REPORTAŽE

4. 12. 2015

Vektor / Angelus Apatrida / Distillator

Orto Bar, Ljubljana / 1. 12. 2015

Naj kar takoj na začetku priznam, da thrasha ne poslušam kaj dosti. Pred leti je bil thrash zmeraj razlog za žur in žur razlog za thrash. Sušenje las s headbanganjem in skakanje po sobi gor in dol, medtem ko se odpravljaš ven. Zdaj, ko smo se pa malo postarali in ne norimo cele noči okoli, se tudi žurerske glasbe ne poslužujemo več toliko. Vendar ostanejo bandi, ki so klasike, in četudi sam žanr zanemarjamo, vmes ostanejo izjeme. Pri meni so to izjemni in nadvse poslušljivi Vektor. Na prvi evropski turneji so se ustavili še v Orto baru in nam podžgali pod nogami.
Sam večer se je začel s prvim bandom, Nizozemci Distillator, ki so točno ob 21.15 (kot je bilo dogovorjeno) začeli stepati oder v pritličju Orto bara. Prvi trije komadi so bili z vsemi elementi thrasha malce monotoni, hitri, vendar brez presežkov. Če bi tako nadaljevali, bi bili precej generičen in hitro pozabljiv band. Na srečo so jim pomagale spremembe ritmov. Se mi zdi, da je bil peti komad tisti, ki se je začel počasneje, potem pa lepo odpeljal naprej in pokazal malce več dinamike. Spominjal me je na prve plate Metallice. Razen nekaj težav z ozvočenjem, malce nadležnega feedbacka, je bil prvi band super uvodna točka. Publike sicer še ni spravil k čupanju, predvsem zato, ker je večina nekje zunaj še srebala pivo.
Zgleda, da so vsi pokončali še zadnjo piksno, ker se je s pričetkom Angelus Apatrida prostor kar hitro napolnil. Tudi sam sound je bil mogočnejši kot pri prvih. Vokalist se je hitro pohvalil, da so poleg Kina Šiška in Gala hale Orto bar že nekajkrat obiskali. Tudi publika je bila veliko bolj seznanjena z njimi, saj so prejeli dober odziv. Načeloma mi je bil band všeč, vendar so me parkrat skoraj odgnali s tistimi generičnimi petimi refreni, ki jih uporabljajo bolj komercialne zasedbe. Mogoče sem v manjšini, vendar me takšne stvari popolnoma odbijajo. Tisti ostali »straight forward« komadi so bili kvalitetno ropotanje. Španski trešerji so publiko za nastop headlinerjev kar v redu ogreli.
In kmalu so bili tu dolgo pričakovani kultni sci-fi progressive thrash metal band Vektor. Kar malce smešen opis, vendar pravo utelešenje znanstvene fantastike v epski glasbi. Koncert so začeli z uvodnim komadom z Outer Isolation, Cosmic Cortex. Ko so začeli igrati, si sprva sploh ne predstavljaš, kako zelo hitri so, dokler ne pogledaš bobnarja. Kitarista sta mojstrsko odigrala vse solaže – tako, kot so posnete, bobni pa so dosegali hitrosti kakšnih ekstremnih black metal bandov. Kasneje se je ravno bobnar pritoževal nad prej omenjenim feedbackom, vendar ga izpred odra ni bilo mogoče slišati. Mogoče je bil prisoten zgolj na odru. Zanimivo je tudi dejstvo, da je bilo band bolje slišati v prvi vrsti kot pa zraven mešalke. Nadaljevali so z Deoxyribonucleic Acid, s prve plate. Uvodna melodija je publiko čisto razživela. Tudi tretji komad ni prejel nič manj navdušenja, čeprav je s prihajajočega albuma, ki izide komaj marca 2016. Igrali so sicer tri nove, vendar je Ultimate Artificer edini na voljo za poslušanje na YouTubu. In ravno takrat, pri ostalih dveh novih komadih, se je folk komaj malce ustavil in poslušal. Tretji, Psychotropia, me je kar malce razočaral. Enostaven uvod, nič kaj podoben Vektor. Upam, da bo ta monotoni in dolgočasni komad edina črna ovca na prihajajočem albumu. Vektor so svoj repertoar odigrali izvrstno in nas z devetimi komadi zabavali skoraj uro in pol. Zadnji komad smo si prislužili seveda z glasnim vzklikanjem, da hočemo še, in band se je z vidnim nasmeškom vrnil na oder.
Koncert je bil prava thrash metal poslastica. Predvsem mi je dal novega zagona, da poslušam malce več te energične glasbe. Predskupine so bile super, ozvočenje v spodnjem delu Orto bara prav tako. Nabralo se je prijetno število ljudi in tisti najbolj zagreti so ustvarili kar podivjan in omembe vreden mosh pit. Od Vektor pa nisem pričakoval nič manj, kot so pokazali. Da band, ki posname tako odlične plate kot oni, ne bi znal odigrati v živo, bi bilo absurdno. Čeprav so nekateri njihovi komadi malce daljši, se nič kaj ne vlečejo, saj so polni zanimivih elementov. Koncert je minil, kot bi trenil z očesom, in naslednjič, ko bodo igrali v bližini, si jih gremo nujno še enkrat pogledat. Upam še, da bo njihova nova plata, ko izide, presegala obstoječe.

Setlista Vektor: Cosmic Cortex, Deoxyribonucleic Acid, Ultimate Artificer, Tetrastructural Minds, The Cygnus Terminal, Black Future, Psychotropia, Accelerating Universe, Asteroid.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
3. 4. 2019Higher on Maiden / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana