RECENZIJE

29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Nuclear Blast, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Na prvo žogo je melodic death metal poimenovanje podžanra, ko pa pogledamo podrobneje, gre dobesedno za poimenovanje Otrok Bodoma – smrt in umiranje, zavita v melodični metal. Po četrt stoletja sovraštva, krvoločnosti in kaosa so začarani ustvarili zadnji album in se kot Children of Bodom poslovili s težkokovinske scene.

»Začarani« Hexed je grand finale temnih Fincev, ki so na svetovnih odrih in lestvicah divjali vse od leta 1993. Laiho je med pisanjem še poslednjič obdržal blagovno znamko CoB, ki se pozna pri zvoku in pri besedilih. Vse do zadnjega se obdržijo specifičen ritem dvojnih stopalk, po katerih udriha Jaska Raatiakinen, srhljivi toni klaviatur Janneta Wirmana in kitarski riffi spretnih Alexiovih prstov.


Plato odprejo s pesmijo This Road, ki so jo kot prvi single izdali februarja lani, sledi pa ji Under Grass and Clover, ki je luč sveta sicer ugledala prva. A v tretje gre rado in tako svojo dušo spustijo s komadom Glass Houses, ki ga je sama hitrost in divjina. Vpadljivi začetni riffi in neusmiljeni bobni poslušalca dobro zagrabijo, tako kot zlovešči zveni klaviatur v Hecate's Nightmare. Komad Hexed znova povzame energijo od Glass Houses, Relapse pa se tako kot Platitudes and Barren Words malenkost umiri in daje večji poudarek na melodičnosti kitar kakor na eksplozivnosti bobnov. Podobno se tega loti predzadnja skladba Soon Departed, kar morda simbolično nakazuje tako skorajšnji konec albuma kot razhod banda. Epski zaključek ustvari na novo posnet Knuckleduster, ki se sicer nahaja na EP-ju Trashed, Lost & Strungout iz davnega leta 2004, in tako zaokroži njihovo skupno glasbeno pot. Za ravno pravšnjo dozo nostalgije so dodali še live izvedbi pesmi I Worship Chaos in Morrigan ter elektro remix že omenjenega Knuckleduster.


Napredek skozi leta je očiten in band je le redko razočaral. Vselej so izrazite Wirmanove klaviature, ki dodajo pošasten detajl mrtvaškim besedilom z Laihovim vokalom. Kar je morda pogrešiti pri zadnjih albumih, so intenzivnejše basovske linije, ki dodajo temačnost, in značilni Laihov krik, s katerim začini celoto v prvih nekaj albumih. Prvi vrh in hkrati največji komercialni uspeh so dosegli leta 2005 s plato Are You Dead Yet?, plošči Halo of Blood in I Worship Chaos, ki sta med zadnjimi, dokazujeta dovršenost edinstvenega zvoka, Hexed pa je kot deseti studijski album zbirko zaključil dovolj dobro, da Children of Bodom tudi v bodoče ostanejo v ušesu težki in mrliški.

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2000Children Of Bodom - Hatebreeder / Recenzije
14. 3. 2017Sepultura - Machine Messiah / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
Recenzija
17. 7. 2020
Tristwood - Blackcrowned Majesty
KONCERTI & FESTIVALI
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje