RECENZIJE

18. 10. 2013
Profanatica - Thy Kingdom Cum
Hells Headbangers Records, 2013

Primitivno … gnusno … zajebantsko bogoskrunstvo. Natančno to je najnovejša nesnaga, s katero se ameriški barbari Profanatica nadejajo ponovno sodomizirati devico Marijo ter useša poslušalcev. Ti veterani že triindvajset let predstavljajo protiutež vsemu fanatičnemu verskemu ekstremizmu v njihovi domovini z načelom, da ni ničesar svetega, temveč vse služi za predmet norčevanja. Profanatica so parodija. Parodija vere, parodija black metala, parodija sami sebe. Predvsem pa parodija smrtni resnobnosti, s katero se običajno metal skupine postavljajo. Take pa so tudi njihove zvočne stvaritve, ki predstavljajo masten pljunek v obraz vseh Muz glasbe.
Thy Kingdom Cum je degradirana glasba. Uvodni Ruptureholyhymen že takoj na začetku napade z naravnost boleče zavijajočimi kitarami, ki imajo podobno blagodejen učinek na živce kot drgnjenje z nohtom po steni, stiroporom po steklu ali nožem po krožniku. Skratka, dobrodošli v hotel »Pri španski inkviziciji«. Kar udobno se namestite v Judeževo zibko ter počakajte na postrežbo. Ta pride v obliki spastičnega zbijanja po bobnih (ter mimo njih) in do skrajnosti navite distorzije na kitarah, ki precej bazične riffe zmaličijo v zvok zarjavelega cirkularja. Glavni in vodilni instrument na albumu pa presenetljivo predstavlja bas, ki diktira tempo mučenja ter razposajeno poskakuje naokoli. Da vse skupaj zveni še grše, zrak zaplinja zadah ogabnih bruhajočih vokalov, ki popevajo umazane in perverzne verzije litanij.
Plošček je kljub kratkosti kar malce naporen za poslušanje, a hkrati zabaven, ter vzbuja zadovoljstvo ob misli, da čeprav je svet grd, obstaja vendarle nekaj še gršega.
V večini ostalih primerov bi osebno podoben izdelek ocenil za sranje, a dejstvo je, da so Profanatica ta drek nasrali načrtno, z veliko mero ljubezni in namero, da v njem utopijo poslušalca ter morebitne naključne mimoidoče. In to jim je vsekakor uspelo.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
20. 2. 2019
Haken - Vector
Recenzija
18. 2. 2019
1914 - The Blind Leading the Blind
Recenzija
15. 2. 2019
Inmate - Anarthas
Recenzija
13. 2. 2019
Degress - Imperfect Hell
Recenzija
7. 2. 2019
SkyEye - Digital God
Recenzija
5. 2. 2019
Marax - Dance Within the Flames of Burning Fire (EP)
Recenzija
25. 1. 2019
Glista - Death Machinery
Recenzija
27. 12. 2018
Haiduk - Exomancer
KONCERTI & FESTIVALI
27. 2. 2019
Sunnata, Weedpecker, Ozymandias
Viper Room Dunaj, Avstrija
28. 2. 2019
Weedpecker, Sunnata
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
1. 3. 2019
Sunn O))), Puce Mary, Robin Fox
Orpheum, Gradec, Avstrija
1. 3. 2019
Metal March Maribor Fest vol. 1
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
1. 3. 2019
Riffeater #8: Shadow Universe, Monstrumental
Orto Bar, Ljubljana
2. 3. 2019
Riffeater #9: Weedwolf, Goragorja, Chains
Orto Bar, Ljubljana