RECENZIJE

30. 8. 2002
Tad Morose - Matters Of The Dark
Century Media Records, 2002
Prav neverjetno je, kako nekateri povprečni bandi hitro postanejo popularni, prodajajo veliko število plošč, medtem ko nekateri odlični dobršen del svoje kariere bolj ali manj ostanejo prezrti oziroma potrebujejo dolgo časa, da si prigarajo zaslužen uspeh. Prej kot v prvo kategorijo bi v drugo nedvomno lahko šteli odlične švedske power metalce Tad Morose, ki so letos izdali svojo peto ploščo, Matters Of The Dark.
Fantje (pet jih je) na njej igrajo melodični power metal z rahlim progresivnim dotikom, ki diši po Queensryche klasiki The Warning. Na plošči ne boste zasledili nobenih orkestralnih vložkov, balad, klaviatur skoraj ni, oziroma so čisto neopazne. Aranžmaji pesmi so odlični, v glasbi ni nobenega pretiravanja, ne z double-bassom, ne s soliranjem. Prevladujejo himne srednjega tempa, ki jih zaznamujejo izvrstni vokalist Urban Breed, močni zborovski refreni in odlično kitarsko delo Christera Anderssona in Daniela Olssona. Swords Of Retribution, I Know Your Name, In The Shadows, New Clear Skies in Riding The Beast so power metal himne prve kategorije. Poleg njih seveda ne smem izpustiti hitrejšega, udarnejšega Another Way in naslovne Matters Of The Dark, kjer Urbanu pri vokalu pomaga Lefay pevec Charles Rytkönen, in pa epa Ethereal Soul z najboljšo vokalno predstavo albuma.
Tad Morose je definitvno band, ki si zasluži pozornost vsakega heavy metalca. Po kvaliteti ne zaostajajo za najboljšimi svetovnimi bandi te zvrsti, v sebi pa imajo veliko več svežine kot velika večina nemških kolegov.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
21. 2. 2008Dark Tranquillity - Fiction / Recenzije
7. 2. 2002Moonspell - Darkness And Hope / Recenzije
22. 1. 2002Iced Earth - Dark Genesis / Recenzije
16. 11. 2002Dark Tranquillity - Damage Done / Recenzije
1. 10. 2000Različni izvajalci - Holy Dio / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija