Na današnji dan
1970
Black Sabbath izdajo svoj drugi album Paranoid
NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 9. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

24. 6. 2019

Cannibal Corpse / Carnosus / Unfound Reliance

Boogaloo, Zagreb, Hrvaška / 20. 6. 2019

»Naslednjič bo bolje, kajti naslednjič zagotovo spet bo, le vprašanje je, kdaj bo to.« Tako sem pred tremi leti zaključil svoje poročanje o nastopu death metal brutalnežev Cannibal Corpse, ki pa si ga danes začuda nikakor ne znam več priklicati v spomin. Podzavestno sem bil očitno tako zelo razočaran nad njihovim nastopom v Kinu Šiška (»In tako Georgove izjave: ’Are you enjoying the show? At least someone does!’ nisem razumel kot preveč negativne, saj je resnično izgledalo tako, da samo nekaj ljudi dejansko uživa v nastopu, medtem ko ostali čakajo/čakamo, da bo minilo.«), da sem ga gladko pozabil. Toda tri leta abstinence od Kanibalov so naredila svoje in očitno sem – ponovno podzavestno – čutil potrebo po deathmetalskem brutaliziranju iz hiše CC. Podobna setlista kot pred tremi leti:

 1. Code of the Slashers
 2. Only One Will Die
 3. Red Before Black
 4. Scourge of Iron
 5. Staring Through the Eyes of the Dead
 6. The Wretched Spawn
 7. Devoured by Vermin
 8. Unleashing the Bloodthirsty
 9. Gutted
 10. Kill or Become
 11. A Skull Full of Maggots
 12. Evisceration Plague
 13. Firestorm Vengeance
 14. Death Walking Terror
 15. I Cum Blood
 16. Make Them Suffer
 17. Stripped, Raped and Strangled
 18. Hammer Smashed Face


… je tokrat v nekoliko drugačnem zaporedju ustvarila čudež, saj so me Kanibali potegnili v svoj vrvež, v katerega sem bil ujet še naslednje jutro, ko sem se zbudil in si mrmral uvodni riff v komad Stripped, Raped and Strangled. Torej, tako je bilo …

Band je prikorakal na oder, publika se je zadrla iz navdušenja, Kanibali pa so s tankom z imenom Code of the Slashers počasi rušili vse pod seboj. Menda ni trajalo niti pol minute in se je za mano, ko sem stal nekje v tretji vrsti pod odrom, že vnel divji moshpit. Zagrebška publika je hlepela po Kanibalih, ki so ji vračali navdušenje z všečno izbranim naborom komadov, dobro uigranostjo, vidnim zadovoljstvom, pravo mero energije in humoristično razpoloženim Corpsgrinderjem. Fisherju se je med nagovori ves čas nagajivo smejalo, tako da je človek dejansko dobil občutek, da ni nič drugega kot majhen deček ujet v velikanskem telesu s še večjim vratom. No, ta občutek je obveljal do trenutka, dokler Fisher ni v dvorani zagledal kakšnega pametnjakoviča s cigareto v ustih (organizator je pred koncertom objavil, da je na željo banda v dvorani strogo prepovedano kaditi, dotična obvestila pa so bolj množično krasila dvorano kot reklame za prihajajoče koncerte v Boogalooju). A na koncu je Corpsegrinderju tudi »nezaželene« kadilce uspelo odpraviti s humorjem, preden je band udaril z novim komadom. Premori med temi so bili enkrat krajši, drugič malo daljši, ko je peterica potrebovala novo dozo tekočine, saj je bilo v dvorani peklensko vroče (hvala bogu za brhko, a nič kaj prida krhko mladenko poleg mene, ki je složno z moshpitom vrtela svojo plavolaso grivo in tako poskrbela za »svež vetrič«), včasih jih pa sploh ni bilo in tako smo slišali kar dva komada v enem. Razen treh izpadov, če sem štel prav, ko smo pod odrom slišali band samo iz njihovih ojačevalcev, ker je glavno ozvočenje zatajilo, je tudi s tehničnega vidika v glavnem potekalo vse zadovoljivo, če je človek stal na sredini oziroma na drugi polovici dvorane, bliže mizi s tonskim mojstrom. Pomiki levo, desno ali naprej so lahko bili za nemoteno poslušanje usodni, saj je na eni ali na drugi strani bila slabše slišna ena ali druga kitara, medtem ko je bil v prvih vrstah vokal slabo ozvočen. A ta okoliščina sploh ni bila tako zelo moteča, saj je klub Boogaloo k sreči dovolj velik in nudi dosti prostora še tudi za mešalno mizo, tako da lahko človek od tam v miru spremlja dogajanje na odru. Kanibali, še se bomo videli!

P. S.: Za ogrevanje sta skrbeli dve švedski death metal zasedbi. Unfound Reliance mešajo svoj melodični death metal z metalcorom, s čimer me sploh ne nagovarjajo. Carnosus ponujajo nekoliko bolj thrashy različico death metala s kričečim vokalom. Ob nastopu obeh zasedb je bila kapaciteta dvorane izkoriščena nekje maksimalno do tretjine, medtem ko je navzoča manjšina občinstva sprejela oba banda dokaj pozitivno. A zagotovo ne tako zelo kot Američane. Cannibal Corpse so pač band, ki ga človek takoj prepozna po zvoku in ki ne glede na dolgi staž še vedno znajo postreči s tistim ta pravim death metalom, ki gre hitro v ušesa in tam dolgo odmeva.

SORODNE VSEBINE:
27. 4. 2005Cannibal Corpse / Novice
7. 2. 2012Cannibal Corpse / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
KONCERTI & FESTIVALI
18. 9. 2020
Hellsword, Iamdisease, Grob, Ensanguinate
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
19. 9. 2020
Taste Of Plague
Dvorišče MC Pekarna
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija