Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
17. 1. 2024

Organizator festivala Tresk sporoča:

»Petnajsta edicija Festivala Tresk spet razpisuje natečaje, ki nagrajujejo presežne oblikovalske novosti na področju glasbe in glasbenega založništva. Alternativna glasbena produkcija v Sloveniji iz leta v leto cveti in kontinuirano ponuja pestro paleto svežih glasbenih izdelkov, pa tudi koncertov in različnih glasbenih dogodkov. Kot takšna si zasluži širšo prepoznavnost in zato Tresk s svojimi vizualnimi natečaji že 15 let skrbi za osvetljevanje pomembnosti neodvisnega založništva in vsega, kar to zajema. Ena od posebnosti Festivala Tresk je tudi v tem, da edini v Sloveniji podeljujemo nagrado za najboljše domače videospote, ker prepoznavamo ustvarjalnost in trud umetnikov na tem področju in jim želimo dati več zasluženega prostora za predstavljanje svojih del širši publiki.

Tako si je Festival Tresk tudi letos kot cilj zastavil iskanje in promocijo bogate slovenske glasbene umetnosti. Tokrat izjemoma namesto štirih predstavljamo tri kategorije, v katerih umetniki lahko tekmujejo. Festival bo letos podeljeval nagrade za naslednje kategorije: za najboljši videospot (prijava), najboljšo podobo albuma (prijava) in najboljši glasbeni plakat (prijava), ki jo soorganizira TAM-TAM Inštitut. Kljub manjši spremembi tudi v letošnji ediciji pričakujemo velik odziv ustvarjalcev in raznovrsten nabor inovativnih in kakovostnih del, ki bodo Tresku omogočila nadaljevanje misije spodbujanja domače alternativne glasbene produkcije in vseh njenih odtenkov.

Prijave na vizualne natečaje so odprte do 15. februarja 2024! Več o vizualnih natečajih Tresk #15 najdete na spletni strani tresk.si.«

Avtor oblikovanja je Jan Virant.

8. 4. 2022

Radio Študent sporoča: »Na Radiu Študent (RŠ) si pri svojem ustanovitelju, Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU), že več kot štiri mesece zaman prizadevamo za uskladitev Akta o ustanovitvi Radia Študent z Zakonom o nevladnih organizacijah (ZNOrg), kar bi radiu omogočilo ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Status je nujen za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. Sredstva, ki so vezana na status nevladne organizacije, so lani znašala več kot 250.000 EUR proračuna RŠ, kar je predstavljalo skoraj polovico letnih virov za delovanje te najstarejše študentske in skupnostne radijske postaje v Evropi, ki vsako leto uspešneje kljubuje izzivom zaradi zmanjševanja financiranja s strani ŠOU.« Več lahko preberete v izjavi za javnost, ki je bila objavljena v torek.

21. 5. 2020

Radio študent razpisuje natečaj za Klubski maraton 2020, ki je namenjen neuveljavljenim glasbenim ustvarjalcem in skupinam. Več informacij o natečaju in prijavi najdete tukaj.

14. 12. 2018

Radio Študent, Študentsko filozofsko društvo (ŠFD) in KUD Anarhiv vabijo k sodelovanju vse, ki bi s svojimi predlogi in prispevki želeli sooblikovati prihajajoči mednarodni simpozij na temo black metala: Black Metal Theory. Simpozij se bo 18. aprila 2019 odvijal v Ljubljani.

Svoje predloge za diskusije, okrogle mize in prispevke (izvlečke v obsegu do 250 besed) lahko do 10. januarja 2019 pošljete na naslov: bmt.ljubljana@gmail.com.

Vloge morajo obsegati avtorjevo ime, naziv, ustanovo in kontaktne informacije (naslov, e-pošta). Prispevki morajo biti v angleščini, ki je uradni jezik na konferenci. Organizatorji bodo avtorje pravočasno vloženih prispevkov o morebitnem sodelovanju na konferenci obvestili do 15. februarja 2019.

Polni opis zasnove, teme in ostali razpisni pogoji so objavljeni na uradnem dogodku na Facebooku in na tej povezavi.

29. 3. 2018

RAZPIS ZA NASTOP NA FESTIVALU MIKK22

MIKK KLUB 23. MAREC 2018

MIKK Murska Sobota objavlja razpis za sodelovanje neuveljavljenih prekmurskih avtorskih glasbenih skupin na festivalu MIKK22, ki se bo letos odvijal od 14. in 15. septembra 2018 v Murski Soboti znotraj grajskega dvorišča.

MIKK Murska Sobota želi s tem razpisom vzpodbuditi delovanje mladih neuveljavljenih prekmurskih glasbenih skupin in na ta način tudi skrbeti za prihodnji razvoj kvalitetne alternativne in urbane glasbene scene v Murski Soboti kot tudi v širši regiji Prekmurja.

MIKK poziva vse zainteresirane glasbene skupine k prijavi. Izbrani bosta lahko največ dve glasbeni skupini, ki jim bosta omogočili nastop na festivalu MIKK22. MIKK Murska Sobota bo poskrbel za organizacijo, tehnično podporo, promocijo, pogostitev kot tudi za simboličen honorar za izbrane nastopajoče.

Pogoji sodelovanja:

Na razpis se lahko prijavijo glasbene skupine/ glasbeniki iz Murske Sobote in njene bližnje okolice, ki imajo na razpolago za 30 minut lastnega avtorskega repertoarja. Glasbene skupine naj ustvarjajo avtorsko glasbo iz raznolikih »nadžanrskih« urbanih glasbenih zvrsti kot so alternativni rock, punk, metal, hip hop, elektronika, jazz, ipd. 

Prijavljene glasbene skupine so dolžne v svoji prijavi poslati kratko biografijo, kontaktne informacije, 2 fotografiji in posnet glasbeni material (najmanj 2 skladbi) v mp3 obliki, cd zapisu ali na kakšni od spletnih platform. 

Razpisni rok:

Razpis se zaključi 18. maja 2018. Prijave, ki bodo prispele po navedenem roku ne bodo upoštevane.

Prijava:

Zainteresirane glasbene skupine naj pošljejo vse zahtevane materiale na elektronski naslov na info@mikk.si do petka, 18. maja 2018. 

Obveščanje o izboru:

Po končanem razpisu bo organizator naredil selekcijo prijavljenih. 
O izboru nastopajočih bodo prijavljeni obveščeni po elektronski pošti ali na naveden kontakt ob prijavi.


Organizator si pridržuje pravico, da ne izbere tudi nobene od prijavljenih glasbenih skupin, vkolikor bo presodil, da ne spadajo v sam koncept festivala. 

Za več informacij v zvezi z razpisom nam lahko pišete na info@mikk.si

12. 1. 2017

Ministrstvo za kulturo bo v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija v okviru javnega poziva Imamo novo glasbo sofinanciralo produkcijo novih skladb.

Namen javnega poziva Imamo novo glasbo je spodbujanje nastanka in produkcije zvrstno različnih novih skladb v slovenskem jeziku ter povečanje deleža kakovostne slovenske glasbe, ki se predvaja na radijskih postajah. Spodbude pri pisanju skladb so namenjene predvsem mlajšim ali manj uveljavljenim avtorjem in ustvarjalcem na področju popularne glasbe.

Tukaj je povezava do razpisa.

21. 6. 2016

»12. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo zopet ponudila jagodni izbor fantastičnih, grozljivih, divjih in kultnih filmov iz vsega sveta. Ob naših stalnih tekmovalnih kategorijah, ki jih priporoča Hudi maček, se bomo ozirali tudi v preteklost z izbranimi retrospektivami, ob tem pa gledali kultne klasike prihodnosti. Tudi letos pričakujemo številne filmske goste, ki bodo predstavljali svoje filme in s katerimi bo moč pokramljati ob kozarčku vina.
Letos prav tako ponujamo sodelovanje v filmskih in igralskih delavnicah, uvajamo pa tudi Malo delavnico digitalnih filmskih učinkov (CGI) ter Delavnico filmskega bojevanja. Rok prijave za Malo delavnico groze je 1. julij, za Malo delavnico filmskih učinkov pa 4. julij. Delavnica filmskega bojevanja vpisuje do zapolnitve mest, zato je potrebno s prijavami pohiteti.«

Poleg tega sporočajo organizatorji še: »Grossmannov festival, ki se je uveljavil kot najpomembnejši žanrski filmski festival v vzhodni in južni Evropi, pridobiva tudi značaj poletnega festivala. Kampiranje je zato letos prvič razširjeno na lokacijo ob ljutomerskem bazenu, kot POOL-CAMPING! Obiskovalci bodo lahko za pičle 3€ kampirali in se kopali urejenem ljutomerskem letnem kopališču.
Iz vročine bo seveda moč pobegniti na številne filmske projekcije in dogodke povezane s filmom, ali se udeležiti spremljevalnega programa, ki bo zajemal glasbene, subkulturne in druge umetniške dogodke in razstave. Gostje in obiskovalci pa bodo lahko tradicionalno okušali vrhunska vina in sodelovali pri izboru najboljše kapljice, ki bo prejela naziv Hudi maček - Vinski šampion.
Filmske projekcije in nekateri drugi dogodki programa bodo simbolično plačljivi.«

5. 5. 2015
KMKC Kompleks, THC Productions in kolektiv Metal Strike so na razpisu izbrali dve predskupini, ki bosta poleg glavne predskupine, Metalsteel, nastopili pred kultnim ameriškim metal bandom Vicious Rumors na Ravnah na Koroškem. To so medvoški thrasherji Classified in ljubljanski doom mistiki Mist. /T.H./

20. 4. 2015
KMKC Kompleks, THC Productions in Metal Strike Fest razpisujejo natečaj za mesto ene izmed predskupin kultnega ameriškega banda Vicious Rumors v KMKC Kompleks, 23. 5. 2015!

Pogoji za prijavo:
- glasbena skupina mora imeti pripravljen vsaj polurni glasbeni program, sestavljen iz lastnih avtorskih skladb
- glasbena skupina mora imeti izdano vsaj eno uradno studijsko delo v kakršnikoli obliki (demo, EP, studijski album)

Prijava naj vsebuje:
- biografijo skupine
- vsaj dve (2) fotografiji skupine
- povezave do več informacij o skupini (Bandcamp, FB profil, spletna stran, YouTube video/i …)
- vsaj dve (2) skladbi v formatu mp3
- kontaktno osebo (ime in priimek, telefon, e-pošta)

Prijave pošljite na e-mail naslov: metalstrikefest(at)gmail.com
Konec prijav: 30. 4. 2015
/J.G./

Avtor: Gorjanec
9. 2. 2015
Mednarodni festival fantastičnega filma in vina Grossmann v Ljutomeru se bo letos ponovil enajstič. Enajsti Grossmann bo potekal od 14. do 18. julija, odprti so filmski razpisi za Grossmannov festival, za kaj več podrobnosti tako o filmskem kot tudi glasbenem programu pa je v tem trenutku še prehitro. A prepričani smo, da bo spet vredno romanja v prleško prestolnico. /D.K./

17. 10. 2014
Z današnjim dnem se izteka zadnji dan razpisa za neuveljavljene glasbene skupine na KC Mostovna v Novi Gorici, kjer bodo v sezoni 2014/15 potekali glasbeni večeri odprte narave (ti. open stage). Cilj le-teh je ponuditi neuveljavljenim glasbenim skupinam prvo odrsko izkušnjo v profesionalnem okolju. Več o pogojih sodelovanja na razpisu in kontakt za prijavo najdete na tej povezavi. /B.B./

20. 3. 2014
Tudi letos organizatorji festivala Wacken Open Air razpisujejo mednarodno tekmovanje Wacken Metal Battle, v katerem se lahko tudi slovenski bandi potegujete za glavno nagrado, nastop na največjem metal festivalu na svetu. Prijave za lokalno tekmovanje potekajo izključno do 10. 4. 2014, pošljete pa jih lahko na tilen(at)paranoid-zine.com. Več o pogojih za sodelovanje ter o tekmovanju samem izveste na našem forumu!
Izmed prijavljenih domačih zasedb bo izbranih 4–5 bandov, ki bodo nastopili na polfinalu v KMKC Kompleks, 26. 4. 2014. Vstopnina za obiskovalce bo znašala simbolična 2 €.
Nagrada za zmagovalca lokalnega predizbora bo nastop na finalu Wacken Metal Battle v Zadru, 4. 6. 2014, dan pred začetkom festivala UnderWall. Če tam zmaga, gre band seveda na največji metal festival na svetu, Wacken Open Air, kjer nastopi. Če ne zmaga, je nagrada vseeno odlična: nastop na festivalu UnderWall 2015 (seveda plačan, brez prodaje kart itd.) in brezplačna vstopnica za vse člane banda za letošnjo edicijo istega festivala. /J.G./

Avtor: Gorjanec
5. 3. 2014
Khonsu predstavljajo video za nov komad z naslovom Visions of Nehaya, ki se bo nahajal na njihovem novem albumu. Ta naj bi izšel letošnjo jesen. Še pred tem albumom bodo black metalci izdali tudi EP z naslovom Traveller. Za oba izdelka še ni razpisanih datumov izdaje, bodo pa Norvežani vsako soboto v tem mesecu na Youtubeu predstavili po en komad s prihajajočih plošč. /Z.K./

Avtorica: Zara Kastelič
10. 12. 2013
Razpisali smo dve novi nagradni igri, v katerih lahko zadenete 2 x 1 vstopnico za koncert Noctiferie 13. decembra v Kranju in 2 x 1 vstopnico za koncert Iced Earth 24. januarja v Ljubljani.

9. 10. 2013
Prvi in največji slovenski metal webzine s skoraj 15-letno tradicijo in več kot 50.000 objavljenimi članki v svojo ekipo vabi mlade in zagnane metalske entuziaste, ki bi radi delili svoja doživetja s koncertov, mnenja o albumih in podobne tekstovne stvaritve z domačo metal publiko.
Če si navdušen nad metal glasbo, znaš spisati besedilo z repom in glavo ter si želiš nabrati nekaj izkušenj s področja medijev, potem si iz pravega testa za nas. Nudimo ti možnost kreativnega dela v mladi, razgibani, uigrani ekipi ter priložnost, da pustiš svoj pečat na slovenski metal sceni.
Več informacij o razpisu najdeš na našem forumu! /Uredništvo/

Avtor: Uredništvo
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška