REPORTAŽE

12. 2. 2017

Touché Amoré / Angel Du$t / Swain

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 7. 2. 2017
Avtor: Matej Teržan

Po januarskem zatišju s koncerti sem končno prilezel iz hiše in se spravil nazaj na Metelkovo na pivo, dobro družbo in seveda še boljšo glasbo. Tokrat so bili na sporedu ameriški post hardcoraši iz Kalifornije, Touché Amoré. S sabo so na turnejo, kjer so predstavljali svojo novo ploščo, za popestritev tega čustveno močnega hardcore večera pripeljali še Swain (Nizozemska) in Angel Du$t (ZDA).

Koncert je potekal v Gala hali in kot je za Galo značilno, se je koncert začel točno ob 20.30 s skupino Swain (2014). Band, ki je še pred kratkim slišal na ime This Routine is Hell, je presenetil s pestrim repertoarjem komadov, ki so imeli vpliv od hardcora do alternativnega rocka celo do grungea. Prav tako kot Angel Du$t in Touché Amoré so tudi sami predstavljali nov album z naslovom The Long Dark Blue in skupaj z novimi komadi postregli s kar deset komadov dolgo setlisto. Tukaj moram omeniti še, da sem za band že slišal, preden so se preimenovali in mi je bila njihova prejšna plata Howl že takrat zelo všeč. V osnovi, ker je veliko bolj hardcore in seveda ker jo je sproduciral Kurt Ballou (Converge), je veliko bolj agresivna, ampak moram priznati, da mi je novi material tudi zelo všečen in zanimiv. Ker je veliko prelivanja med žanri, lahko vsak najde nekaj, kar mu ugaja.
Setlista Swain: Never Clean My Room, Half Asleep/Half Awake, P-rock, Vaarwell, Kiss me Hard, Seen a Good Man, Asleep, Hold my Head, Hoping for It, It's Strange Way Down.

Kot drugi podporni band so se kmalu na odru znašli Angel Du$t (Baltimore, ZDA) in z veliko agresivnejšim tonom nadaljevali šov. Angel Du$t je tudi relativno svež band (2013), ki ga sestavljajo predvsem stari člani Turnstile in Trapped Under Ice in so prav tako kot ostala dva banda prišli predstavljati svoj lanski album Rock the Fuck on Forever. Vidi in sliši se, da ima glasba korenine v starem hardcore/punku, vendar so uporabljeni tudi elementi novejšega pop- punka/hardcora. Kot pričakovano jih je publika bolje poznala in se vživela v glasbo z občasnim petjem v pevčev mikrofon in s prerivanjem v prvih vrstah. Kot je bilo pričakovano, so igrali precej komadov z novega albuma, kot so Headstone in Stay, vendar so vključili tudi pretekli album A.D. in EP Xtra Raw ter zaključili svoj set trinajstih komadov.
Setlista Angel Du$t: Stepping Stone, Toxic Boombox, Let in Rot, Beat my Brain, Stay, Slam, Rage, Bad Thing, Big One, Rectify, Headstone, Take my Love, Set Me Up.

In kot je bilo v stilu celotnega koncerta, da so vsi bandi predstavljali svoj nov material, so za konec na oder prišli še Touché Amoré (2007) s setlisto, ki je imela kar dvajset komadov, med drugim skoraj vse komade z novega albuma Stage Four (Epitaph Records), po katerem je nosila ime tudi evropska turneja. Stage Four je zelo zanimiv naslov za album, saj ima dva pomena. Prvi je očiten, saj gre za četrti celovečerec, ki so ga izdali, ampak drugi pomen pa predvideva, da jo poslušaš, saj je to tudi oznaka za najvišjo raven raka v telesu, kajti pevcu Bolmu je leta 2014 umrla mati in od tukaj tudi koncept in ideja za album. Celoten nastop je bil zame precej nostalgičen, saj sem jih prvič slišal leta 2012 kot predskupino na Rise Against in so mi bili že takrat zelo zanimivi. Sploh pa sem ogromno preposlušal nov album in moram priznati, da so eden izmed bandov, ki so v živo veliko boljši, ker lahko dejansko vidiš in občutiš emocije, ki se pojavljajo med posameznimi komadi. In prav zaradi tega smo imeli poslušalci večino časa mikrofon, nad čemer je bil pevec zelo zadovoljen in omenil, koliko mu pomeni to, da poznamo njihove komade. Prav tako je omenil, da mu je enakovredno, če se že samo prerivaš v moshu ali pa stojiš ob strami s pivom v roki in poješ. Seveda z repertoarjem niso pozabili na stare fane, tako da so odigrali tudi klasiki Home Away from Here in Harbor.
Setlista Touché Amoré: Flowers and You, ~, New Halloween, The Great Repetition, Art Offical, And Now it’s Happening in Mine, DNA, Amends, Benediction, Palm Dreams, Home Away from Here, Harbor, Rapture, Just Exist, Pathfinder, Method Act, Water Damage, Honest Sleep, Non Fiction (dodatek), Gravity Metaphorically (dodatek).

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 4. 2018
Dark Tranquillity / Equilibrium / Vinegar Hill / Ghidrah
Reportaža
10. 4. 2018
Trivium / Power Trip / Venom Prison
Reportaža
4. 4. 2018
Insomnium / Tribulation
Reportaža
21. 3. 2018
Satyricon / Suicidal Angels
Reportaža
16. 3. 2018
Contorture / Doxie / Pakt
Reportaža
23. 2. 2018
Metallica / Kvelertak
Reportaža
9. 2. 2018
Winter Days of Metal 2018
Reportaža
26. 1. 2018
Volahn / Blue Hummingbird on the Left / Arizmenda / Dolorvotre
KONCERTI & FESTIVALI
26. 4. 2018
Metallica, Kvelertak
Olympiahalle, München, Nemčija
26. 4. 2018
Eruption, Tulsadoom
MC Kotlovnica, Kamnik
26. 4. 2018
White Stain, No Force Can
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
27. 4. 2018
The Exploited, Odpisani, Bakterije
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
28. 4. 2018
Fuck Off Commercial Festival
Šešče pri Preboldu
28. 4. 2018
The Exploited, Fakofbolan, Sokia
KC Mostovna, Nova Gorica