REPORTAŽE

17. 4. 2014

Within Destruction / Vulvathrone / Dead Dildo Drome

eMCe plac, Velenje / 12. 4. 2014

Prvi koncertni obisk Velenja, zategadelj tudi prvič v eMCe placu in zato tudi brez blage, kaj me tam čaka. Kot prvo sem naletel na ogromno gručo povečini srednješolskih obrazov, enakomerno porazdeljenih med obema spoloma. Prvi vtis je tako že bil izredno pozitiven. Dodatno je prijal glasen death metal, ki je prihajal iz zvočnikov nad vhodom v dvorano in tako poleg različnih vrst alkohola skrbel za kratkočasenje množice pred dvorano. Nato je sledil prijazen pozdrav varnostnikov in ogled notranjosti majhne, a povsem dovolj velike dvorane, ki sprejme približno do dvesto obiskovalcev. Kdor si želi nekoliko intimnejše spremljanje odrskega dogajanja, lahko le-to spremlja izza mešalne mize, kjer je dovolj prostora za prikladen kotiček za mizo z merchandiseom oziroma sicer galerijski prostor, katerega stene je v soboto krasila manjša razstava slik. Direkten pogled s šanka na oder pa je dodaten plus za vse, ki na ta način radi trenirajo svoje komolce.
Po tonski vaji, ki se je tekoče prelevila v nastop prvega banda večera, je sprva kazalo, da bo obisk kljub vsemu slabši, nakar se je vsula množica v dvorano. Dead Dildo Drome se na ta večer ne bi mogli odločiti boljše, ko so rekli, da bodo nastopili kot prvi. Skupina dvajset ali trideset mladih je namreč z neverjetno energijo reagirala takoj na prve tone metal/hardcora, tako da se bandu sploh ni bilo treba truditi z animiranjem k sodelovanju. Že med prvim komadom se je razvil mosh pit, čupanje je bilo vseprisotno, manjkala pa nista niti circle pit niti wall of death. Kdor pozna band, ve, da so DDD na odru vse kaj drugega kot statični, zato se na trenutke nisem mogel odločiti, kje je bolj divje, na ali pod odrom. In to kljub slabšemu zvoku, ki je spremljal vse tri nastopajoče, saj so bili bobni ves čas naviti na polno, kakor tudi vokali, ki so skupaj mnogokrat povsem povozili kitare. A roko na srce, to je okoliščina, ki ni motila resnično nikogar, kajti vsi so prišli na koncert, da se sprostijo – tako mlajša polovica publike, ki je norela spredaj, kot tudi starejša polovica, ki je bolj statično spremljala dogajanje iz druge polovice dvorane. Tako tudi nikogar ni motilo, da DDD že nekaj mesecev koncertirajo z novim pevcem (Rokom iz Within Destruction) in da se bo moral band zaradi avtorskih pravic preimenovati v Soul Charger. Dobra plat preimenovanja: band je proti koncu nastopa razdelil nekaj zastonj majic med ženski del občinstva.
Kot drugi so nastopili Vulvathrone. Na mojo žalost je njihov nastop ponovno spremljal slab zvok, kar je na trenutke pomenilo poslušanje nerazločnega hrupa namesto nalezljivih kitarskih riffov in zato uporabo dobre mere domišljije za prepoznavanje in sledenje komadom. A tako kot pri prvem bandu tudi v primeru Pičkininega Prestola zvok za večino ni bil problematičen. Po treh komadih se je dvorana ponovno napolnila do predhodnih kapacitet in norenje se je spet začelo. Povsem »spipalo« pa se je tudi pevcu Juretu, ki je pojahal vse in vsakogar, ki mu je prekrižal pot. Največkrat sta bila to Herman in Uroš (novi basist, ki je na instrumentu zamenjal Ozyja, medtem ko mu oralne spretnosti ne gredo najbolje od rok), nekajkrat pa tudi zvočniki na straneh ob odru. Slednjega pa poleg še četrtega člana, bobnarja Matkota, ni zavzemala samo našteta četverica, temveč je na bobnih za komad Strije Matkota zamenjal Simon (uradni »rezervni«/drugi bobnar banda), medtem ko je Jure predal (in nato izgubil) mikrofon kruljaču iz publike. Med Toilet Slut si je v vlogi basistke naključna obiskovalka koncerta prislužila zastonj majico (moški bi v zameno moral Juretu nuditi oralca), za še večjo norijo pa je dodatno poskrbel Jure, ki se je večkrat pomešal med publiko in le-to dvakrat celo zvabil na oder. Vulvathrone, brutal porno death metal band, katerega člani očitno nikoli ne bodo odrasli, je po petinštiridesetih minutah zaključil svoj neokusni odrski pornič, k sreči brez prikazovanja golih delov telesa.
Že v jutranjih urah so na oder stopili še Within Destruction. Ti so se mi tokrat predstavili v povsem drugi luči. Prvič so prekrižali mojo pot s svojim prvencem From the Depths, drugič v živo v Mariboru, obakrat pa v povsem drugačni in nevšečni zvočni podobi. Na podlagi slišanega v Velenju sem prišel do sklepa, da zvok na zgoščenki nikakor ne ustreza brutalnemu death metalu, kakršnemu sem bil priča tokrat. Tudi kitarski dvojec Matjaž in Ervin je zvenel povsem drugače in je dosti bolj ustrezal divjemu bobnarskemu udrihanju Luke ter Rokovemu kruljenju. Škoda le, da je bila publika že nekoliko razredčena zaradi pozne ure (morda tudi (alkoholne) utrujenosti), čeprav je jedro norenja ostalo skorajda nedotaknjeno in tako je velenjski metalski podmladek s čupanjem in mosh pitom dodobra podprl tudi jeseniški kvintet. Po predstavitvi v glavnem komadov z že omenjenega prvenca se je malo pred pol drugo uro koncertno dogajanje končalo, pred dvorano pa se je nadaljevalo druženje ob izbrani kapljici ter glasnem in brutalnem death metalu.
Obogaten z eno koncertno izkušnjo več (tretjo v treh dneh) sem Velenje zapustil tudi s potrditvijo odgovora na vprašanje, ki zadnjih nekaj mesecev tako zelo muči našega Frogija. In sicer, zakaj je pretežno blackmetalska publika zmeraj bolj statična. Odgovor je precej enostaven: dotični žanr ni najbolj priljubljen med mladimi metal navdušenci, le-ti pa so ključni, kadar si želi band pod odrom divje dogajanje. Torej, kjer ni podmladka, tudi ni akcije.

SORODNE VSEBINE:
24. 8. 2012Metalcamp 2012 / Reportaže
10. 8. 2013Metaldays 2013, 3. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
4. 7. 2020
Omega Sun
Mostovna na prostem, Nova Gorica
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki