Na današnji dan
1988
Poison izdajo legendarni album Open Up And Say... Ahh!
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

13. 1. 2006

Bolt Thrower

Spraševal: Ivan Cepanec
Odgovarjal: GAVIN

Po sedmih ploščah soangleški war death metal machine« Bolt Thrower izdali še osmi album, Those Once Loyal. Pravkar se odpravljajo na masivno evropsko turnejo, da bi zvestim fanom predstavili naslednjo stopnjo svojih vojaških operacij. Tako kot vojaki na zahodni fronti leta 1916 niso imeli miru, tako ga tudi svet ne bo imel in Bolt Thrower so s svojim brezkompromisnim death metalom to znova odlično dokazali. O poteku invazije, o življenju enote petih »warmasterjev« ter stanju na svetovni fronti na splošno, sem se pogovoril s kitaristom Gavinom. Orožja so nared – napad!

 

IVAN: Kako se počutiš danes, za sabo imaš že nekaj intervjujev?

GAVIN: Oh, danes je bil kar lahko, imel sem okoli sedem intervjujev in nekaj fotografiranj.

IVAN: Si se fotografiral zraven tanka ali česa podobnega?

GAVIN: Ne, ob gradu. Bilo je čudovito, gradovi so kul.

IVAN: Moram ti čestitati za res odličen povratek, nisem pričakoval tako dobrega albuma. Kar ob zid me je vrglo od stalnega poslušanja. Kakšen se zdi tebi?

GAVIN: Za začetek, to ni povratek, le osmi album. V studiu smo se dobro počutili, snemali smo tam kjer Honour – Valor – Pride.

IVAN: Potem ni bilo nobenega pritiska?

GAVIN: Čisto nobenega. Preprosto moramo le biti zadovoljni s svojim zvokom. Kasneje pa se bodo že fani odločili, ali je album dober, ali ne. Če ga bodo še poslušali po enem letu, potem je prekleto dober.

IVAN: Mislim, da se ga bo poslušalo še v naslednjih desetih letih.

GAVIN: Hvala, cenim te besede.

IVAN: V band se je vrnil Karl, kar je zelo pomembno in res pozitivno. Je bila ponovna integracija v Bolt Thrower težka zanj ali vas ostale?

GAVIN: Ne, vrnil se je že v času Mercenary in ga posnel z nami, vendar je takrat še študiral in pisal diplomo, tako da takrat ni mogel res priti nazaj. Hoteli smo ga namreč za stalnega člana, ne le za snemanje. In bilo je lahko od prve minute do sedaj. Pred njim pa nestabilno, člani so prihajali in odhajali, zdaj pa je zasedba trdna. To je najbolj srečno obdobje po dolgem času. Na snemanju smo vsi odigrali dobro in si želimo čimprej na turnejo.

IVAN: Pričakuješ, da se bo ta zasedba obdržala dolgo časa?

GAVIN: Upam. Čas bo povedal svoje, trenutno pa je najboljša kot kdajkoli.

IVAN: To je super slišati. Kakšne zdravstvene težave pa je pravzaprav imel Dave?

GAVIN: Ne želim govoriti o podrobnostih, bil je pod močnim stresom, v njegovi družini je bilo veliko depresije, samomori. Precej je bil depresiven, živel je na Danskem, se poročil, dobil otroka… Bil je preveč v stresu in preveč potrt, tako da se je umaknil.

IVAN: Zakaj se novi album imenuje Those Once Loyal?

GAVIN: Those Once Loyal očitno niso več zvesti, ker so mrtvi. Gre za zveste fane, z nekaj različnih aspektov.

IVAN: Ali že od For Victory uporabljati iste sample?

GAVIN: Ja, to nam je zelo všeč. Všeč nam je bil njihov zvok na For Victory, tako da smo se jih odločili obdržati za naslednje albume, he, he. To je tudi del spominjanja na ostale albume.

IVAN: Prvi intro me spominja na tistega na Warmaster.

GAVIN: Hm, na to nisem pomislil, vendar nista enaka.

IVAN: Kdo pa je napisal besedila?

GAVIN: Jaz in Karl, on je napisal večino. Na Honour – Valor – Pride je bila večina moje delo, sedaj sem dodal le nekaj malenkosti, glavni pisec pa je Karl.

IVAN: Je res šel v Francijo in še drugam, da bi dobil navdih?

GAVIN: Res, ja. Ne izmišljujemo si zgodb le zato, ker se dobro slišijo. Povedano po resnici, govorimo o tem, kjer hodimo. Zanj je bilo zdaj težje. V času albuma Mercenary je veliko pisal, med študijem. Zdaj pa že nekaj let ni počel ničesar kreativnega. Potreboval je inspiracijo – bojišča, karkoli, kjer je dobil določena dejstva in podatke.

IVAN: Besedila so sedaj veliko daljša kot na Mercenary. Je to značilno za oba ali je to nadaljevanje Davejevega stila? Na Honour – Valor – Pride pa so bila besedila še daljša.

GAVIN: Na nek način iščemo kombinacijo. Honour – Valor – Pride je bil glede dolžine pisanja bolj v stilu For Victory, Mercenary je bil krajši in mislim, da smo sedaj hoteli malo obojega. Na albumu je nekaj daljših, pa tudi nekaj krajših komadov. Z vsakim albumov se učimo, še vedno iščemo variacije. Honour – Valor – Pride se je nekoliko vlekel, komadi so bili predolgi in besedil je bilo verjetno preveč. Na Those Once Loyal imamo na določenih mestih še vedno veliko besedil, nekje jih je manj. Poskušali smo, da se komadi ne bi vlekli. Vsak album poskušamo izpopolniti, a še vedno delamo napake.

IVAN: Nekaj je tudi novosti, na primer hiter solo v enem od zadnjih komadov, solo čez bolj hardcore del; do sedaj od Warmaster ni bilo takšnih pospešenih delov, pa tudi metalcore riff pri Killchain za Cenotaph riffom?

GAVIN: Do določene mere ima nekaj novih elementov, a še vedno stremimo k istemu zvoku. Ti si izpostavil nekaj stvari, veliko ljudi pa vse to vidi kot stare Bolt Thrower. Naš pristop je še vedno enak, če nam je nek riff všeč, ga obdržimo, igraš zato, ker ti je všeč to, kar slišiš. Nikoli teh elementov nisem videl kot novih. Up-tempo beat se je pojavil kar tako, ni bilo namerno. Killchain je malo bolj groovy, tako je pač prišlo.

IVAN: No, pri Killchain je očitno, da se začne na enak način kot serija komadov World Eater – Cenotaph – Embers – Powder Burns in zdaj Killchain.

GAVIN: Ja, začne se z In Battle… Včasih jih povežemo na koncertih.

IVAN: Boste vso serijo odigrali zaporedoma?

GAVIN: He, he, ne. Mislim, da bi to trajajo petintrideset minut. Verjetno bomo povezali nekaj delov, morda del World Eater s Cenotaph, dodali Killchain in Powder Burns, ne bomo pa odigrali vseh.

IVAN: Kako to, da ste se sploh odločili začeti serijo takih komadov?

GAVIN: Do tega je prišlo s Cenotaph. Naredili smo In Battle, ki se je spremenil v Cenotaph in tako naprej. Pride kar pride.

IVAN: Še vedno ste totalno underground, to občudujem. Ali res sami tiskate majice?

GAVIN: Ja, to delamo sami. Če kupiš Bolt Thrower majico, potem veš, da jo je natisnil nekdo izmed nas. Dobiš jih samo na koncertih, drugače se našega merchandisea ne da dobiti. Če pa, je ponaredek.

IVAN: Ok, potem imam odličen ponaredek.

GAVIN: Ja, uradne stvari je možno dobiti na naših koncertih. Vem, da so nekateri ponaredki dobre kvalitete, vendar tega ne podpiramo. Ne moti nas, da fani downloadajo glasbo, pri majicah pa dajo denar nekemu kretenu, ki mu je vseeno. Če kupiš majico na koncertu veš, da jo je natisnil band in da zaračuna pošteno ceno. Trudimo se za čim nižje cene. Ponaredki bodo vedno prisotni, veliko dobrih imam tudi sam, ha, ha. V vsaki državi, kjer igramo, jih poiščemo in zamenjamo za nove majice. Sovražimo, da nekdo drug služi na naš in račun fanov.

IVAN: Turneja, na katero se odpravljate, je prva večja po izidu Honour – Valor – Pride.

GAVIN: Ja, po letu 2002. Kar nekaj časa je minilo. Tour manager je naš dober prijatelj, turneja bo dolga.

IVAN: Kaj pričakujete?

Bolt Thrower

GAVIN: Nikoli ničesar. Upamo, da bodo ljudje prišli na koncerte.

IVAN: In kaj lahko pričakujejo ljudje?

GAVIN: Enako, ničesar, he, he.

IVAN: Vplivali ste na veliko bandov, predvsem death metal in metalcore. Ali katerega osebno pozante?

GAVIN: Ja, Heaven Shall Burn, nekajkrat smo igrali z njimi. Slišali smo tudi njihovo priredbo 4th Crusade.

IVAN: Veš še za kak band, ki igra vaše priredbe?

GAVIN: Ne, vedno jim rečem, naj se ne trudijo. Da je izguba časa.

IVAN: Kakšno glasbo poslušaš?

GAVIN: Stare Black Sabbath, King Diamond, Venom, Rammstein itd. Sedaj poslušamo lažje stvari, ker smo bili ravno v studiu.

IVAN: Kakšno je življenje v Veliki Britaniji?

GAVIN: Raj, kot je vedno bil. Poskušamo ne delati, če je možno, he, he, ožemamo državo kjer je mogoče, he, he. Življenje je lahko, počasno.

IVAN: Kaj pa bombe v Londonu in podobno?

GAVIN: Ah, to. Terorizem je prisoten že trideset ali štirideset let z IRO in podobnimi zadevami. Mislim, da bo vedno več tega. V teoriji bi se lahko kakršenkoli teroristični napad zgodil v Londonu.

IVAN: Ne v Lemingtonu?

GAVIN: Ne, ni pomemben, tukaj ni ničesar za uničiti.

IVAN: Kako to, da se ukvarjate večinoma z vojnami, vendar vedno z nevtralnega zornega kota?

GAVIN: Nekaj so zgodbe, nekaj so metafore, nekaj je življenje. Nekaj je o vojni, še posebej starih vojnah, kjer si vojske stojijo nasproti, vedo, proti komu se bojujejo, ne o sodobnem vojskovanju ali terorizmu. Starinskih vrednotah kot zvestobi, tovarištvu… To so besede, ki jih v družbi ne slišiš več. Prihajajo od vojskovanja. Gre za petje o nečem pozitivnem, kar pa prihaja iz nečesa negativnega.

IVAN: Imate kakšna načrte za videospot ali DVD?

GAVIN: Za DVD, posneli bomo veliko materiala. Vem, da bi si ga fani že želeli, a bomo počakali, da bomo lahko naredili nekaj posebnega. Mislim, da bomo posneli tudi live album, a to še ni resno v načrtih. Glede videospotov za promocijo komadov pa – nihče noče poplesavati naokoli kot bedak, ki bi rad izgledal zloben, ha, ha, ha. Nihče tega noče. Ko headbangamo na odru, gibov nismo vadili, to počneš, če ti je všeč. Če te glasba premakne, headbangaš, drugače ne. Nikoli nisem maral tega, da band v spotu izgleda čisto nor, na koncertu pa mlačen. Mi hočemo biti v živo čim boljši. Včasih smo, včasih ne. Dokler nismo povprečni, smo srečni.

IVAN: Live album WAR je dober CD.

GAVIN: Ja, bilo je prazno, v občinstvu je bilo manj kot dvajset ljudi. Predskupina so bili Cradle Of Filth. Bil je zanič koncert. Odigrali smo ga, ker smo v pogodbi z Earache imeli live album in to je bil bonus CD pri For Victory. Bil je zastonj, kar je dobro.

IVAN: Ali obstaja možnost, da ponovno izdate Honour – Valor – Pride s Karlom na vokalu?

GAVIN: Ne vem, lahko bi bil le za zaslužek na račun naših fanov in tega ne maram. Na strani smo objavili K-Machine s Karlom na vokalu in downoladan je bil že tisočkrat. Posneli smo le demo in morda bomo objavili še več komadov. Bilo je tudi dobro, da smo to naredili – pridružil se nam je in šel takoj v studio na snemanje. Hoteli smo tudi, da se nauči dela, ki ga je zamudil na Honour – Valor – Pride. Malo je čudno oditi na turnejo, za For Victory ni nikoli igral, ker je odšel takoj po snemanju in je prišel Martin, ni bil na turneji za Mercenary, Honour – Valor – Pride, zdaj pa še novi. Štirje v enem, he, he. Igrali bomo vse.

IVAN: Kakšna je povezava med tabo in The Varukers?

GAVIN: Pomagal sem jim na začetku. Jaz in Jo (basistka, op.av.) še vedno živiva z njimi v isti hiši.

IVAN: Kakšni so načrti za prihodnost?

GAVIN: Turneje. Vsi smo pripravljeni, orožje je nabrušeno. Želimo igrati v veliko državah, kjer še nismo bili in vemo, da so nam fani tam zvesti.

IVAN: Ali delate še kaj razen Bolt Thrower?

GAVIN: Ne, jemljemo denar od države, he, he. Nekako se znajdemo, a Bolt Thrower je prioriteta.

IVAN: Zadnje besede?

GAVIN: Hvala za podporo vsa ta leta, to nam veliko pomeni. Poskušali bomo priti v vašo državo takoj, ko bo mogoče.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana