REPORTAŽE

22. 2. 2008

The Black Metal Deliverance

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 15. 2. 2008

Natanko eno leto po svojem prvem koncertu in ob izidu njihove druge plošče je atmosferična black metal zasedba Dekadent organizirala koncert v Gala Hali na Metelkovi v Ljubljani. Zunanje temperature tega večera so bile sicer nizke, a so paradoksalno napovedovale razgreto vzdušje in vabile v dvorano.
Koncert, ki se je pričel z rahlo zamudo, kar se na Metelkovi tako ali tako pogosto dogaja, so otvorili Grimoir z Obale. Fantje od lanskega leta pridno nabirajo kilometrino in so igrali že svoj četrti koncert. Primorci pičijo surov black metal, v katerem se najdejo občasni thrash vložki in pa tudi clean deli. Po strunah drgnejo Conqueror, Gremmsekath in Hexer (bivši člani Skorbuta), bobnarsko baterijo poganja Svarog, na vokalih se iz teme dviga Mgla (bivša člana Torke). Po obetavnem začetku je žal Gremmsekathu pri drugem komadu počila struna, kljub temu pa so ostali člani zasedbe, kot se spodobi, komad odigrali do konca, na oder se je vrnil Gremm in preostanek koncerta odigral na sedemstrunski kitari Boštjana iz Dekadent. Grimoir so predstavili skoraj celoten trenutni repertoar in potešili začetno lakoto glasbe lačne publike.
Set lista Grimoir: Last Human Picture, The Handing Of Inpure Souls, Decade of Moribound Aggression, Gray Are Your Days, Arson In Heaven, Procreation, Darkened Dominions, A Journey To Oblivion
Pod odrom se je nabralo še več ljudi in po kratkem premoru so na oder stopili Dekadent. Za svoj nastop so pripravili poseben lightshow ob podpori umetne megle, kar pa zna biti v slabo prezračeni dvorani, v kateri vsi ne upoštevajo protikadilskega zakona, dvorezen meč. Po pričakovanjih njihov zvok v živo ni dosegal tistega s posnetkov, a je bil na solidnem nivoju in veliko boljši kot eno leto poprej v K4. Zasedbo v živo predstavljajo - na solo kitari, vokalih in tokrat tudi čistih vokalih, ki jih na posnetkih sicer odpoje ženski glas, »mastermind« skupine Artur Felicijan, na ritem kitari Boštjan Ivančič, na bas kitari Andrej Bohnec, na bobnih Andraž Krpič, na klaviaturah pa atmosfero ustvarja Alen Felicijan. Ob tej priložnosti so predstavili posrečeno mešanico skladb z obeh albumov, čeprav se je pri tem porazgubil občutek organske celote, ki je zaznavna ob poslušanju njihovega novega albuma. Tudi ritmično se občasno na odru niso ravno najboljše ujeli, kar pa je vsled zahtevnosti izvedbe posameznih komadov razumljivo. Kljub temu so uspeli navdušiti zbrano občinstvo, gotovo bi odigrali še kakšen komad a zaradi pozne ure so oder prepustili tovarišem z založbe Pentacle Music, Slovakom Demonic Chorals.
Set lista Dekadent: Intro, Path Of Lamentation, A Cry Of Revolt, Kres, Vigred, Call Of Deliverance, The Hand Of Truth, Blind Finale, Reinessance Of Purity, Breaking The Wall, Dissident Dream
In prav je bilo tako, kajti sledil je približno polurni premor, v katerem so Slovaki na odru postavili svoje bobne. Občutek sem imel, da se je v tem času izgubil tudi del publike.
Ko sem se pred koncertom malo informiral o Demonic Chorals in poslušal njihove dosegljive posnetke, sem takoj dobil asociacijo – Behemoth - in resnično, z dvema njihovima priredbama v živo so potrdili moje slutnje. Rahlo utrujeno občinstvo je vseeno toplo pozdravilo njihovo videnje black metala. Trio, Damian na vokalih in kitari, lepotec Mirec na bas kitari in J. na bobnih so poleg omenjenih priredb odigrali avtorski material z albuma Power Of Immortal Hatred in še neizdane komade. Žal jim pozna ura tokrat ni bila naklonjena, bi jih pa bilo zanimivo videti in slišati še kdaj.
Set lista Demonic Chorals: Demon Horde, I Am The One, Blinded Angels Carry My Throne, Conquer All (Behemoth cover), Rites Of Hate, Demonic Chorals, Decade Of Therion (Behemoth cover), My Servants.
S tem večer še ni bil zaključen. Sledile so metal karaoke za pogumne in budne pod taktirko DJ Žida. Zmagal je seveda Mayhem Žile, omeniti pa velja tudi všečne Motore izvajalca s kapo in pa priredbo zasedbe Bodycount, ki so jo izvedli zamaskirani izvajalci. Del »afterpartya« je bilo tudi tekmovanje v corpsepaintu, za katerega so uspeli najti tri »žrtve« v dvomljivem psihofizičnem stanju. Kreacije so bile bolj ali manj uspešne, za zmagovalca pa je bil proglašen Mgla, sicer pevec Grimoir, ki je za nagrado prejel liter zelo kvalitetne vodke, katero je velikodušno delil z občinstvom. Sledila je še izvedba Seek And Destroy, potem pa so, bogovom bodi hvala, odgovorni prižgali luči ter pospravili ozvočenje in nekega nadležnega osebka z odra. Tako se je zaključil The Black Metal Deliverance.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
6. 10. 2011Dekadent / Novice
18. 2. 2011Dekadent / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2020
Cult of Fire, Malokarpatan
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija