Na današnji dan
2003
Anthrax izdajo svoj deveti album We've Come For You All
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
19. 11. 2021

Legendarni češki grind dvojec !T.O.O.H.! je pravkar razkril vizualizer za instrumentalno skladbo Zrozen k božským cílům. Videoposnetek je dodatno opremljen s češkim besedilom, ki je bilo napisano posebej za tega, vendar nikoli uporabljeno. Videospot je nastal v spomin na izid 5. studijskega albuma Free Speech, ki je po 15 letih zaznamoval vrnitev bratov k studijskemu udejstvovanju in je izšel 17. novembra lani.

Poleg tega je dvojec skoraj končal snemanje 4 povsem novih skladb za prihajajoči EP. Te štiri skladbe bodo izšle ločeno kot EP v začetku leta 2022 pri Lavadome Productions. Zasedba pa še sporoča, da je tudi na voljo za nastope v živo.

21. 10. 2020

Armored Saint so objavili napovednik za dokumentarni film Armored Saint: The Movie, ki pripoveduje zgodbo o skupini bratov, ki je ustvarila svoj edinstven zvok in podobo na rock in metal sceni v Los Angelesu sredi 80. let. Svoja pričevanja delijo člani zasedbe John Bush (vokal), Gonzo Sandoval (bobni), Joey Vera (bas), Philip Sandoval (kitara), Jeff Duncan (kitara) in sedaj že pokojni kitarist ter ustanovni član Dave Pritchard, sodelujejo pa tudi nekateri njihovi glasbeni kolegi in sodelavci, kot so James Hetfield (Metallica), Lars Ulrich (Metallica), Scott Ian (Anthrax), Brian Slagel (Metal Blade Records), Max Norman, Bill Metoyer in drugi. Dokumentarec je produciral in režiral Russell Cherrington.

Armored Saint bodo ta petek pri založbi Metal Blade izdali tudi nov studijski album z naslovom Punching The Sky.

5. 8. 2020

Postojnski dvojec Nefarious Vermin je pravkar objavil svoj prvenec z naslovom Elongated Misery, ki prinaša umazan death metal, okužen s hrupnimi d-beat vplivi in občasnimi izleti v black metal. Za nameček sta dodala tudi priredbo Cries Of Pain legendarne švedske crust punk zasedbe Anti-Cimex.

Gre za nov projekt bratov Sajevic, ki ju sicer poznamo kot člana oziroma nekdanja člana tamkajšnjih zasedb, kot so Morbid Creation, FTD, Zabojnik, CarlxJohnson in Sedmina, pa tudi kot nepogrešljiv del ekipe iz Kontejnrja.

Nefarious Vermin boste lahko v živo občudovali 10. decembra v Klubu Gromka na Metelkovi, kjer si bodo oder delili z novimi domačimi death metal upi Siderean, Ensanguinate in Razvalina.

20. 3. 2019

Dirty Skunks sporočajo: »V četrtek, 21. marca, se v Orto Baru obeta doza konkretnega deathmetalskega žaganja!
V Kadilnico of Death se namreč vrača eden od najbolj vztrajnih domačih death metal bandov, ki pod taktirko bratov Cepanec zlorablja ušesa poslušalcev že od leta 1997 – brežiški brutal death grinderji Dickless Tracy.
Za ogrevanje bodo poskrbeli mladi brutalci Morbid Creation iz Postojne, ki smo jih prav tako že gostili v Orto Baru.
Cena vstopnice za koncert v zgornjem nadstropju lokala znaša standardnih 6 € oziroma brezplačno s KoD člansko izkaznico.«

Avtor: Gorjanec
5. 4. 2018

Dirty Skunks sporočajo: »Čeprav 5. aprila ni nobenega starodavnega slovanskega praznika, smo se kljub temu odločili, da v okviru Kadilnice of Death priredimo pravo pogansko vzdušje!
Naravnost iz globin Baške grape bodo svoj atmosferični black metal v Ljubljano razširili mladinci Agan, takoj za njimi pa bo po Ortu kosila Morana, izkušena zasedba, ki je tekom dolgoletnega obratovanja poleg repertoarja skladb razširila tudi svojo postavo in zdaj šteje že sedem članov. Aprilsko darovanje Jarilu bomo zaključili s karantanskim knezom Valukom, ki nas bo obiskal v podobi štiričlanske pagan black metal zasedbe iz Idrije in zasedel svoj prestol na gornjem odru Orto Bara.
Cena vstopnice za koncert v zgornjem nadstropju lokala znaša standardnih 6 € oziroma brezplačno s KoD člansko izkaznico, metal večer v hali Kadilnice pa tokrat spričo programa Orto Festa odpade!«

Razpored:
21:00 vrata/blagajna
21:20–22:00 Agan
22:20–23:00 Morana
23:20–00:20 Valuk

Avtor: Gorjanec
6. 11. 2017

Spodaj si lahko ogledate videospot za skladbo Monsters & Heroes projekta z imenom Appice, ki ga vodita brata Vinny (Dunsmuir, Last In Line, Resurrection Kings, ex-Heaven & Hell, ex-Kill Devil Hill, ex-Black Sabbath, ex-Dio, ex-Lynch Mob) in Carmine Appice (King Kobra, Cactus, Vanilla Fudge, ex-Ozzy Osbourne). Gre za skladbo z njunega pravkar izdanega prvenca z naslovom Sinister, pri snemanju katerega so sodelovala tudi številna znana imena. Tako recimo v skladbi Monsters & Heroes poleg obeh bratov Appice na bobnih sodelujejo še vokalist Paul Shortino (King Kobra, ex-Quiet Riot, ex-Rough Cutt), kitarista David Henzerling (Icon, Big Cock, King Kobra, ex-Keel, ex-Lizzy Borden) in Mick Sweda (King Kobra, ex-Bulletboys) ter basist Johnny Rod (King Kobra, ex-W.A.S.P.).

17. 7. 2017

Konec tedna se bo tolminsko Sotočje za teden dni preobrazilo v metalski raj na zemlji - pričele se bodo metalske počitnice v obliki festivala MetalDays 2017! Na letošnjo peto edicijo, ki se uradno prične v nedeljo, 23. julija, in traja do sobote, 29. julija 2017, prihajajo velika imena metal glasbe – od Marilyna Mansona, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Heaven Shall Burn, Grave Digger, Sólstafir, Pain do mnogih manj odmevnih imen tega raznolikega glasbenega žanra.

Marilyn Manson na MetalDays nastopi v ponedeljek, 24. julija!

Letošnja festivalska novost je tretji oder, v celoti posvečen novim imenom metal glasbe. Glasbeni program na NewForces odru se prične že dan pred uradnim začetkom festivala, v soboto, 22. 7.
Tudi v nedeljo, 23. 7., bo glasba odmevala le s tretjega odra.
V ponedeljek, 24. 7. pa MetalDays začne obratovati z vsemi silami: koncertni del bo zaznamoval Marilyn Manson, ki je s svojo glasbo in zunajzemeljsko pojavo šokiral glasbeni svet v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in že takoj ob začetku kariere, predvsem z albumoma Antichrist Superstar in Mechanical Animals pridobil hkrati sloves anti-vzornika mladini in skoraj kultne privržence. Marilyn Manson je s svojo glasbo dosegel velike uspehe – milijonske naklade albumov, prva mesta prodajnih lestvic, štirikrat pa je bil nominiran za glasbeno nagrado grammy. Coma White, The Dope Show, I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me), The Beautiful People, This is The New Shit, The Fight Song, Tourniquet, The Nobodies pa so le nekatere skladbe, s katerimi je Marilyn Manson postal glasbena ikona. Poleg Marilyna Mansona v ponedeljek na MetalDays prihajajo tudi Iced Earth, Loudness, Venom INC. in mnogi drugi.
V torek izstopajo Amon Amarth, Katatonia in Kadavar. V sredo v Tolmin prihajajo Doro, Bloodbath, Shining, Grave Digger in drugi, četrtek pa je dan za Opeth, Sólstafir, Architects in Blues Pills. V petek, zadnji koncertni dan, na MetalDays prihajajo Heaven Shall Burn, Pain, Death Angel in drugi. Na treh odrih se bo letos predstavilo več kot 110 nastopajočih, na spletni strani festivala pa sta že na voljo dnevni razpored in festivalska mapa.

Pestro ob-festivalsko dogajanje
MetalDays že leta prepričuje tudi z lokacijo – festival poteka v objemu narave, ob eni od najlepših alpskih plaž pri nas, hladni reki Soča in Tolminka pa nesebično zagotavljata prepotrebno ohladitev. Festivalske počitnice vsako leto potekajo tudi v znamenju zanimivega in unikatnega ob-festivalskega programa: za dober začetek dneva bodo obiskovalcem vsako jutro na voljo joga, masaža in metalski fitnes, čez dan se bodo lahko preizkusili v slikanju ali se udeležili zabavnih športnih tekmovanj, kot so odbojka v tangicah, badminton zgoraj brez, twister, beer pong in tako dalje, pripravljajo pa se tudi mnoga druga presenečenja. MetalDays pa vsako leto svojim obiskovalcem omogoča tudi srečanje z organizatorjem – vaša mnenja, ideje ali pozdravi so več kot dobrodošli. Kot vsako leto bo raznolik tudi nabor hrane in pijače, med drugim bo ob letošnji peti obletnici festivala na voljo uradno MetalDays pivo, poimenovano Black Blood, ki je nastalo v sodelovanju z Bevog Brewery. Festival pa je naredil pomembne premike tudi z vidika vpliva na okolje, kar mu je prineslo tudi nagrado A Greener Festival Award in naziv Improvers.

Vstopnice in prevozi na MetalDays
Najljubša počitniška izbira za ljubitelje težkih zvokov v Tolmin, slovensko festivalsko prestolnico, vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev tako iz Slovenije kot iz celotne Evrope, vse več pa je obiskovalcev tudi iz drugih koncev sveta. Na voljo je le še peščica vstopnic (tedenske, dnevne ali 3- dnevne), zagotovite pa si jih lahko v spletni trgovini MH Shop ali preko sistema Eventim.

Na MetalDays 2017 se bodo začele prodajati tudi vstopnice za MetalDays 2018, na voljo bodo tudi vstopnice za njegovega mlajšega, zimskega brata, festival Winter Days of Metal (31. 1.–4. 2. 2018, Bohinj).

Na MetalDays je mogoče priti tudi z organiziranim prevozom, ki ga izvaja zunanji partner organizatorja. Vse informacije so na voljo tukaj.

Nastopajoči: Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Heaven Shall Burn, Sólstafir, Grave Digger, Blues Pills, Bloodbath, Death Angel, Abbath, Shining, Loudness, Kadavar, Equilibrium, Sanctuary, Architects, Venom Inc., Grand Magus, Batushka, Persefone, Krisiun, Gutalax, Hell, Xandria, Spasm, MGLA, Cancer, Triosphere, Sinister, Suicidal Angels, Witchfynde, Macabre, Absu, Warbringer, Lost Society, Kobra and the Lotus, Visions of Atlantis, Fit for an Autopsy, Loathe, Katana, The great discord, Angelus Apatrida, Aaven, Aversions Crown, Evil Invaders, Rectal Smegma, Dool, Centuries, For I am a King,  Rapid Force, The Foreshadowing, Dordeduh, Na Cruithne, Dead End, Morywa, Nemost, Mynded, Ortega, Crisix, Hellcrawler, Reverend hound, The black court, Srd, Transceatla, Chontaraz, Shot down, Grime, Gust, Tears of martyr, Moros, Stortregn, Raven, LIK, Bömbers, Implore, Firespawn, The Crawling, Turbowarrior of steel, Tytus, Myriad lights, Whorion, Fractal universe, Sober assault, Fallen tyrant, Omophagia, Sasquatch, In the crossfire, Infected chaos, Firtan, Amorgen, Blood ages, Novacrow, Overtures, Vasectomy, Burn fuse, Sleepers’ guilt, Carnage calligraphy, Vexovoid, Battlesword, Fir bolg, Zayn, Immorgon, Carrion, Snake eater, Tyrmfar, Ebony archways, Pain is & Selfmachine, Greybeards, Seven Spires, Pantaleon, Pikes Edge, Nord.

Razpored nastopajočih po dnevnih.

18. 12. 2015

Ljubljanski rock klub Orto Bar letos obeležuje že celih 21 let obratovanja, na dogodek pa ste seveda vabljeni tudi vsi ljubitelji metala in sorodne glasbe. V starem baru Orta bosta namreč od 21h dalje za klasične hite iz sfer hard rocka, glama in heavy metala skrbela neobrzdana ljubitelja rocka in težke glasbe že(l)jnih deklet – Šujo in Gorjanec!
Vroča žurka z največjimi old school hiti bo odmevala vse do jutra! Vstopnine ni!
Poleg tega bo program potekal tudi v ostalih delih Orto Bara: v klubu bodo nastopili Prismojeni Profesorji Bluesa (vstopnina 5 €, po koncertu DJ večer z Bunnyjem), v hali pa bo za rokenrol vzdušje skrbel DJ Martin13.

27. 5. 2015
Ljubljanski thrasherji Panikk sporočajo, da bodo v mesecu juniju izdali mini EP z naslovom Pass the Time. To bo tudi prvi izdelek, na katerem boste slišali novega člana Črta na bobnih. EP bo vseboval dve novi skladbi in skladbo Messiah of Decay (Unbearable Condtitions), ki je bila posneta v živo v Velenju. Glasba bo še naprej adrenalinska in kalček death/grind-ersko obarvana. Za produkcijo, miks in mastering je poskrbel Mr. Čuk (Eruption), za celoten dizajn in naslovnico pa bobnar Črt. EP bo v digitalni obliki na voljo preko založbe Xtreem Music, možno pa ga bo dobiti tudi v fizični obliki pri bandu. Band trenutno dela na novem materialu za drugi album, ki bo izšel konec leta.
Tracklista:
1. Under Pretence
2. Rotten Cells
3. Messiah of Decay (live)
Panikk lahko v živo ujamete 12. 7. v Gala Hali kot predskupino legendarnim Nuclear Assault v spremstvu bratov Eruption, 24. 7. pa bodo nastopali na festivalu MetalDays na glavnem odru (karte na voljo pri bandu). /D.K./

7. 3. 2014
Dirty Skunks sporočajo: »Naslednji četrtek se v Orto Bar vrača heavy hard rock skupina Pelhan, ki bo s koncertom obeležila prvo obletnico delovanja, s katerim je začela ravno v okviru Kadilnice Of Death. Gre za projekt glasbenika Aleša Pelhana, ki je širši javnosti verjetno najbolj znan po svojem udejstvovanju v skupinah Skalp in Dawn Patrol. Zasedbo projekta Pelhan sestavljajo sami izkušeni glasbeniki, ki so delovali ali pa še vedno delujejo v skupinah, kot so Requiem, Lene kosti, Kalamari, Divine Illusion, Forgotten Eden, Prizma, ShadowIcon, Slavko Ivančič … Močna doza kvalitetnega rocka je vsekakor zagotovljena! S koncertom, ki se bo odvil v zgornjem nadstropju Orto Bara, vas bo band hkrati tudi opomnil na številne hite z njegovega prvenca V neznano. Koncert se bo začel ob 22h, Kadilnica Of Death pa bo obratovala od 21h do 5h ponoči. Tam se lahko tako kot vsak četrtek v prijetnem vzdušju, podkrepljenem z zvočnim ambientom metala in rocka, nadejate žurke pozno v noč. Band lahko seveda tudi podprete z nakupom katerega od njihovih artiklov, oni pa vam bodo z naborom komadov po svojem izboru na playlisti priredili afterparty v odličnem duhu.« /J.G./

Avtor: Gorjanec
24. 5. 2012
Norveška zasedba Khonsu je podpisala za založbo Season Of Mist, pri kateri bo izdala debitantski album z naslovom Anomalia. Gre za novi projekt bratov Grønbech, ki sta nazadnje skupaj sodelovala na EPju Reclaim skupine Keep Of Kalessin iz leta 2003. /B.B./

29. 3. 2012
Hardline bodo 18. maja pri Frontiers Records izdali novi studijski album z naslovom Danger Zone. Tracklista je sledeča:
Fever Dreams
10,000 Reasons
Danger Zone
What I'd Like
Stronger Than Me
Never Too Late For Love
Stay
I Don't Want To Breakaway
Look At You Now
Please Have Faith In Me
Show Me Your Love
The Only One.
Skupina se pripravlja tudi na evropske koncerte v posebni zasedbi, ki jo poleg bratov Gioeli, Johnny na vokalu in Joey na kitari, sestavljajo še bobnar Francesco Jovino (U.D.O.), kitarist Thorsten Koehne (Code Of Perfection, Eden's Curse) in basistka Anna Portalupi (Mitch Malloy). /B.B./

18. 11. 2011
Vstopnice za današnji koncert skupin Insomnium, Before The Dawn in MyGrain so na prodaj tudi danes na blagajni Gala Hale po ceni 24€. Blagajna začne obratovati ob 19:30.

Razpored:
19:30 blagajna
20:00 vrata

20:30 - 21:00 MyGrain
21:20 - 22:05 Before The Dawn
22:30 - 00:00 Insomnium

20. 6. 2011
Ob izidu dvanajste plošče Sepulture z naslovom Kairos, bomo brazilskim pionirjem ekstremnega metala namenili nekaj več pozornosti tudi v današnji oddaji Metal detektor. Sepultura očitno še ni rekla zadnje besede, saj kljub temu, da v njenih vrstah ni več nikogar izmed bratov Cavalera, še vedno vztraja. Kairos je brez dvoma album, s katerim Sepultura računa na vrnitev vsaj dela stare slave. Poleg Sepulture bodo z novimi izdajami v tokratni oddaji našli mesto tudi Beherit, Folkearth, Falconer, Katana, Agincourt, Barn Burner in Red Fang. Metal detektor je na sporedu vsak ponedeljek ob 22. uri na Radiu Študent, 89.3 Mhz ali www.radiostudent.si. /M.P.C./

29. 4. 2009
Po premoru so zopet začeli obratovati Fear Factory. V skupino se je vrnil Dino Cazares, za bobne bo skrbel Gene Hoglan. Skupina že načrtuje novi album, medtem pa bodo igrali na tudi nekaterih evropskih festivalih (Metalway, Brutal Assault). /P.N./

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
KONCERTI & FESTIVALI
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 5. 2024
Moonshine Oversight
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna
9. 5. 2024
Acid Mammoth, Old Night, Lord Drunkalot
Omladinski Kulturni Centar Palach, Reka, Hrvaška
9. 5. 2024
RŠ praznuje 55 let: The Canyon Observer, Širom, Etceteral: duo, Haloban
Kino Šiška, Ljubljana