Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

11. 7. 2004

Ektomorf

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ZOLTAN
Prihajajo z Madžarske in mnogi jih imajo za evropski odgovor na Soulfly in Sepulturo. Podobno kot se oni zavedajo svojih korenin se tudi Ektomorf svojih, romskih. S podpisom z Nuclear Blast jim je uspel veliki met, njihovi videospoti se vrtijo na TV postajah, s Pro-Pain so spomladi obkrožili Evropo, po Novi Gorici letos spomladi se avgusta vračajo k nam na Metalcamp. Kljub uspehom pa boste v pogovoru z njihovim frontmanom Zoltanom Farkasem videli, da jim vedno le ni z rožicam postlano.


MATJAŽ:
Vaš novi album Destroy je sedaj zunaj. Glede na prejšnjega I Scream Up To The Sky moram reči, da je dosti boljši v vseh pogledih. Kako ti gledaš na Destroy, si zadovoljen z rezultatom?

ZOLTAN:
Hvala ti. Ja, z Destroy albumom sem zelo zadovoljen. Na koncu je vse izpadlo še mnogo bolje kot smo sprva mislili, da bo. Snemali smo ga na Danskem s Tue Madsenom in kar malo sem se bal, kajti v desetih letih, odkar se ukvarjam z glasbo, še nikoli nisem imel zvoka, kot bi si ga želel. Sedaj pa imamo pravi zvok, poleg tega pa smo pri Nuclear Blast in bolje se nam ne bi moglo goditi.

MATJAŽ:
Podpisati z Nuclear Blast za band kot je Ektomorf mora biti velik dosežek.

ZOLTAN:
Za madžarski band sigurno.

MATJAŽ:
Kaj se je s prihodom k novi založbi za vas izboljšalo?

ZOLTAN:
Glede na prejšnjo založbo, vse. Silverdust Records je bila majhna založba, z njimi smo se sicer dobro razumeli, a stvari niso potekale tako kot bi morale. I Scream Up To The Sky ni bil najboljši album, ki bi ga lahko posneli, vendar smo z njim v nemškem undergroundu postali dobro poznani. Na naše koncerte je prihajalo okoli 200 obiskovalcev, kar je za madžarski band zelo dobro, in to so bili naši fani. Vendar založba ni naredila za nas skoraj nobene promocije, glavno napako pa so naredili, ko so nam rekli, da gremo lahko na evropsko turnejo z Nile, teden in pol pred napovedanim začetkom pa so me iz založbe poklicali, da je turneja odpovedana. Govoril mi je neko sranje, da je ne morejo organizirati in podobno. V Razlika med to založbo in Nuclear Blast je kot dan in noč. Sedaj imamo pravo promocijo, imamo videospote in pogovarjam se s teboj. Če ne bi bili pri Nuclear Blast mislim, da se midva danes ne bi pogovarjala. Razlika je očitna, razlika pa je tudi med I Scream Up To The Sky in Destroy. Prvič smo imeli priložnost snemati album izven Madžarske, na Danskem. Tudi besedila so drugačna. I Scream Up To The Sky besedila so nastala pod vplivom osebne tragedije, ko sem izgubil otroka, kar me je zelo potrlo; to je bilo zame zelo depresivno obdobje. V besedila sem vključil vso svojo žalost, kar se tudi čuti ob poslušanju albuma. Destroy pa je čista jeza. Kot sem že dejal, zvok je takšen, kot sem si ga vedno želel. Lahko rečem, da je to Ektomorf zvok.

MATJAŽ:
Torej je Tue Madsen znal najti ta vaš zvok?

ZOLTAN:
Ja, z njim je bilo odlično delati. Gre za zelo skromno osebnost, ki ne želi pokazati, kako velik in znan producent je. Iz nas je potegnil maksimum in vse tri tedne, ki smo jih preživeli na Danskem ne bom nikoli pozabil. Upam, da bomo v prihodnje še kdaj delali z njim.

MATJAŽ:
Vaši videospoti se vrtijo po TV postajah.

ZOLTAN:
Ja, posneli smo dva videsopota, za I Know Them in Destroy. Najprej so začeli vrteti Destroy. Ta se je kar dosti vrtel po televiziji in upam, da so ga imeli priložnost videti vsi metal fani. Lahko rečem, da sta oba videospota zelo kul. Snemali smo z zelo profesionalno ekipo. Si mogoče gledal Summer Breeze ali With Full Force DVD? No, človek, ki je naredil ta dva DVD-ja, je delal z nami. Nekateri izseki na spotih so res odlični.

MATJAŽ:
Kot si že sam rekel, je Destroy čista agresija. Od kod pa je prišla inspiracija za besedila?

ZOLTAN:
Iz življenja, vsakdanjega življenja. Dovolj imam vseh teh stvari, ki se dogajajo, kot razdor prijateljstva, diskriminacije, da ljudje na cesti sodijo človeka glede na njegov izgled in podobne stvari. Tega se preveč dogaja, vendar takih stvari nočem ignorirati, spregledati. Kar se dogaja je sranje, vendar jaz sem to, kar sem in to želim biti. O vsem tem sem pisal na Destroy, zato je album čisti power. Mogoče se sliši smešno, vendar gre za zelo pozitiven album. To pa zato, ker sem želel uničiti negativne stvari. Ja, Destroy je pozitiven, govori pa o vsakdanjem življenju.

MATJAŽ:
Tvoje korenine so ciganske. Imaš zaradi tega kaj težav na Madžarskem?

ZOLTAN:
Ja. O tem sem pisal v komadu Gypsy. Pesem govori o obdobju od mojega otroštva do danes. Kaj se je dogajalo z menoj, ker sem Rom. Na Madžarskem ima beseda Rom zelo negativen predznak, vse v povezavi s to besedo je okoli 80% neativnega. Diskriminacija proti Romom je na Madžarskem zelo močna, čutiš pa jo lahko na vsakem koraku. Tako da na Madžarskem ni prijetno biti Rom. Sam ne prihajam iz tradicionalne romske družine, nismo revni, pa tudi ravno bogati nismo. Sodimo nekje v srednji sloj, a vseeno ni prijetno biti Rom.

MATJAŽ:
Tako ni le na Madžarskem, tudi drugod.

ZOLTAN:
Po svoje razumem to diskriminiranje Romov, kajti tu na Madžarskem je velik delež Romov kriminalcev, okoli 80%. Mislim, da je podobno tudi pri vas v Slovenji, ker živite zraven nas, tudi v Romuniji ali na Češkem gotovo ni nič drugače. Povsod je enako, vendar ljudje morajo razlikovati, kdo je Rom in kdo je kriminalec. Tukaj to ne deluje. Nikoli nisem bil kriminalec pa se nekateri obnašajo do mene, kot da bi bil, tako da je včasih zelo težko.

MATJAŽ:
Na Destroy albumu ste spremenili logo. Kako to?

ZOLTAN:
Ja, ti si prvi, ki je to omenil. Naredil sem veliko intervjujev, pa še nihče ni govoril o tem. Po desetih letih smo se odločili spremeniti logo. Pravzaprav so mi pri Nuclear Bolast rekli, da lahko spremenimo logo, če želimo. Da če imamo kakšno dobro idejo, da jo bomo skupaj predebatirali. S svojo punco sedaj živim v Amsterdamu in ko sem šel k njej, je naredila nov logo. Stari logo mi je še vedno všeč, doma na steni imam še vedno obešenega, a po desetih letih je že postal malo dolgočasen. Nov se mi zdi bolj primeren za Ektomorf, poleg tega pa se še ujema s kipom na naslovnici.

MATJAŽ:
Kaj pa Ektomorf sploh pomeni?

ZOLTAN:
Ektomorf je latinska beseda. Pomeni pa zelo suh tip človeka, suho človeško telo. Pred desetimi leti sem imel v rokah neko revijo o fitnessu in ko sem jo prelistal, sem prebral nek članek o »amorf« in »ektomorf«. Amorf pomeni, da je telo zelo veliko in napolnjeno s hormoni, Ektomorf pa je suh in tudi zaradi hormonov. Pravzaprav gre za neke vrste bolezen. Ime se mi je zdelo v redu, ni angleška beseda, danes pa večina bandov za imena uporablja angleške besede. Beseda pa je tudi taka, da ti ostane v glavi. Če to kdo reče Ektomorf, potem si to lahko hitro zapomneš. Včasih pa iz tega nastanejo čudna imena in nas kličejo Elektomorf, Extramarsh in podobno, he, he, he.

MATJAŽ:
V vaši glasbi je opaziti različne vplive, od ciganske glasbe, pa seveda do Sepulture in Soulfly. Kako se odzoveš, če ti nekdo reče, da ste kopija teh dveh bandov?

ZOLTAN:
Seveda ni lepo slišati, da si kopija Sepulture ali Soulfly. Mislim pa, da mora biti tisti, ki to reče, gluh ali slep. Mi nismo kopija, smo le na podobni liniji. Strinjam se z ljudmi, ki so mnenja, da je glasba podobna tem bandom, ker tudi zares je. Ni pa kopija. Max Cavalera je moj najljubši glasbenik. Max je odličen, dela super glasbo, besedila, njegova glasba je zelo poštena in »fucking heavy«. Vedno počne tisto, kar mu paše, vedno je pošten in to mi je všeč. V glasbi je on neke vrste moj idol. V nekaterih stvareh mu poskušam slediti, kaj dela, kako se obnaša, vendar to še ne pomeni, da smo mi njihova kopija, le delamo podobne stvari. Če slišim, da smo kopija ni lepo, a vseeno spoštujem ljudi, ki to rečejo, ker ima vsak pravico do svojega mnenja. Vsak lahko reče, kar želi. Sem pa tudi že slišal, da smo boljši od Sepulture in Soulfly, he, he.

MATJAŽ:
Moram reči, da se mi Destroy bolj dopade od zadnjih Sepultura albumov.

ZOLTAN:
O, hvala lepa. Soulfly so mi odlični in tudi njihov zadnji album je. Imam ga doma in je res super. Sicer so delali že razne nenavadne stvari, ki niso metal, a so mi vseeno všeč, ker delajo tisto, kar jim paše. Album je res heavy. Brez Maxa pa se mi Sepultura zdi kot telo brez srca. Enostavno ne deluje več.

MATJAŽ:
Kako pa je kaj z drugimi madžarskimi bandi?

ZOLTAN:
Poznaš katere?

MATJAŽ:
V glavnem tiste, ki so že igrali tukaj, kot Varso, Sear Bliss...

ZOLTAN:
Sear Bliss, poznam jih ja, igrali so že po celi Evropi. Gre za kar poznan black metal band.

MATJAŽ:
Poznam pa tudi Metal Lady.

ZOLTAN:
Ha, ha, ha, ha, Metal Lady, ha, ha, to je staro sranje. Ne morem verjeti, da poznaš to, he, he. To je res zanič, čista polomija. Nekaj let nazaj smo na Madžarskem imeli Metal Lady, ja. Pela pa je o volkodlakih in podobnih stvareh. Če bi poznal besedila, bi umrl od smeha. Sranje, čisto sranje ti povem.

MATJAŽ:
No, ne vem, o čem poje, a to, da je pela v madžarščini, je bilo zame že dovolj smešno.

ZOLTAN:
Še vedno se vseskozi pojavlja po televiziji. Sedaj se ukvarja s fitnessom. Je že v letih, ni sicer še stara, mlada pa tudi ni več, želi pa zgledati kul. Vendar sedaj ni več Metal Lady, sedaj je Fitness Lady, he, he. Ni več metal he, he.

MATJAŽ:
Povej še kaj o metal sceni na Madžarskem.

ZOLTAN:
Metal scena na Madžarskem... imamo veliko bandov, ki so odlični. Vendar podobno kot pri vas je tudi tu scena majhna, občinstva ni veliko. Imamo en velik band Tomchakba, ki sicer igrajo bolj punk rock. Igrajo nekaj podobnega kot Motörhead, a nekoliko hitreje. Vsi ostali bandi smo v njihovi senci. Drugače so ostali bandi približno na enakem, nekaj začnejo, se razidejo, ko imajo dovolj raznega sranja. Včasih sem bil podobnega mišljenja, vendar nam se je ponudila možnost v tujini, ne vem sicer zakaj. Ljudje so nas vzljubili, verjetno zato, ker smo drugačni. Zato smo tudi izkoristili priložnost in se iz Madžarske usmerili proti Nemčiji, kar je bila za nas prava sreča. Bandi na Madžarskem so naveličani vsega. Je pa scena močna, bandov je veliko, od true do new metala.

MATJAŽ:
Kako pa na vas gledajo rojaki?

ZOLTAN:
Ljudje nas imajo kar radi, vendar smo bili v zadnjih dveh, treh letih praktično odsotni od domače scene. Zadnjič smo igrali v Debrecenu, ki je kar veliko mesto. Reakcije so bile kar dobre, vendar so ljudje tam ostali v metalu, kot ga je igrala Metal Lady. Ljudje še kar poslušajo to in se ne želijo spremeniti. Veliko je ignorance. Je tudi nekaj mlajših ljudi, ki odraščajo ob naši glasbi. Na koncerte prihaja okoli 200 do 300 ljudi in včasih res norijo. Vendar odkar pojemo v angleščini, so nas mnogi začeli diskriminirati. Ni jim jasno, zakaj pojem v angleščini in ne v madžarščini. Razlagam jim, da zato ker želim, da vsi razumejo o čem pojem, ne le Madžari. Mislim, da metalci v Sloveniji ali pa na Japonskem želijo vedeti, kaj pojem. In če vi nimate nobenih problemov s tem, da vaši bandi pojejo v angleščini, potem tudi Madžari ne bi smeli imeti problemov z nami. Vendar naši res diskriminirajo angleški jezik. To je glavni problem naše scene, ignorance, vendar če povem po pravici, mi je za to čisto vseeno.

MATJAŽ:
Pri nas večina bandov poje v angleščini.

ZOLTAN:
Pri nas pa se to ne dogaja. Vedno je bilo tako: poj v domačem jeziku, da te bomo lahko razumeli in peli s tabo. Tukaj na Madžarskem namreč le eden, mogoče dva od desetih govorita neko posrano angleščino, ostali pa še to ne. Ne vem, kako je pri vas. Ali na televiziji tuje filme predvajajo v slovenskem jeziku ali v originalu?

MATJAŽ:
V originalu s slovenskimi podnapisi.

ZOLTAN:
To je odlično. Na ta način se lahko veliko naučiš. Tudi če se ne želiš naučiti, ti bo v glavi ostalo nekaj angleških besed. Tu na Madžarskem pa je vse prevedeno in zato ljudje niti malo ne razumejo angleško. Zato tudi imajo probleme z Ektomorf. Bomo videli, če se bo v prihodnosti kaj izboljšalo.

MATJAŽ:
Pri nas otroci dobro govorijo angleško.

ZOLTAN:
Ja, pri vas vsi zelo dobro govorite angleško. Verjetno vas tudi v šolah dobro učijo, tu pa je vse eno veliko sranje.

MATJAŽ:
Mogoče pa se bo sedaj z vstopom v Evropsko unijo to kaj spremenilo.

ZOLTAN:
Oh, ne vem, kaj bi ti rekel, to mi pa sploh ni všeč. Mogoče bo šlo na bolje, vendar siguren sem, da nam bo to prineslo veliko višje cene v trgovinah in slabe plače. Mislim, da bodo nove države postale neke vrste sužnje teh starih evropskih držav.

MATJAŽ:
Jah, bomo videli, kaj bo. Upajmo, da le ne bo tako. Kmalu že drugič prihajate v Slovenijo. Nekateri, ki so vas že videli v živo pravijo, da ste dobri.

ZOLTAN:
Mi vedno delamo, kar želimo. Upam, da nas boš kdaj videl v živo. Lahko pa si že prej pogledaš Summer Breeze DVD, tam je ena naša pesem in to nam je tudi omogočilo, da smo podpisali z Nuclear Blast. Videlo so nas na tem koncertu. DVD je zelo dober, posnet s petimi, šestimi kamerami, zvok je hud, moraš videti ta DVD.

MATJAŽ:
Bi še rad kaj dodal za konec?

ZOLTAN:
Rad bi povedal, da vedno verjemite sami vase, sledite svojemu srcu, to je najpomembnejša stvar na celem svetu. Kajti svet je ena sama velika prevara. Vsi želijo spremeniti tvoje življenje, tvoj image. Tako da verjemite vase in sledite svojemu srcu.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna