VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
20. 3. 2024

Sodeč po objavi klaviaturistke Zoe Marie Federoff se Cradle Of Filth te dni potikajo po studiu, kjer že nastaja njihov novi celovečerec. Ta naj bi se vračal v obdobje kultnih izdaj Dusk And Her Embrace ter Midian, kar je za nekatere poslušalce precej zanimivo. Zakaj? Ker je že nekaj časa znano, da je Dani Filth za ta album za sodelovanje prosil Eda Sheerana. 

Avtorica: Tina Urek
15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

22. 2. 2024

Francoski progresivni metalci Kozoria sporočajo, da so sklenili sodelovanje z založbo Black Lion Records. Izjava zasedbe:

»Kozoria is excited to announce a brand-new partnership with Black Lion Records for its debut album! We are eager to share our fresh prog music across the world! See you very soon…«

20. 2. 2024

Kitarist zasedbe Decapitated Wacław »Vogg« Kiełtyka je prekinil sodelovanje z Machine Head, s katerimi je koncertiral od leta 2019. Razlog za njegovo odločitev je precej pričakovana, namreč tako Decapitated kot MH sta na odrih zelo aktivni zasedbi, zato bi prevečkrat prišlo do prekrivanja turnej, Voggova prva izbira pa so seveda Decapitated. Machine Head njegove uradne izjave še niso komentirali.

Avtorica: Tina Urek
20. 2. 2024

V petek so Insomnium potrdili, da zaradi neodzivanja na sporočila in klice kitarist Jani Liimatainen ni več član zasedbe. Kitarist naj bi jih ignoriral že nekaj časa, zato so se po precej neuspelih poskusih odločili, da z njim uradno javno prekinejo sodelovanje. Insomnium bodo zaenkrat nastopali kot kvartet.

Avtorica: Tina Urek
31. 1. 2024

Brutalni death metal goregrinderji Gore Machine so podpisali sodelovanje z založbo Horror Pain Gore Death Productions. Plod sodelovanja bo izid prvenca Macerated & Liquified, ki naj bi izšel 23. februarja. Pred izidom albuma pa že lahko prisluhnete singlu Lunker.

23. 1. 2024

Finski doom/death metalci Swallow The Sun bodo 30. aprila pri Alone Records na vinilu izdali zbirko The Singles Collection (The Spinefarm Years). Kot pove že ime, bo izdaja pokrivala bandovo sodelovanje z založbo Spinefarm Records, natančneje te izdaje:

The Morning Never Came
Ghosts Of Loss
Hope
New Moon
Emerald Forest And The Blackbird
Plague Of Butterflies (EP)

14. 12. 2023

Švedska progresivna death metal zasedba Carnosus sporoča, da je sklenila sodelovanje z Willowtip Records. Poleg naznanitve nove založbe band še sporoča, da bo kmalu začel z delom na tretjem albumu:

»As the year ends we are buckling up and getting ready to record our third album. We are happy to announce that this time we are working with Willowtip Records and joining their roster of amazing bands!

Expect more ‘Visions’ as we venture into our third installment, with tales of the vicious majesty and the world it lives in. This project comes with some of our finest riffs to date and is a bit more progressive than our last album. We will, once again, team up with the trustworthy and excellent producer Robert Kukla at Obsidian Recording Studios in Gothenburg, Sweden. We are beyond stoked to let this material come to life, and we hit the studio early 2024! Giddy up!«

6. 12. 2023

Danska zasedba Afsky sporoča, da je sklenila sodelovanje z nemško založbo Eisenwald Records. Ponovne izdaje starih plošč naj bi bile na voljo preko nemške založbe že januarja.

5. 12. 2023

Zasedba Pathology je prekinila sodelovanje z Nuclear Blast Records in se pridružila založbi Agonia Records. Pri tej bo prihodnje leto izdala svoj 12. studijski album.

Avtorica: Tina Urek
22. 11. 2023

Kot smo že poročali, je Kiko Loureiro zaradi osebnih zadel bil primoran izpustiti del turneje z Megadeth. Sedaj pa iz tabora velikanov thrash metala sporočajo, da bodo zaradi nastale situacije glasbeno pot nadaljevali z Teemujem Mäntysaarijem, ki je na pretekli turneji zamenjal Kika. Uradno izjavo Davea Mustaina lahko preberete tukaj.

Avtorica fotografije je Dominika Torkar.

15. 11. 2023

Velenjska black metal zasedba Snøgg je pospisala z založbo Kvlt und Kaos Productions. Kaj bo prineslo sodelovanje, bo band razkril kmalu.

13. 11. 2023

Ukrajinski blackened death metalci Lava Invocator, ki naj bi s svojo glasbo nagovarjali ljubitelje bandov, kot so Dissection, Mayhem, Dark Funeral, Ulver in Belphegor, so podpisali za založbo Sliptrick Records. Kaj točno bo prineslo sodelovanje, zaenkrat še ni znano.

30. 10. 2023

Prihodnje poletje lahko obiščete dva metal festivala za ceno enega. Kako? Organizatorji domačega festivala Metaldays so se namreč pobratili s festivalom GoatHell, ki se odvija na hrvaški obali, natančneje v Pulju. V kolikor ste oz. boste kupili vstopnico za velenjski festival, lahko namreč hrvaškega obiščete povsem brezplačno. Goathell se bo prihodnje leto odvijal od 25. do 27. julija, le dan po tem pa se že prične Metaldays, ki bo trajal do 3. avgusta. Kdo bo nastopil pri sosedih, preberite tukaj, kdo pa igra v Velenju, pa preverite tukaj.

Avtorica: Tina Urek
18. 10. 2023

Danski HC metalci Lifesick so podpisali z založbo Metal Blade. Njihovo prvo sodelovanje bo predstavljal EP z naslovom Love and Other Lies, ki bo izšel 12. januarja.

Avtorica: Tina Urek
KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana