zagotovo ne tako zelo kot Američane. Cannibal Corpse so pač band, ki ga človek takoj prepozna po zvoku in ki ne glede na dolgi staž še vedno znajo postreči s tistim ta pravim death metalom, ki gre hitro v ušesa in tam dolgo odmeva.

SORODNE VSEBINE:
5. 4. 2006Cannibal Corpse / Novice
11. 10. 2012Deicide, Cannibal Corpse / Novice
4. 5. 2004Cannibal Corpse / Novice
10. 2. 2006Cannibal Corpse / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
KONCERTI & FESTIVALI
27. 2. 2020
Turia, Iffernet
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 2. 2020
Lipstikk & Leathür: Broken Arrow, Tomcat, Street Creeps
Klub Jedro, Medvode
28. 2. 2020
Alcest, Birds in Row, Kælan Mikla
Kino Šiška, Ljubljana
28. 2. 2020
Metal vikend: Deri po Brešcah
Mladinski center Brežice
29. 2. 2020
AC/DC tribute
MC Pekarna, Maribor
29. 2. 2020
Ri Rock Autobus
MKNŽ in Art of Music, Ilirska Bistrica