Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
30. 4. 2024

Že trinajsta edicija festivala 70.000 Tons Of Metal se bo prihodnje leto odvila med 30. januarjem in 3. februarjem. Ladja bo izplula iz Miamija, končna destinacija pa bo tokrat Ocho Rios na Jamajki.

Prve potrjene zasedbe, ki bodo odigrale en (ali dva) koncerta na križarki, so Benighted, Candlemass, Delain, Emperor, Flotsam & Yetsam, In Extremo, Kalmah, Majestica, Samael, SepticFlesh, Stratovarious, Tankard in The Kovenant.

Avtorica: Tina Urek
29. 4. 2024

Predstavljamo novo melodični death metal skupino Cainites, ki jo sestavljajo člani zasedb Deathless Legacy in Motus Tenebrae. Zasedba bo 21. junija pri Scarlet Records izdala album Revenant, ki naj bi nagovoril ljubitelje zasedb, kot so Insomnium, Paradise Lost, My Dying Bride, Tribulation, Septic Flesh in The Vision Bleak. Kot prvo pokušino njihove glasbe lahko spodaj preverite videospot za pesem Darkness Awaits.

26. 4. 2024

Kitarist/vokalist Shelby Lermo (Ulthar, Human Corpse Abuse, ex-Vastum) in bobnar Jason Bursese (Black Fucking Cancer) predstavljata nov projekt Thanatotherion, ki je nadaljevanje Shelbyjevega projekta Naughtskeid. Led sta prebila s komadom Nuclear Womb z albuma Alienation Manifesto, ki bo izšel 7. junija pri založbi I, Voidhanger Records in obsega komade:

Red Cathedral
The Raven and the Box of Stars
Orb
Wilczyca
Nuclear Womb
Lament
Codex Crepusculum

25. 4. 2024

Danski death metalci Morbid Grave so podpisali za Horror Pain Gore Death Productions, kjer bodo na enem ploščku znova izdali prvenec The Slime Crawlers in EP Pandemic Mutations. Prednaročila CD-ja so že omogočena.

24. 4. 2024

Švedsko-kanadski death metalci Darkened bodo 14. junija pri Edged Circle Productions na zgoščenki, vinilu, kaseti in digitalno izdali tretji album Defilers of the Light. Ta prinaša enajst komadov:

Waves of Desolation
Defilers of the Light
Those Who Dwell Below
In Praise of Shadows
Just Close Your Eyes
Echoes of Solitude
On We Slaughter
Dead Inside
Masses of Vain Observance
As Apocalypse Dawns
Final Sanctuary

23. 4. 2024

Pionirji death/doom metala My Dying Bride se žal za nedoločen čas poslavljajo od odrskih nastopov. Družbena omrežja so sicer že pred nekaj časa preplavile novice o nenadnih odpovedih njihovih nastopov na letošnjih poletnih festivalih, včeraj pa so vse skupaj obrazložili z uradno objavo.

Snemanje oziroma celoten proces ustvarjanja sveže izdanega albuma A Mortal Binding je med člani povzročilo oziroma povzročil kar nekaj napetosti, ki so pri nekaterih žal pripeljale tudi do izgorelosti. V upanju, da bodo lahko vse te napetosti reševali brez posredovanja zunanjih oseb in tako izpeljali tudi vsaj nekaj koncertov, so nekako zavlačevali tudi z uradno izjavo. Pa vendar naj bi zaradi pomanjkanja komunikacije in nerazumevanja profesionalnih partnerjev prišlo do še večjega kaosa in težav, ki bodo terjale kar nekaj časa za razrešitev. Upamo, da bodo te težave uspešno rešili.

Je pa zasedba ob izidu albuma objavila tudi besedilni video za enega izmed novih komadov, in sicer Her Dominion.

Avtorica: Tina Urek
22. 4. 2024

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja, prihodnji mesec praznuje 55-letnico. Na osrednjem dogodku praznovanja bodo 9. maja nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

22. 4. 2024

Ameriški stonerji Gozu bodo junija koncertirali v Evropi. Zaenkrat je znanih šest od enajstih koncertov (glej sliko).

22. 4. 2024

Brata Max in Igor Cavalera bosta nastopila tudi v Pulju, in sicer 10. julija, dan po kranjskem koncertu. Cena vstopnic je za oba koncerta enaka.

19. 4. 2024

Ameriški post/black metal band Botanist je razkril skladbo Royal Protea kot drugi single z albuma Paleobotany, ki ga bo izdal 17. maja pri založbi Prophecy Productions.

19. 4. 2024

Založba Neseblod Records v Oslu (prej Helvete, ki je bila prvotno v lasti Euronymousa – to je tista klet z napisom "BLACK METAL", ki jo vsi slikajo), je bila pretekli teden v požaru hudo poškodovana. Požar, ki naj bi izbruhnil v kleti, je uničil velik del njene vsebine. Policija požar še preiskuje.

Helvete so zaprli v začetku leta 1993, potem ko je pritegnila negativno pozornost lokalne policije in medijev zaradi dejavnosti Black Metal Inner Circle. Založbo so nato znova odprli kot Neseblod Records. Na splošno velja, da je založba Helvete muzej black metala, ta požar pa je za svet metala preprosto tragičen. Solastnik Kenneth Neseblod je povedal, da je velik del tega, kar imajo v založbi, samo na ogled in ni naprodaj. To je prizorišče, podobno muzeju, hkrati pa trgovina s ploščami.

16. 4. 2024

Švedski »enočlanski« elektronski/industrial metal »hobby« projekt Petra Tägtgrena (Hypocrisy) Pain je objavil nov video za komad Push the Pusher. Komad bo na prihajajočem celovečercu I Am, ki naj bi izšel 17. maja pri Nuclear Blast Records.

15. 4. 2024

Norveški gotični elektroničarji The Kovenant bodo nastopili na nizozemskem festivalu Eindhoven Metal Meeting 2024. Poleg njih je bilo napovedanih še šest zasedb, celoten seznam nastopajočih pa trenutno zgleda tako:

DARK FUNERAL (petkov headliner) | ASPHYX | THE KOVENANT | AGENT STEEL | M.O.D. | ANAAL NATHRAKH | IMPALED NAZARENE | CARPATHIAN FOREST | REVEL IN FLESH | HOUR OF PENANCE | EMPYRIUM | SCHAMMASCH | CHAPEL OF DISEASE | AKHYLS | ALFAHANNE | SVARTTJERN | SOULBURN | SAVAGE GRACE | THY ANTICHRIST | MALPHAS | FRACTURED INSANITY | VIOLENTHOR | THREE EYES OF THE VOID.

15. 4. 2024

Hrvaški instrumentalni psy stoner dvojec Mycena je na Bandcampu izdal album Serendisarray.

Album sta posnela Aleksandar Vrhovec in Marin Mitić, poleg tega pa so še sodelovali ti glasbeniki: bobnar Gio Maucieri, saksofonist Vedran Momčilović in Viktor Vrhovec na klarinetu. Miks in mastering je naredil Aleksandar Vrhovec.

15. 4. 2024

Nemški melodični death metalci Ira Tenax bodo po desetih letih studijskega zatišja, in sicer 13. junija, izdali nov album. Ta bo nosil naslov Dark Awakening in bo nasledil bandov četrti celovečerec Portrait of the Fallen iz leta 2014. Poleg naslovnice je band še razkril, da bo album ponujal enajst komadov.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna