INTERVJUJI

5. 9. 2023

Moonlight Haze

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: CHIARA

Tokratni intervju je nastal v sodelovanju z Jonasom Savškom, pevcem pri domačih progresivcih Morost in soorganizatorju letošnjega MetalWitcha. Ta se bo zgodil to soboto, 9. septembra, že petnajstič, kot headlinerje pa bo gostil italijansko zasedbo Moonlight Haze. Simfonična power metal zasedba je bila ustanovljena leta 2018, in sicer na pobudo Giulia Caponeja in Chiare Tricarico, ki si je vzela čas, da je spregovorila z Jonasom in razkrila nekaj podrobnosti o zasedbi, svojem petju in prihajajočem nastopu v Ljubljani. (Dejan)

JONAS: Zdravo. Moonlight Haze je morda mlada zasedba, a od vaših začetkov leta 2018 ste uspeli izdati že 3 odlične albume, nastopili ste kot predskupina mnogim velikanom simfoničnega metala, kot so Rhapsody Of Fire, Stratovarious, Halloween, Sabaton ali Lacuna Coil. A v tem času nekako še niste uspeli obiskati Slovenije?
CHIARA: Zdravo! 9. septembra bomo prvič obiskali Slovenijo kot zasedba in smo zelo navdušeni. In ja, v zelo kratkem času smo uspeli izdati tri albume: bilo je zelo divje, ampak vredno vsega napora.

JONAS: Zasedbo sestavlja pet članov, vsi ste izkušeni glasbeniki. Ali je morda kateri izmed vas nastopil v Sloveniji s katero izmed zasedb, v katerih ste prej sodelovali?
CHIARA: Mislim, da smo nekateri že nastopili v Sloveniji z drugimi zasedbami, a kot sem rekla, bo to naš prvi nastop z Moonlight Haze v vaši prelepi državi. Sicer pa: štirje od petih članov zasedbe živimo v severovzhodni Italiji, tako da smo zelo blizu Slovenije in vas kar pogosto obiščemo. Nedolgo nazaj sem imela priložnost obiskati Most na Soči in Bohinjsko jezero in sem zelo uživala v prelepem okolju. Pred nekaj leti sem bila tudi v Ljubljani in mesto mi je zelo všeč. Veselim se ponovnega obiska.


JONAS: Kako pa je bilo na turneji s Tarjo? Je bila ona tvoja inspiracija? Kako je prišlo do tega sodelovanja?
CHIARA: Seveda, Tarja je moja velika inspiracija pri petju v metal zasedbi. To, da sem bila del njene zasedbe kot spremljevalna vokalistka pri snemanju live DVD-ja Circus Life leta 2020, je bila velika čast in mi je bilo v izjemno zadovoljstvo. Prosila me je, če bi se ji za ta res poseben dogodek pridružila na odru in moja sreča ter ponos, da sem bila del tega, sta nepopisna.

JONAS: Ali ste igrali s kakšno res prijetno zasedbo, s katero ste tudi postali prijatelji? Nam lahko zaupaš kakšno zabavno zgodbo s turneje oziroma kakšnega koncerta?
CHIARA: Deljenje odra z drugimi zasedbami je (večino časa) zelo zabavno in velikokrat predstavlja odlično priložnost za spoznavanje novih prijateljev s celotnega sveta.
In ja, z bandom smo imeli veliko zabavnih dogodivščin. Ena izmed njih je zgodba, o kateri govorim v besedilu komada Horror & Thunder, zaključni pesmi našega tretjega albuma Animus. Poleti 2020 smo bili praktično na sredini koronskega zaprtja in 90 % naših poletnih koncertov je bilo odpovedanih. Zato smo se odločili, da preživimo en celoten teden v koči v hribih sredi ničesar in vadimo, se družimo ter pišemo novo glasbo. Takrat smo začeli s pisanjem albuma Animus. Vse je bilo okej, a med našo zadnjo nočjo, prav takrat ko smo spakirali in pripravili vse za potovanje naslednje jutro, se je razvila grozna nevihta, ki je povzročila prekinitev elektrike v naši koči. Fantje, posebej basist AJ, so se začeli iz mene norčevati, saj dobro vedo, da se zelo hitro prestrašim in začnem kričati. Po tej noči sem se odločila, da napišem komad o tem dogodku, za kazen pa je AJ dobil nalogo, da tega odpoje z mano, haha.


JONAS: Besedila pišeš sama, kdo pa je glavni pisec glasbe?
CHIARA: Naš bobnar in klaviaturist Giuolio je glavni skladatelj vseh instrumentalnih delov. V večini primerov so skladbe rezultat njegovih idej, jaz pa potem napišem vokalne melodije in besedilo. Se pa tudi zgodi, da naredimo obratno, kar pomeni, da jaz zapojem vokalne linije, Giulio pa po njih napiše instrumentalne dele. Ampak seveda imajo vsi člani zasedbe ključno vlogo pri končnem rezultatu oziroma zvenu vsakega komada – kitarista poskrbita za svoj aranžma, basist prav tako za svojega. Slednji pa tudi večkrat sodeluje z Giuliom pri aranžmaju zborovskega dela komadov.
 
JONAS: Zgleda, da v bandu vlada dobra energija, kar je posledica tega, da ste v enaki postavi od samega začetka? Ali je to ključ do uspeha? Ste v zasedbi stari prijatelji ali ste imeli težave s sestavljanjem tako dobre postave?
CHIARA: Res je, do zdaj nismo nikoli menjali postave. Res imamo občutek, da se naše timsko delo izboljšuje z vsakim albumom, in to nas zelo veseli. Sestavljanje zasedbe res ni bilo težko, saj smo se vsi poznali že dosti časa pred Moonlight Haze. Izbira posameznega člana je bila nekaj spontanega oziroma naravnega, saj nismo le želeli, da so v zasedbi res izkušeni glasbeniki, ampak tudi dobre, pozitivne osebnosti. Z Giuliem sva imela srečo, da poznava Alberta, Alessandra in Marca ter da sva jih lahko prepričala v svoj nori načrt o ustanovitvi povsem nove zasedbe. Ideja o bandu je bila Giulijeva, s katerim sem v preteklosti posnela tri albume, a v drugi zasedbi. Nekega dne me je poklical in vprašal, ali bi z njim ustanovila novo zasedbo. Po vseh teh letih sem še vedno zelo srečna, da sem se odločila za ta korak.


JONAS: Vaš tretji album Animus je izšel lani. Ko poslušam ta album, se vedno počutim zelo dobro, živahno. A je takšen vaš namen? Da je poslušalec ob poslušanju albuma oziroma vaše glasbe zadovoljen, srečen, vesel? Ali gre morda bolj za motivacijo ob boju z našimi demoni?
CHIARA: Hm, verjetno gre kar za oboje. Besedila v večini primerov napišem zase kot neke vrste »samo-terapijo«, zato sem zelo vesela, ko slišim, da se ljudje lahko povežejo z njimi. Zelo velikokrat dobim sporočila od ljudi s celega sveta, kako so jim naši komadi ali albumi pomagali pri premagovanju težkih obdobij, in prav vedno me vsa ta sporočila zelo ganejo. Menim, da je to ena izmed tistih stvari, ki naredijo glasbo in umetnost samo tako posebno ter čarobno.

JONAS: Glede komada Animus … si najprej napisala besedilo ali je najprej nastala glasbena podlaga?
CHIARA: Giulio je napisal instrumentalne dele, ki sem jim dodala vokalne linije. Večji del besedila sem zapisala med planinarjenjem z našim kitaristom Marcom in verjetno je zato v besedilu tudi veliko omemb plezanja, narave in želja po dosegu vrha. Ta dan me je Marco res sovražil, saj sva se morala ustaviti vsakih pet minut, da sem zapisala besedilo, ki je v mojo glavo prihajalo povsem spontano. Tako sem ustavila celotno skupino in posledično smo dosegli vrh gore komaj pozno popoldne. A menim, da je bilo na koncu vredno vsega tega.

JONAS: Veliko vaših oboževalcev meni, da je zasedba napredovala in našla svojo pot prav z aktualnim albumom. Kaj se je spremenilo?
CHIARA: Ne bi rekla, da smo se spremenili, temveč da smo se razvili. Razvoj in eksperimentiranje je zelo pomemben del naše zasedbe, saj gremo zelo radi preko svojih meja, in sicer album za albumom. Nikoli ne postavimo meja svojim zamislim in idejam.
 
JONAS: Zelo sem hvaležen za vse tvoje growle v komadih, saj ti res popestrijo celotno dinamiko. Ali ti je težko growlati, glede na to, da tvoje petje deluje res tekoče in lahkotno? Ali growli predstavljajo težke stvari v življenju, ovire, ki jih  moramo premagati, ali je to tista agresija, ki nam daje moč za uspeh?
CHIARA: Growlanje mi ni težko, je samo ena stran petja, in kot sem rekla, zelo radi eksperimentiramo. Ti trši vokali predstavljajo tako težke trenutke, ki jih moramo premagati, kot tisto notranjo moč, ki jo potrebujemo za prav to. Vsak slog petja, ki ga uporabim v komadih, je tam z namenom, ne gre za hvaljenje z uporabo različnih vokalnih tehnik.


JONAS: Ali morda že ustvarjate nove komade? Lahko naslednje leto pričakujemo kakšne novosti?
CHIARA: Ja, trenutno se ukvarjamo z zaključnimi detajli četrtega studijskega albuma. Tokrat imamo izjemno čast in zadovoljstvo, da bo producent našega novega albuma Sascha Paeth, član zasedbe Avantasia. Ne vemo še, kdaj točno bo novi plošček izšel, precej prepričani pa smo, da lahko prve novosti pričakujete že v prvi polovici leta 2024.

JONAS: Na katero besedilo si najbolj ponosna? Večkrat se zgodi, da besedilo ni del najbolj popularnega komada, a je izjemno dobro napisano in nosi pomembno sporočilo.
CHIARA: Zelo dobro vprašanje. Vsa besedila, ki jih napišem, pridejo neposredno iz moje duše, zato sem res zelo navezana na vsakega izmed njih. Ampak če izberem eno (ali dve) s posameznega albuma, je tako: Dark Corners of Myself z De Rerum Natura, Till the End in The Dangerous Art of Overthinking z Lunaris in Kintsugi z Animus.

JONAS: Pričakujemo, da boste igrali komade s ploščka Animus v Ljubljani. Kaj pa starejši komadi? Till The End je single vašega drugega albuma. Bomo slišali ta komad ali morda The Rabbit of the Moon?
CHIARA: Zelo sem prepričana, da boste slišali prav vse naštete komade, haha.
 
JONAS: Imate morda v načrtu tudi kakšno posebno presenečenje?
CHIARA: Ja, vsekakor. Igrali bomo nekatere komade s tretjega albuma, ki jih do zdaj še nikoli nismo odigrali v živo, kot tudi komade, ki jih v živo nismo igrali že zelo dolgo časa. Tako da se pripravite na res poseben dogodek.

JONAS: Načrtujete za bližnjo prihodnost morda tudi turnejo ali imate raje posamezne koncerte?
CHIARA: Trenutno smo res osredotočeni na zaključevanje prihajajočega albuma, a tega bomo po izidu zagotovo predstavljali na promocijski turneji.
 
JONAS: Hvala za zabaven pogovor in se vidimo na koncertu.
CHIARA: Hvala za tvoj čas in se vidimo kmalu. Prav tako velika hvala našim slovenskim poslušalcem. Zelo se veselimo, da vas spoznamo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija