RECENZIJE

16. 11. 2002
Dark Tranquillity - Damage Done
Century Media Records, 2002
Po “eksperimentu” Projector so soizumitelji švedskega melodičnega death metala že na Haven pokazali, da mislijo ostati zvesti svojemu stilu, zaradi katerega že od vsega začetka sodijo med najbolj edinstvene švedske bande.
Gledano iz perspektive Projector – Haven, je Damage Done po eni strani logično nadaljevanje te relacije, kar po drugi strani pomeni nekakšno vrnitev v čase The Gallery in The Mind’s, a na moderen način. Glasbeno so Dark Tranquillity zopet pridobili na trdoti, obenem pa niso zanemarili svojega vedno zelo tehničnega pristopa. Kompozicije so izredno zahtevne, kar seveda zahteva večkratno poslušanje, da nam album v celoti ostane v ušesih. Klaviature in ostali elektronski elementi so izgubili na veljavi oziroma so potisnjeni v ozadje, a vseeno nosijo tako vlogo, da si brez njih Dark Tranquillity enostavno ne moremo predstavljati. V ospredju pa seveda ostajajo kitare; melodične solo, ki se prelivajo z značilnimi ritem kitarami. Ta kombinacija pa je najbolj “kriva” za izredno dinamiko, ki krasi Damage Done. Pri tem je v veliko pomoč vokalist Michael Stanne, ki se je tokrat odpovedal čistim vokalom in z raznovrstnim agresivnim petjem v nekaterih pesmih spominja na stare čase, v nekaterih pa dokazuje svoje nove kvalitete.
To je še ena izmed plošč, pri kateri naslovi pesmi ne igrajo velike vloge; vseh 12 je na visokem nivoju, tudi njihov prvi instrumental Ex Nihilo. Fani njihovih starejših plošč pa se bodo navduševali predvsem nad Cathody Ray Sunshine, Monochromatic Stains in White Noise/Black Silence.

Matjaž

Album je posodila trgovina Müller. Lahko ga kupite v Ljubljani na Čopovi 40: eTrgovina
SORODNE VSEBINE:
21. 2. 2008Dark Tranquillity - Fiction / Recenzije
22. 1. 2002Iced Earth - Dark Genesis / Recenzije
30. 8. 2002Tad Morose - Matters Of The Dark / Recenzije
7. 2. 2002Moonspell - Darkness And Hope / Recenzije
15. 10. 2010Dark Tranquillity - We Are The Void / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška