VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
25. 8. 2023

Danes se v Prekmurju začne Breka Fest XIV, ki se bo tradicionalno odvijal dva dneva. Vsak dan bo igralo osem bandov, višina vstopnine pa je takšna:

Brečarnina za en dan: 15 EUR,
Brečarnina za dva dni: 25 EUR.

V Velenju pa se začne 26. Festival mladih kultur Kunigunda, ki bo jutri ob 21. uri postregel z metal koncertom.

22. 8. 2023

Ker so ptujski melodičarji Ashine ostali brez dobršnega dela svoje zasedbe in so posledično odpovedali nastop na letošnji izvedbi Breka Festa, je organizator festivala nedavno kot zamenjavo napovedal Duo Black Metal. Spremenjana je tudi časovnica, ki jo najdete na priloženi sliki.

Breka Fest XIV je na sporedu ta konec tedna, 25. in 26. avgusta.

4. 8. 2023

Čez natanko tri tedne se začne dvodnevni prekmurski festival Breka Fest. XIV. izvedba se bo odvijala 25. in 26. avgusta na že tradicionalni lokaciji v Srednji Bistrici, letos pa bodo nastopili:

Cytotoxin, Putrid Pile, Menstrual Cocktail, Anime Torment, Match!, Carnifliate, Vulvathrone, Don Gatto, Greia, Živi zid, Wasserdicht, Sirrush, Urban Instinkt, Deformed Cadaver, Ashine, Čarne Marjetice in Eruption.

Znana sta tudi že razpored po dnevih in časovnica:

1. 2. 2023

Znana je časovnica 14. edicije koncertnega večera Metal Erection, ki se bo odvijal to soboto, 4. februarja, v mariborskem klubu MC Pekarna:

20.30 vrata
21.00 Ayd
21.55 Smrt
23.00 Deprivacija
23.50 After-rajanje

13. 1. 2023

Organizatorji prekmurskega festivala Breka Fest so v zadnjih dneh razkrili nov paket nastopajočih na festivalu Breka Fest XIV, ki se bo 25. in 26. avgusta odvijal v Srednji Bistrici.

Doslej potrjenim bandom Cytotoxin, Match!, Carnifliate, Vulvathrone, Don Gatto in Živi zid so se pridružili ormoški hardcore veterani Wasserdicht, sicilijanski black/death metalci Sirrush in ljubljanski thrasherji Eruption.

5. 1. 2023

Društvo Brutal Partysan v sodelovanju z društvom Indijanez februarja pripravljata že 14. edicijo Metal Erection. 4. februarja bosta v mariborskem klubu MC Pekarna nastopili zasedbi Smrt in Deprivacija.

23. 12. 2021

X je celovečerni album beloruske disonantne post black metal zasedbe Krvvla, ki je znana po tem, da svojim studijskim izdelkom nadene enočrkovne naslove. Njen debitantski celovečerec, ki naj bi nagovoril ljubitelje bandov, kot so Krallice, Au-Dessus in Der Weg Einer Freiheit, bo izšel 4. februarja 2022 pri založbi Brucia Records in bo vseboval naslednje komade:

XI
XII
XIII
XIV
XV
XVI
XVII
XVIII

27. 1. 2021

Progressive sludge/post-metal zasedba Dvne s sedežem v Edinburghu na Škotskem je objavila videospot za nov single Sì-XIV s prihajajočega dolgometražnega albuma Etemen Ænka, ki bo izšel 19. marca pri založbi Metal Blade Records.

Etemen Ænka prinaša naslednje skladbe:
Enûma Eliš
Towers
Court Of The Matriarch
Weighing Of The Heart
Omega Severer
Adræden
Sì-XIV
Mleccha
Asphodel
Satuya

24. 8. 2020

Ameriško-islandski black metal band Skáphe predstavlja skladbo XIV - A Spiritual Bypass s prihajajočega albuma Skáphe³, ki bo 30. septembra izšel pri založbah Mystískaos (kaseta, LP, digitalno) in Iron Bonehead Productions (CD). Album je zmiksal Tore Stjerna (Necromorbus Studio), mastering pa je opravil Dan Lownes (Resonance Sound Studio). Naslovnico je tokrat izdelal Karmazid, medtem ko sta za grafično podobo albuma poskrbela H.V. Lyngdal (Wormlust) in Christina Guenther.

Skáphe³ prinaša naslednje komade:

VIII - Beyond Earthly Understanding
IX - The Lowest Abyss
X - Sing Lament to Thee
XI - The Ocean of Fire
XII - Buried in Dark Earth
XIII - The Shrill Cracks and Moan
XIV - A Spiritual Bypass
XV - Oblique Axis
XVI - Glass Sarcophagus
XVII - Rebirth Synthesis

28. 11. 2019

Opeth so objavili animirani videospot za komad Universal Truth, ki je na aktualnem albumu In Cauda Venenum.

Avtorica: Tina Urek
21. 2. 2018

Oceans Of Slumber so objavili animirani videospot za skladbo No Color, No Light s prihajajočega studijskega albuma The Banished Heart, ki bo izšel 2. marca pri založbi Century Media Records. V skladbi na vokalu gostuje tudi Tom Englund iz skupine Evergrey.

19. 12. 2016

Nemški dsbm/postrock band Heretoir je najavil svoj drugi album The Circle, ki marca izide pri založbi Northern Silence Productions. Zasedbin ustanovitelj Eklatanz je oblikovanje naslovnice in vizualno podobo 65-minutnega studijskega ploščka tudi tokrat zaupal francoskemu umetniku Fursyju Teyssierju (Les Discrets), pri skladbi Laniakea Dances (Soleils Couchants) pa na vokalu gostuje Neige (Alcest).

The Circle prinaša naslednje skladbe:

Alpha
The White
Inhale
Golden Dust
My Dreams Are Lights In The Sky
XIX XXI XIV
Exhale
Eclipse
Laniakea Dances (Soleils Couchants)
Fading With The Grey
The Circle (Omega)

1. 2. 2016

Necrosavant je pripravil besedilni video za izsek s prihajajočega 45-minutnega prvenca Aniara MMXIV, ki naj bi v kratkem izšel pri založbi Kolony Records.

11. 12. 2015

Švedski brutal death metalci Insision bodo kmalu pri založbi Sevared Records izdali četrti studijski album z naslovom Terminal Reckoning, ki prinaša naslednje komade:
Among Us
Ominous Spiral
Infected
Shapeshifting
Old Ways
Cold Air
XXVI.II.MMXIV
Resist

Skladbo Cold Air že lahko ekskluzivno slišite spodaj.

24. 11. 2015

Švedski enočlanski black/death metal band Necrosavant je podpisal z založbi Kolony Records, pri kateri bo v začetku naslednjega leta izdal debitantski album Aniara MMXIV. Tematsko je osnovan na znanstvenofantastični zbirki pesmi Harryja Martinsona z naslovom Aniara: en revy om människan i tid och rum iz leta 1956.

KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2024
Cultura Tres
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna