Na današnji dan
2013
Umre Jeff Hanneman, kitarist in ustanovni član zasedbe Slayer
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
26. 4. 2024

Disonantna/ekstremna pank zasedba Slugpit iz Ljubljane bo 15. maja izdala debitantski EP Mentally Unengaged, za katerega je produkcijo, miks in mastering opravil Anže Čanžek, naslovnico EP-ja pa je naslikal Sant V. Schreiber. Bandov logo je oblikoval Chris Kiesling (Misanthropic-Art).

Band bo prvi komad razkril v sredo ob 23. uri v oddaji Desadovnjak na Radiu Študent. EP Mentally Unengaged prinaša komade:

Goat Obliteration Machine
Scum
Sonic Eradication
Machete Carnage
Phantasmal Fist
Sentient Gas

Avtorica fotografije: Ronja Matijevec Jerman

22. 4. 2024

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja, prihodnji mesec praznuje 55-letnico. Na osrednjem dogodku praznovanja bodo 9. maja nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

12. 3. 2024

Pred kratkim je naša uredniška ekipa gostovala na Radiu Študent v oddaji DJ Grafiti, ki ji lahko prisluhnete tukaj. Beseda je tekla o začetkih webzina, vzponih in padcih, forumu in družbenih omrežjih, prihajajoči obletnici in kaj Paranoidu obeta prihodnost, med pogovorom pa lahko prisluhnete še skladbam več glasbenih skupin, ki bodo v petek in soboto nastopile na dobrodelnem festivalu 25 let Paranoida.

Vstopnice bodo po predprodajni ceni 25 EUR na voljo do četrtka pri On Parole, na dan dogodka pa znaša dvodnevna vstopnica 30 EUR. Na blagajni bodo na voljo tudi enodnevne vstopnice po ceni 20 EUR. Tukaj lahko dogodek spremljate na Facebooku.

13. 2. 2024

Radio Študent in Galerija Alkatraz vabita na otvoritev razstave »Sam, ampak ne zares« Žana Gašperiča:

»S ponosom vam predstavljamo razstavo 'Sam, ampak ne zares' umetnika Žana Gašperiča, lanskega zmagovalca Festivala Tresk v kategoriji Najboljša dokumentacija glasbenega dogodka. Otvoritev razstave, nastale v koprodukciji Radia Študent, se bo zgodila v torek 13. februarja v Galeriji Alkatraz in predstavlja sveža umetnikova dela, ki združujejo avtorjevo ljubezen do fotografije in glasbene umetnosti. Gre za navidezno minimalistična dela, ki hkrati vsebujejo vizualno bogato notranjščino in so ustvarjena s pomočjo generatorja UI, pri čemer so umetnikove lastne fotografije služile kot izhodišče za manipulacijo.«

Povezavo do dogodka najdete tukaj.

15. 1. 2024

Radio Študent vabi na okroglo mizo o novem Zakonu o medijih, ki bo potekala v sredo, 17. 1. 2024, ob 18.00 na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 13.

Sogovorci bodo: Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za področje medijev, Tomaž Zaniuk, predstavnik društva Neuvrščenih, zveze svobodnih skupnostnih medijev tretjega medijskega sektorja Slovenije, Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije, Sandra Bašić Hrvatin, profesorica novinarstva na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovor bo vodila Anja Karović Guzelj.

29. 9. 2023

Matic Dominko je prekmurski filmski režiser in študent filmske in televizijske režije na AGRFT, ki predstavlja dokumentarni film z naslovom SMRT. Kratki dokumentarni portret o spiritualnem death metal bandu iz Turnišča se po besedah režiserja »fokusira na osebnost/družinsko življenje članov banda in na skupinsko energijo, ki jih med seboj povezuje. Namen filma je pokazati kontrast med tem, kako metalci predstavljajo sebe na odru in med tem, kakšni srčki so v resnici.«

Film se naslednji teden poteguje za Vesno, najvišjo možno slovensko filmsko nagrado za najboljši študijski film na Festivalu slovenskega filma, ki se bo med 3. in 8. oktobrom odvijal v Portorožu. Premierna projekcija filma na festivalu bo v soboto, 7. 10. 2023, ob 15. uri v Razstavišču Monfort v Portorožu. Vabljeni!


Režiser: Matic Dominko
Glavna producentka: mag. Jožica Šmid
Asistent produkcije: Gal Nagode
Direktorica fotografije in snemalka: Neža Jankovič
Montažerka filma: Anja Pirtovšek
Snemalec zvoka: Tonko Sekulo
Oblikovalec zvoka: Gregor Bajc
Grafični oblikovalec: Lan Pahor
Svetlobna in barvna obdelava slike: Neža Jankovič
Avtor glasbe: Luka Gjerkeš

V filmu nastopajo: Luka Gjerkeš (kitarist), Lan Pahor (pevec), Vili Marinčič (kitarist), Gal Gabriel (bobnar), ter Lukovi družinski člani: Tinkara Čerček, Mirjana Gjerkeš, Branko Gjerkeš in psički Leli, Caidy in Lucky.

Avtorica fotografije ob novici: Ela Mimi Pirnar

Napovednik:

8. 9. 2023

Po abecednem vrstnem redu objavljamo resnično bogat seznam koncertov, ki se bodo zgodili v naslednjih dveh dneh na slovenskih tleh:

petek, 8. 9. 2023:
Britof, Eyeceeou (Slovenj Gradec)
Black Camo, Night Crawler, Ghastly Ashes (Grosuplje) – dobrodelni koncert
Cowboys From Hell, Paranoise (Izola)
Đornata, Human Host Body (Ljubljana)
Natt, Sranje, S.O.R., Paragraf 11 (Ljubljana)
Obduction, Pelhan (Ljubljana)

sobota, 9. 9. 2023:
Devangelic, Olkoth (Maribor)
Jolted, Bregove dere (Bistrica ob Sotli)
festival MetalWitch (Ljubljana)
Repetitor, Nancy, Mart (Postojna)
U$IŁ, Challenger, Night Crawler (Ljubljana)

31. 8. 2023

GROŠ študentski klub organizira v petek, 8. septembra, dobrodelni metal koncert. Nastopili bodo Black Camo, Night Crawler in Ghastly Ashes, zbrana sredstva pa bodo namenjena podjetju BP printing, lokalnemu slovenskemu tiskarju, ki so mu poplave uničile tiskarske stroje.

6. 3. 2023

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenike in glasbenice ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2023.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton ponovno obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2023.

Prijave na natečaj se sprejemajo do 14. marca 2023.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
- vsaj tri avdioposnetke (format .mp3, 320 kbps),
- naslove in besedila skladb,
- kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
- ime in priimek kontaktne osebe, elektronski naslov in telefonsko številko.

Bandi naj svojo prijavo pošljejo na elektronski naslov glasbeni.urednik@radiostudent.si.

3. 11. 2022

Razvalina so v torek, 1. novembra, v zgodnjih jutranjih urah »odžgali« death metal masaker v oddaji Afterparty na valovih Radia Študent. Poleg koncerta so fantje opravili še intervju. Vabljeni k ogledu.

Avtorica: Tina Urek
5. 10. 2022

Belokranjska Železarna je nazaj. 15. oktobra bodo v Mladinskem kulturnem klubu Bele krajine MKK v Črnomlju razgrajali psihadeličarji Jegulja, koroški graveyard rock'n'roll trio Britof in death metalci Ensanguinate. Po koncertu sledi še »standardna razpaljotka ob zvokih osemdesetih«.

Vstopnina:
3 EUR za dijake in študente,
5 EUR za ostale obiskovalce.

17. 8. 2022

Poročali smo že, da se bo Črna Šagra letos po dveh letih premora ponovno odvila in da bodo nastopile štiri zasedbe, in sicer Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic in Spirits of Stygia. Ker je dogodek tako rekoč tik pred vrati, Klub študentov občine Koper kot organizator tega nanj dodatno opozarja z malo zgodovine:

»Črna Šagra je enodnevni festival metal glasbe, ki si prizadeva približati metal subkulturo vsem, ki so pripravljeni prisluhniti. Šagre so tradicionalno vaške veselice, ki se prirejajo ob praznovanju goda vaške cerkve, ker pa v Pobegih in Čežarjih ni ne cerkve ne kapelice, se šagra odvija tretji konec tedna v avgustu, na god Marije Vnebovzete, zavetnice sosednje fare Lazaret-Bertoki. Od leta 2017 pa v Pobegih in Čežarjih dan pred tradicionalno šagro poteka nekoliko drugačen dogodek. Ko je Kulturno društvo dve leti nazaj pristopilo do nas in nas vprašalo, če bi na petek, dan pred šagro, priredili program za mlade, se nam je v mislih porodila zelo nenavadna zamisel. Metal šagra … Črna Šagra. Črna Šagra ohranja in globoko spoštuje tradicijo, ki jo je KD Pobegi-Čežarji znova obudilo s šagro leta 2005 – razlikuje se samo po glasbi, saj se namesto godbe ali zabavne plesne muzike na ta dan izvaja malo bolj … glasna glasba. Večina kolektiva Črne Šagre je odraščala ob metalu, ki za glasno masko skriva močno medsebojno povezanost, kolektiven duh in odprtost do vseh, ki bi radi brez predsodkov videli, za kaj v resnici gre. Ker si člani kolektiva prizadevamo ohraniti tako stare šege in navade kot tudi poživiti lokalno metal subkulturo, smo se odločili povezati nasprotji. Združiti črno in pisano v dogodek, ki ga ni moč doživeti nikjer drugje, dogodek, ki na stežaj odpira vrata vsem, ki so pripravljeni prisluhniti zvokom nekonvencionalnosti.«

8. 6. 2022

Organizatorji letošnjega Cahn Festa sporočajo, da je znana časovnica za letošnji festival, in sicer je takšna:

Petek, 24. 6. 2022:

18.00 vrata
19.00-19.45 Life on Display
20.00-20.45 Moshead
21.00-22.00 Dickless Tracy
22.15-23.45 Heathen Foray
00.00-01.00 Kamäradi
01.00-02.00 Metal Detektor (Radio Študent)

Sobota, 25. 6. 2022:

18.00 vrata
19.00-19.45 Trifail
20.00-20.45 Lintver
21.00-22.00 Mors Silens
22.15-23.45 Cold Snap
00.00-01.00 Defiant 
01.00-02.00 Metal Detektor (Radio Študent)

27. 5. 2022

Radio Študent je pri ustanovitelju ŠOU-u dosegel uskladitev ustanovitvenega akta z zakonom o nevladnih organizacijah in si zagotovil delno financiranje iz proračuna. Pri Radiu Študent so objavili naslednjo izjavo:

»Včeraj se je po 62 dneh zaključila 11. redna seja študentskega zbora ŠOU. Poslanci in poslanke so potrdili predlagano spremembno akta o ustanovitvi, ki Radiu Študent omogoča, da ohrani status nevladne organizacije v javnem interesu in pridobiva nujna sredstva za svoje nadaljnje delovanje. Študentski in širši javnosti ter institucijam in posameznikom se zahvaljujemo za podporo. Zahvaljujemo se tudi poslankam in poslancem, ki so očitno prepoznali nujnost spremembe akta in s tem tudi pomen Radia Študent v slovenski medijski krajini.

Istega večera se je zgodila tudi 12. redna seja, na kateri je potekalo prvo branje finančnega načrta za leto 2022. Po trenutno predlagani postavki naj bi Radio Študent od svoje ustanoviteljice prejel 120.000 €, kar pomeni vrnitev na raven financiranja pred lanskoletnim rezom. Vseeno pa je treba spomniti, da je znesek 120.000 € pravzaprav rezultat desetletnega nižanja sredstev Radiu na račun vlaganja v druge zavode, zlasti Študentski kampus. Še leta 2019 je Radio namreč prejel 152.000 €, leta 2012, sredi finančne krize, pa kar 230.000 €. Zato pozdravljamo opustitev poskuskov uničenja, a obenem poslanke in poslance pozivamo k ponovnemu premisleku o višini postavke, sploh spričo prihajajoče inflacije in vsesplošne rasti stroškov, s katero je tudi direktor ŠOU, Andrej Klasinc, prav na včerajšnji seji utemeljeval dvig nekaterih drugih postavk v finančnem načrtu.

Tako se bomo v naslednjih tednih osredotočili na letošnji proračun ŠOU in postavko za RŠ v njem, seveda pa ne smemo pozabiti na dolgoročno preživetje in prosperiranje našega radia v supervolilnem letu – tudi študentskem! – in naprej. Na nove zmage!«

O zadevi je izčrpno poročal tudi portal MMC.

ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb