REPORTAŽE

1. 4. 2014

Use Less

Orto Bar, Ljubljana / 29. 3. 2014

Poleg splošno znanih četrtkovih metalskih rajanj in zakajanj v Kadilnici Of Death so tokrat v Orto Baru organizirali extra soboto. Kaj je bil razlog za ta dodatni koncertni dogodek in svečano prireditev? Vrnitev kamniških heavy metal entuziastov Use Less na sceno in odrske deske. Za vse, ki niste seznanjeni z življenjsko zgodbo in trači omenjene skupine, naj na kratko povzamem: pred okoli dvema letoma se je od zasedbe odcepil poganjek z imenom Space Unicorn On Fire, ki pridno polni dvorane in snema medgalaktične hite. Medtem pa od matičnega banda nobenega glasu, ne duha in ne sluha. Vse je kazalo, da gredo Use Less po gobe in v staro šaro, dokler niso pred kratkim najavili, da z novimi okrepitvami pripravljajo comeback.
V luči omenjenega dogajanja so sobotni nastop spremljala mešana občutja pričakovanj in strahov, predvsem glede tega, kako bo uspelo novodošli pevki Urši zapolniti čevlje (in pajkice) prejšnjega vokalista Tavte, ter ali bodo Use Less zaradi povečane ravni estrogena v bandu enostavno postali bolj »soft«? Bo izvedba bolj spominjala na veličasten feniksov preporod ali na krik umirajočega laboda?
Izkazalo se je, da prvo. Po rahli začetni tremi nove pevke se je le-ta precej dobro vživela in kljub nekaterim kiksom kvalitetno odpela komade, kar je sploh pohvalno ob dejstvu, da je bil ta nastop zanjo prvi nasploh. Skladbe z njihovih dveh demov so v novi, nižji vokalni podobi delovale prepričljivo, le nekateri poznavalci so malce pogrešali stare vokalne poudarke, trike in krike. Vzdušje in temperatura v dvorani sta se kmalu dvignila na precej visok nivo. Očitno je bilo, da v nastopu uživa tako skupina kot publika, ki se je pridružila prepevanju viž, kot so Non- Existing Opportunity, Burning Bridges in obvezne priredbe Asian Hooker od Steel Panther. Všečni so bili tudi novi inštrumentalni aranžmaji, s katerimi so Use Less poskrbeli, da se že do šest let stari komadi še in spet slišijo sveže. Vpogled v sedanjo in prihodnjo ustvarjalno sfero skupine pa smo lahko dobili na podlagi ene nove, še nenaslovljene skladbe, ki prav tako zveni obetavno.
Upam, da bodo Use Less do čimprejšnjega prihodnjega nastopa uspeli pripraviti še več novega materiala. Prav tako bo moral kitarist Beno samozavestno pojačati glasnost svojega ojačevalca, kar je tokrat storil šele na izrecno zahtevo publike. Škoda bi bilo, če bi njegovi riffi in solaže ostali preslišani. Vokalistka je v nastop skupine uspela vnesti dobrodošlo mero mladostne energije in zagnanosti in pričakovati je, da bo v prihodnje v celoti prevzela vlogo frontmana, z najavo skladb in povezovalnim besedilom vred.
Z zaključkom nastopa še pred polnočjo je bilo koncertnega dogajanja kar prehitro konec, a nesmiselno bi bilo pričakovati, da bi ena sama skupina brez obilice nedovoljenih poživil uspela igrati in zabavati še do zgodnjih jutranjih ur. Je bilo pa ta večer jasno: Kamničani Use Less še zdaleč niso neuporabni, temveč še zažigajo in še obetajo, predvsem pa se ne šalijo!

SORODNE VSEBINE:
9. 12. 2015Use Less / EstWind / Galerija
9. 12. 2015Use Less / EstWind / Reportaže
3. 11. 2014Morost / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška