Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

22. 6. 2004

Wolf

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: NIKLAS
Spraševal: MATJAŽ
Odgovarjal: NIKLAS

Bolj tradicionalen heavy metal band kot so Wolf je danes skoraj nemogoče najti in zato ne čudi, da postajajo vse bolj »vroči« med heavy metalsko publiko. Simpatični Švedi so nedolgo nazaj izdali svoj tretji album Evil Star, ki so ga ponovno posneli v Abyss Studiu. Med nogometno mrzlico, ki je zajela Švedsko, sva nekaj besed izmenjala z njihovim vokalistom in kitaristom Nicklasom Olssonom.


MATJAŽ:
Pozdravljen Nik. Na Švedskem je trenutno prava nogometna mrzlica. Je zajela tudi tebe, sediš vsak dan pred televizorjem s pivom v roki?

NIKLAS:
Pravzaprav sploh nisem strasten nogometni privrženec. Ostali v bandu so nori na nogomet, ob takšnih priložnostih pa tudi jaz pogledam, kaj se v nogometu dogaja.

MATJAŽ:
Švedska je imela odličen start, verjetno si zadovoljen?

NIKLAS:
Ja, gledal sem tekmo Italija: Švedska in vesel sem, da nismo izgubili.

MATJAŽ:
Vaš tretji album Evil Star je izšel marca. Dobili ste odlične kritike, kako pa so fani sprejeli album? Je prodaja dovolj visoka, da ne potrebujete več redne službe?

NIKLAS:
Tako kot velika večina kritikov tudi fani obožujejo album. Čeprav smo prodali dovolj izvodov, da ne bi potrebovali redne službe, bo preteklo še kar nekaj časa preden bo denar dejansko prišel do nas. Drugače pa imamo vsi radi svoje službe, zato smo tudi s to situacijo zadovoljni.

MATJAŽ:
Sedaj ste pri Massacre Records, končno so vaši albumi bolj dostopni. Kako pomemben je bil za vas podpis z novo založbo?

NIKLAS:
Zelo pomemben. Pred tem distribucija sploh ni bila dobra. Vse je veliko boljše sedaj.

MATJAŽ:
Mislim, da je Evil Star vaš najboljši album do sedaj. Kot prejšnja dva, gre zopet za čisti old-school heavy metal. Poleg Killers obdobja Iron Maiden se čuti tudi vplive Judas Priest in Mercyful Fate. Kot glavni pisec pesmi, kaj lahko poveš o tej manjši spremembi?

NIKLAS:
Pisanje albuma je v veliki meri odvisno od tega, s čemer se trenutno ukvarjaš, kar ti je trenutno všeč. Na prvem albumu smo veliko poslušali obdobje Bruca Dickinsona pri Iron Maiden, na drugem smo bili bolj pri Killers in zgodnjih Judas Priest. Na Evil Star pa smo bili bolj pri Mercyful Fate. Malo poenostavljam vse skupaj, a kar želim povedati je to, da imaš pri poslušanju glasbe različna obdobja, v katerih poslušaš več neke glasbe in to se potem lahko odraža pri pisanju glasbe.

MATJAŽ:
Evil Star je že tretji album, ki ga je produciral Peter Tägtgren. Peter v zadnjem času ni več tako aktiven kot producent, poleg tega pa je v glavnem delal z death/black/thrash bandi. Kako to da še vedno dela z vami?

NIKLAS:
Naš skupni prijatelj Dan Swanö nam je pri snemanju prvenca priporočil Petra. Takrat je bil zame še čisto nepoznano ime. Telefoniral sem mu in dogovorila sva se za snemanje Wolf prvenca. Tako preprosto je to bilo. Danes producira le še bande, ki se mu zdijo zanimivi in mi smo eden izmed njih.

MATJAŽ:
Takrat je bilo veliko presenečenje videti nov band igrati 80's heavy metal. Novejši bandi se večinoma odločajo za power oziroma melodični, simfonični metal. Je bilo vaše srce torej 100% v heavy metalu?

NIKLAS:
Nekajkrat smo se dobili na pivu in odkrili, da imamo vsi enak glasbeni okus, ki je bil drugačen od tistega, kar so ljudje v tistem času v glavnem poslušali. Bili smo mnenja, da svet potrebuje nov band, ki bi igral pravi heavy metal. Potem ko smo ustanovili band, so se trendi že obrnili in heavy metal je že začel spet izpodrinjati grunge, tako da smo kmalu dobili pogodbo z založbo.

MATJAŽ:
Tvoj vokal je zelo unikaten. Mislim, da v začetku nisi želel biti pevec, ali se mogoče motim?

NIKLAS:
Najprej sem bil kitarist in kar nekaj časa smo zaman iskali pevca, nobenega, ki bi bil dovolj dober, nismo našli. Želeli smo nekoga, ki bi imel dober razpon in bi lahko pel visoke tone. Potem sem pa kar začel peti in čez nekaj časa ni imelo več smisla iskati drugega pevca. Če bi imel zmožnost peti kot Rob Halford, potem bi danes verjetno zvenel kot Halford, vendar je moj vokal kar unikaten in pojem lahko le tako kot pojem samo jaz, kar je dobro. Na sceni je preveč nezanimivih posnemovalcev.

MATJAŽ:
Do sedaj ste posneli že kar nekaj priredb in vse zvenijo zelo dobro. Posneti priredbo Iron Maiden, Mercyful Fate ali Blue Oyster Cult se zdi dokaj običajno za Wolf, pravo presenečenje pa je bila Slayer priredba Die By The Sword. Tvoj vokal je čisto nekaj drugega kot od Toma Arraye. Kako to, da ste se odločili za Slayer priredbo?

NIKLAS:
Lepo je prirediti pesem, kjer ima originalni pevec čisto drugačen vokal in drugačno tehniko kot jaz, kajti na ta način je veliko lažje narediti »svojo« pesem. Na primer Mercyful Fate pesem odpojem brez uporabe tako visokega glasu kot ga ima King Diamond in rezultat je čisto drugačen, kar naredi priredbo zanimivo.

MATJAŽ:
Če bi posneli album priredb, katere pesmi bi uvrstil nanj?

NIKLAS:
Verjetno priredbe manj znanih z Vzhoda. Na primer ruski band Aria. To bi bilo zelo kul.

MATJAŽ:
Kot old-school heavy metal fanu, kaj ti je bolj pri srcu, LP-ji ali CD-ji?

NIKLAS:
Pravzaprav mi je všeč oboje. CD-ji ko želim poslušati glasbo podrobno, LP-ji pa ko sedim s kozarcem viskija v roki in uživam v starih dobrih časih.

MATJAŽ:
Album ste posneli kot trio, sedaj imate novega člana Johannesa Losbäcka. Kaj lahko poveš o njem, ustreza Wolf konceptu?

NIKLAS:
On je bolj metal kot kdorkoli, ki sem ga kdaj poznal, zato je več kot očitno, da sodi v naš koncept. Moram povedati, da je on naš koncertni kitarist in čeprav smo trio imamo na odru vedno dva kitarista.

MATJAŽ:
Na žalost še ni nič znanega glede kakšne Wolf turneje. Igrate pa na nekem zanimivem koncertu, »34.000 ton metal« križarjenju.

NIKLAS:
Gre za koncert na ladji samo z metal bandi. Obljubili so nam veliko piva, tako da vsak ki bo prišel, bo verjetno videl pijanega Wolf pevca, ki bo v karaoke baru delal norca sam iz sebe.

MATJAŽ:
Pa lahko pričakujemo kakšno turnejo?

NIKLAS:
Moramo počakati in videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost.

MATJAŽ:
Kako pa je z zelo dragim pivom, alkoholom in strogo zakonodajo glede tega na Švedskem? Ali se tudi ti, tako kot veliko Švedov, z ladjami odpravlja na pivska potovanja na Dansko?

NIKLAS:
Mi ne živimo blizu Danske, zato tega ne moremo početi. Veliko Švedov pa samih dela svojo pijačo. Na Norveškem je v bistvu še huje! Prihajajo na Švedsko in kupujejo našo drago pijačo v trgovinah z alkoholom, ki so pod nadzorom vlade. To je neverjetno.

MATJAŽ:
Voziš raje Volvo ali Saab-a?

NIKLAS:
Vozim Volvo.

MATJAŽ:
Povej našim bralcem, kaj zamujajo, če ne poslušajo Wolf?

NIKLAS:
Dober »kick ass old-school« heavy metal. To zamujajo.

MATJAŽ:
Hvala ti za intervju in upam, da boste imeli kakšno turnejo.

NIKLAS:
Hvala in pazite nase, vsi vi metalci!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna