RECENZIJE

3. 3. 2014
Ghost - If You Have Ghost (EP)
Republic Records, 2013
Avtorica: Nadja Kolmanič

Po dveh izdanih albumih je skupina Ghost pred nekaj meseci izdala še svoj prvi EP. Na njem se nahaja pet pesmi, od katerih so štiri priredbe različnih ne-metalskih skupin ter koncertni posnetek pesmi Secular Haze.
Zasedba že od svojega začetka deli metalsko publiko, saj mnogi menijo, da gre za preveč rockovsko skupino. Vendar pa je ob takih trditvah nemogoče zanikati viden vpliv, ki so ga na njih imele skupine, kot je npr. Mercyful Fate, ter sodeč po tem izdelku tudi originalni izvajalci izbranih priredb. Številni poslušalci, ki so sicer sprejeli njihovo prvo izdajo Opus Eponymous, pa so na drugi album Infestissumam gledali z neodobravanjem, saj je na njem morda res najti preveč melodičnosti in stremenja k mainstreamu. Ta namen do neke mere nakažejo tudi z EP izdelkom, kjer so priredbe skupin ABBA, Depeche Mode, Army of Lovers in Rockyja Ericksona, kot producent in gost pri nekaterih pesmih pa se je podpisal Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters). Čeprav gre za priredbe, te v preobleki Ghost zvenijo zelo prepričljivo, saj je njihova zvokovna podoba dopolnjena z značilnimi klaviaturami in čutnim, šepetajočim vokalom. Predvsem priredbi Crucified in Waiting for the Night zvenita zelo prepričljivo, kot da se je pod njiju kot avtor podpisala kar skupina sama.
Kadar se skupine odločijo za izdaje priredb, gre najpogosteje ali za zadetek v polno ali popolnoma zgrešeno potezo - Ghost so to nalogo po mojem opravili več kot solidno, zato si izdani EP zagotovo zasluži mesto v zbirki plošč poslušalcev banda, za ostale »true« metalce pa bo verjetno ostal spregledan in pozabljen.

SORODNE VSEBINE:
27. 6. 2013Seerock Festival 2013 / Galerija
30. 9. 2016Ghost - Popestar (EP) / Recenzije
16. 6. 2014Ghost / Crimson Dawn / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2020
STREAM: Insomnium
Keikalla.fi
30. 5. 2020
STREAM: Sonata Arctica (akustični koncert)
Semilive.fi
30. 5. 2020
STREAM: Ahab
Youtube
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija