Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
26. 2. 2024

Finski heavy metalci Cobra 1981 so razkrili single Kuun kirkas valo s prihajajočega albuma Vol. 1. Ta bo izšel 22. marca pri Inverse Records in bo ponujal deset komadov:

Saattaja
Kuun kirkas valo
Elämän pyörteissä
Yön kuningatar
Yön salamat
Tummat pilvet
Jengi
Unta en saa
Vanha kuoma
Aamunrusko

25. 5. 2023

Sporočamo žalostno vest, da je zaradi težav s srcem umrl Kirk Arrington, nekdanji bobnar zasedbe Metal Church. Naj počiva v miru.

12. 4. 2023

Po desetletju tišine bo konec leta izšel nov film kultne metal sage Metalocalypse. Celovečerec novi naslov Metalocalypse: Army Of The Doomstar, poleg filma pa bo izšel tudi album zasedbe Dethklok, ki so ga naslovili enostavno Dethalbum IV.

Pri ustvarjanju filma so med drugim sodelovali:
Tommy Blacha
Victor Brandt (Metalocalypse)
Stephen »Thundercat« Bruner
King Diamond (King Diamond, Mercyful Fate)
Mark Hamill (Batman: The Animated Series, The Machine, Star Wars)
Kirk Hammett (Metallica)
Jon Hamm (Confess, Fletch, Top Gun: Maverick)
Scott Ian (Anthrax)
Amy Lee (Evanescence)
Malcolm Mcdowell (A Clockwork Orange)
Juliet Mills (Passions)
Laraine Newman (Saturday Night Live)
Raya Yarbrough (Metalocalypse: The Doomstar Requiem – A Klok Opera)
Livia Zita

Avtorica: Tina Urek
29. 3. 2023

James Hetfield, vokalist zasedbe Metallica, bo v sodelovanju s Permuted Press 17. oktobra izdal knjigo Messengers: The Guitars Of James Hetfield. Gre za čtivo v obsegu 400 strani, na katerih bo James predstavil svojo zbirko kitar in vlogo vsake izmed njih v njegovem življenju kitarista, frontmana in pisca komadov za Metallico.

Svoje kitare oziroma kitaro pa bo ljudstvu približal tudi Kirk Hammet. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kitar Gibson je namreč najavil prvo partnerstvo in globalno sodelovanje oziroma izid s Kirkom. Ta legendarni status si je prislužil s svojo kitaro »Greeny« – gre za magični 1959 Les Paul Standard. Naveza bo prinesla 2 kitari, in sicer različico Greeny v Gibson Custom Shop in Greeny v standardni različici Les Paul.

Avtorica: Tina Urek
15. 9. 2022

Iraška death/thrash metal zasedba Dark Phantom je objavila besedilni video za novo skladbo z naslovom Courtship Of Death. Gre za prvi single s prihajajočega albuma.

Zgodba metalcev Dark Phantom se je začela v Kirkuku v Iraku konec leta 2007. Prvotni namen je bil, da uresničijo svoje sanje v zahodni glasbi in opozorijo na katastrofalne razmere v mestu ter to prikažejo celotnemu svetu. Toda zaradi krize v Iraku stvari niso šle po načrtu, kar je zaradi njihove varnosti pripeljalo do očitnega zamika in sledilo je obdobje mirovanja. Počasi so ponovno pričeli z vajami in leta 2011 odigrali svoj prvi koncert, ki ga je navkljub nevarnosti in vsesplošnem nasprotovanju metal glasbi obiskalo zajetno število ljudi. Ko so se na prigovarjanje oboževalcev začeli pripravljati na drugi koncert, so jim teroristične skupine in njihovi zavezniki začeli groziti, da bodo zaprli vse strani banda na spletu, bili pa so tudi opozorjeni, naj prenehajo z vsemi svojimi aktivnostmi. Kljub vsemu jim je leta 2013 uspelo izdati studijski prvenec Nation Of Dogs, ki mu je nedavno sledil že omenjeni single.

Trenutno skupino sestavljajo Mir (bas, vokal), Murad Yaymz (kitara), Rebeen Hashim (kitara) in Mahmood Qasim (bobni).

2. 9. 2022

Munroe's Thunder bodo novembra izdali prvenec z naslovom The Black Watch. Band vodi Ronny Munroe (Vicious Rumors, ex-Metal Church, Trans-Siberian Orchestra), družbo pa mu delajo David Mark Pearce (kitara, bas kitara), Justin Zych (kitara), BJ Zampa (bobni) in Oliver Wakeman (klaviature). Debitantski album prinaša naslednje komade:

Battle Cry
The Black Watch
Awaken The Fire
Gray Hall
Babbington Mary
Brace For The Night
Dead Man's War
Falkirk
Thirty Years War
Echoes Of The Dead
The Executioner

26. 8. 2022

Umrl je Ted Kirkpatrick, ustanovitelj, bobnar in basist skupine Tourniquet.

20. 4. 2022

Kirk Hammett, bolj znan kot kitarist velikanov Metallica, predstavlja prvi single High Plains Drifter. Gre za komad, ki ga boste lahko našli na njegovem prvem solo albumu z naslovom Portals. Izid albuma je napovedan za konec tedna, natančneje 23. aprila, pri založbi Blackened Recordings. Skladbi High Plains Drifter lahko prisluhnete tukaj.

16. 3. 2022

Italijanski speed metalci Celtic Hills bodo 1. aprila pri Elevate Records izdali album Huldufólk, na katerem bodo sledeči komadi:

The Secret of the Grail
Metal Message 
After The Eartquake
Hidden Folk
Green Forest
Gate Of Hollow Earth
Living Out Of The Egg
The Sound Of Earth
The Hammer Of Thor
Villacher Kirktag

Avtorica: Tina Urek
9. 2. 2022

Kirk Hammett, kitarist zasedbe Metallica, je posnel instrumentalni EP Portals, na katerem so 4 komadi. Izšel bo 23. aprila, možno pa ga bo dobiti na CD-ju, sinje modrem vinilu in digitalno.

Avtorica: Tina Urek
3. 1. 2022

Italijanski speed/thrash metalci Celtic Hills so razkrili še tracklisto svojega prihajajočega 3. studijskega albuma z naslovom Huldufólk:

The Secret of the Grail
Metal Message
After The Eartquake
Hidden Folk
Green Forest
Gate Of Hollow Earth
Living Out Of The Egg
The Sound Of Earth
The Hammer Of Thor
Villacher Kirktag
Words In Out (remix 2022)
Living Out Of The Egg (Simone Cescutti na vokalu)

1. 12. 2021

Black metal zasedbi Kirkebrann in Visegard sta včeraj preko Odium Records premierno predstavili skupen split z naslovom Kirkegard. Plošček lahko poslušate tukaj.

26. 10. 2021

Kot smo že napovedali, bo konec novembra pri Odium Records izšel split izdelek dveh norveških black metal zasedb, in sicer Kirkebrann in Visegard. Plošček bo sestavljen iz sledečih komadov:

Kirkebrann:
Black Metal Blues
Døden Byr Opp Til Dans
Vederstyggelig Samsara
Terroritt
Lange Nette
Hedensk Dødsmarsj

Visegard:
Skogsdømt
Månedans
Draugen
Fortapelsen
Hvor Gausta Rår
Jerva Jakop

Tukaj lahko prisluhnete komadu Døden Byr Opp Til Dans, ki ga izvajajo Kirkebrann.

Avtorica: Tina Urek
14. 10. 2021

Norveški black metalci Visegard predstavljajo besedilni video za pesem Hvor Gausta Rar, ki bo izšla 30. novembra pri Odium Records na splitu s kolegi Kirkerbran z naslovom Kirkegard.

17. 9. 2021

Založba Odium Records najavlja split izdajo med dvema norveškima black metal zasedbama, in sicer Kirkerbran in Visegard. Split z naslovom Kirkegard bo ugledal luč sveta enkrat novembra, pri njegovem nastajanju pa so med drugim sodelovali Nattefrost, Daniel Vrangsinn (Carpathian Forest) je prevzel miks vokalov komadov od Kirkebrann, medtem ko je Morfeus (Limbonic Art) bil zadolžen za produkcijo vseh komadov od Visegard. Vsak band bo prispeval po 6 pesmi v slogu drugega vala black metala.

KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška