VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
9. 5. 2024

Folk metal band Feuerschwanz iz Nemčije predstavlja najnovejši video za skladbo Wardwarf z zadnjega albuma Warriors. Album je izšel 3. maja pri Napalm Records in je v dveh pogledih nekaj posebnega. Gre za album, ki je izšel ob 20. obletnici delovanja banda in je tudi prvi album zasedbe v angleškem jeziku. Tako je band pri snemanju albuma k sodelovanju povabil tudi nekatere druge glasbenike, pri dotični glasbi pa je gostujoče vokale prispeval Francesco Cavalieri (Wind Rose).

8. 5. 2024

Društvo Subart išče nove posameznike za sodelovanje na dogodkih v kranjskem klubu TrainStation SubArt. Če obožujete glasbo, radi delate v živahnem okolju in uživate v timskem delu, se lahko pridružite njihovi ekipi.

Ponujajo:

– priložnost za delo na raznolikih glasbenih dogodkih in festivalih,
– izkušnje pri organizaciji in izvedbi dogodkov,
– dinamično delovno okolje in možnost za osebno rast ter razvoj veščin,
– priložnost za sodelovanje s priznanimi umetniki in organizacijami v glasbeni industriji.


Iščejo:

– šankiste,
– prodajalce vstopnic,
– izvedbenike,
– tonske tehnike,
– lučkarje.

Če se prepoznate v zgornjih opisih in bi radi postali del njihove ekipe, se prijavite tukaj.

22. 4. 2024

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja, prihodnji mesec praznuje 55-letnico. Na osrednjem dogodku praznovanja bodo 9. maja nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

15. 4. 2024

Hrvaški instrumentalni psy stoner dvojec Mycena je na Bandcampu izdal album Serendisarray.

Album sta posnela Aleksandar Vrhovec in Marin Mitić, poleg tega pa so še sodelovali ti glasbeniki: bobnar Gio Maucieri, saksofonist Vedran Momčilović in Viktor Vrhovec na klarinetu. Miks in mastering je naredil Aleksandar Vrhovec.

9. 4. 2024

Mednarodna progresivna zasedba Seventh Station je med svoje letošnje koncerte dodala dva posebna dogodka. Med 23. in 25. majem se bo udeležila in nastopila na enem izmed večjih glasbenih dogodkov na območju Balkana, in sicer na bolgarskem Spike Music Showcasu v Plovdidu. Nekaj dni pred tem, natančneje v nedeljo, 19. maja, pa bo kot prva metal zasedba nastopila na grajskem dvorišču gradu Brežice, ki se v toplejših mesecih spremeni v koncertno prizorišče. Več o slednjem dogodku boste izvedeli tukaj.

Avtorica: Tina Urek
2. 4. 2024

Dirty Skunks so med velikonočnimi prazniki objavili vest, da je ljubljanski koncert finskega glasbenika VV razprodan. Ville Valo trenutno po Evropi predstavlja album Neon Noir in se bo v četrtek 11. aprila s predskupino Zetra ustavil v Cvetličarni.

27. 3. 2024

Sporočamo, da je umrl avstrijski glasbenik Wolfgang »Wolf« Süssenbeck, ki je med drugim sodeloval pri zasedbah Darkside in Angry Nation. Naj počiva v miru.

18. 3. 2024

Predstavljamo novonastalo domačo gothic/death metal zasedbo Morslicht in njen prvi besedilni videospot za pesem Immensely.

Morslicht sta Rastko Gracin in Rebeka Vučko (ex-Obnounce), ki pri snemanju sodelujeta tudi s session glasbeniki. Vokale za Immensely je posnel Dario Berg (Graysoul, Odpisani).

15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

12. 3. 2024

Pred kratkim je naša uredniška ekipa gostovala na Radiu Študent v oddaji DJ Grafiti, ki ji lahko prisluhnete tukaj. Beseda je tekla o začetkih webzina, vzponih in padcih, forumu in družbenih omrežjih, prihajajoči obletnici in kaj Paranoidu obeta prihodnost, med pogovorom pa lahko prisluhnete še skladbam več glasbenih skupin, ki bodo v petek in soboto nastopile na dobrodelnem festivalu 25 let Paranoida.

Vstopnice bodo po predprodajni ceni 25 EUR na voljo do četrtka pri On Parole, na dan dogodka pa znaša dvodnevna vstopnica 30 EUR. Na blagajni bodo na voljo tudi enodnevne vstopnice po ceni 20 EUR. Tukaj lahko dogodek spremljate na Facebooku.

8. 3. 2024

Švedski black metal titani Marduk so med nominiranci za letošnje švedske grammyje. Podelitev najpomembnejših glasbenih nagrad na Švedskem bo letos že 41. po vrsti, in sicer 8. maja v areni Annexet v Stockholmu. Marduk so z albumom Memento Mori nominirani v kategoriji »Hard Rock/Metal album of the Year«, nominiranci pa so tudi Eradikated (album Descendants), Ghost (album Phantomime), In Flames (album Foregone) in Tribulation (album Hamartia).

27. 2. 2024

Italijanske simfonične death metalce Fleshgod Apocalypse, ki so nedolgo nazaj nastopili v Ljubljani, je zapustil ustanovni član/basist Paolo Rossi. Paolo je bil kot mnogi drugi glasbeniki v času koronavirusne pandemije namreč primoran poiskati službo zunaj glasbenega sektorja. Ko pa je življenje počasi stopalo v normalne tirnice, je Paolo skušal usklajevati novo službo z bandom, kar pa se je žal izkazalo za nemogoče. Prevladala je nova kariera, in Rossi se je odločil zapustiti zasedbo. Fleshgod Apocalypse bodo nadaljevali kot kvintet, Francesco Paoli, trenutni kitarist zasedbe, bo prevzel dolžnosti basista, Veronica Bordacchini (klaviaturistka in back vokalistka), pa bo prevzela še clean vokale. Pripeta fotografija je zadnje darilo oboževalcem zasedbe, gre pa za delo vizionarskega fotografa Francesca Esposita.

Avtorica: Tina Urek
22. 2. 2024

Ameriški death metalci Morta Skuld so objavili glasbeni spot za skladbo Perfect Prey s sedmega albuma Creation Undone, ki bo jutri izšel pri Peaceville Records.

7. 2. 2024

45 let Pomaranče, 45 let heavy metala v Sloveniji! 6. junija se bo v Kinu Šiška odvil veliki koncert praznovanja težke kovine, saj bodo oder zasedli Pomaranča s posebnimi gosti Metalsteel. Več informacij o dogodku bo znanih kmalu, zaenkrat pa je razkrito že prvo veliko presenečenje: na odru bo po več kot 40 letih s Pomarančo stal originalni klaviaturist Tomaž Žontar!

Moči za ta enkraten dogodek sta združila kreator metala v Sloveniji, človek, ki je inspiriral generacije in bil prvi metal heroj Jugoslavije, Mijo Popović, ter največji slovenski metal glasbenik Tilen Hudrap (Northtale, Doro, U.D.O., Vicious Rumors, Testament, Pestilence). Ko k temu dodamo Matica Nareksa, eno najboljših grl v državi, in bobnarja Matjaža Winklerja (Keller, Requiem …), je spektakel garantiran.

Vstopnice za dogodek bodo naprodaj od 1. marca dalje na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Fantje pravijo, da to ni še niti polovica zgodbe, tako da več informacij sledi.

Avtorica: Tina Urek
22. 1. 2024

Grški (black) metal velikani Rotting Christ so razkrili, da bo njihov novi album nosil naslov Pro Xristou, da bo izšel 24. maja in bo prinesel dvanajst komadov:

Pro Xristou (Προ Χριστού)
The Apostate
Like Father, Like Son
The Sixth Day
La Lettera Del Diavolo
The Farewell
Pix Lax Dax
Pretty World, Pretty Dies
Yggdrasil
Saoirse
Primal Resurrection (bonus)
All For One (bonus)

Pri snemanju albnuma so kot gostujoči glasbeniki sodelovali:

Amdroniki Skoula – vokal (za pesem La Letra Del Diavolo)
Nikos Kerkiras – klaviature
Christina Alexiou – zbor
Maria Tsironi – zbor
Alexandros Loyziotis – zbor
Vasilis Karatzas – zbor

KONCERTI & FESTIVALI
10. 5. 2024
Valhalla MUF festival 2024
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
10. 5. 2024
Cyphre Louis, Loose Cannon & The Ordinary Maniacs
MC Kotlovnica, Kamnik
10. 5. 2024
Unviar, Ways of a Heretic, Solfar
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
10. 5. 2024
Okl's FruitLoops, Big Bad Wolf
Klub eMCe plac, Velenje
10. 5. 2024
Terminal Disease, Dislocated
Zavod za mladino in šport Krško
11. 5. 2024
Tytus, Thunderor
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor