REPORTAŽE

8. 5. 2014

Taake / Ivje / Gorge of Cerberus

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 5. 5. 2014

Gorge of Cerberus so začeli igrati pred enim obiskovalcem, in ta nisem bil jaz. Ko so udarili po instrumentih, sem na poti v dvorano ravno prijel za kljuko Gala Hale. Če sem pravilno štel, je četverica odigrala sedem komadov, od tega tri z dema Morbid Nekro Possession. Kljub nepoznavanju ostalih štirih komadov so me ti navdušili z enako brutalnostjo, agresivnostjo in hitrostjo, saj niso bili nič manj catchy od poznanih treh. Složno s fuck-off odnosom, s katerim je vokalist/kitarist Cerberus med intervjujem za naš portal predstavil band, zasedba med celotnim nastopom publiki ni namenila niti ene besede. In ko smo mislili, da bo sledil še osmi komad, je bil oder kar naenkrat prazen.
Kot drugi band so se na prvi majski ponedeljek, ki se je zvečer po zaslugi Veselih dihurčkov sprevrgel v čistokrvni blackmetalski koncertni dogodek, predstavili Ivje. Zasedbo trenutno sestavlja šest članov, pet ogromnih možakarjev in brhka mladenka, ki zaseda mesto klaviaturistke. Ta je tudi odgovorila na moje neizrečeno vprašanje, kateri band večera uporablja klaviature. Prvi band zagotovo ne, Taake jih tudi še nikoli niso, medtem ko naj bi Ivje svoj prvenec prav tako posneli brez. Seveda je bil razlog za klaviature rahlo spremenjen slog glasbe, saj je band še močneje obrnil hrbet direktnemu in surovemu black metalu ter z uporabo klaviatur poskrbel za močno transcendentalno glasbeno izkušnjo večera. Klaviature trenutno služijo bandu kot instrument, ki njegovi glasbi iz pritajenega ozadja podeli dodatno atmosferično noto, hkrati pa do določene mere dodatno upočasni in zrelativizira surovost glasbe. Po intenzivnem šusu prve nastopajoče skupine je sekstet ekstremno upočasnil in umiril blackmetalsko razdivjane konje ter vsakega obiskovalca še dodatno prizemljil na mesto, od koder je ta stoje spremljal njihov nastop. Na moje razočaranje pa band ni zaigral meni najljubšega komada Navje, in tudi sicer se je pri sestavi setliste osredotočil bolj na novejše komade, ki se ne nahajajo na Descending Through Halls of Agony. Kdor jih predhodno ni poznal in je na ta večer pričakoval še en razvrat več, je bil zagotovo nekoliko razočaran, čeprav pogled po dodobra zapolnjeni dvorani ni pričal o tem, da bi bil kdor koli hudo nezadovoljen (seveda pa se je še najmanj enako število ljudi nahajalo zunaj na dvorišču, kjer so vsi čakali na zvezde večera). Po približno tri četrt ure so Ivje bolj zgovorno zapustili oder, s strani publike pa so bili nagrajeni z bučnim aplavzom.
Setlista Ivje: Embrace the Darkness, Infliction of Insanity, Descending Through Halls of Agony, Escape from Illusions, Of Desolate Wanderings, Deep Into the Woods, Virulent Creation.
Med nastopom Ivje in Taake je minilo … mah, pa saj ni pomembno, koliko minut natančno je minilo, je pa pomembno, da smo na Hoesta & Co. čakali mnogo dlje, kot so trajale priprave odra za njihov nastop. Gospod Hoest se je potem nekaj čez enajsto le spomnil na nas čakajoče in se prikradel na oder s kuto ter corpsepaintom, ki je spominjal na naslovnico EP-ja Nekro. Seveda po tem, ko so bili vsi ostali člani zasedbe že sredi black metal brutaliziranja v slogu »True Norwegian Hellnorsk Svart Metal à la Taake«. Band je z odličnim zvokom zaigral glavne in že vsem v živo poznane hite, Hoest je brcal z nogo in udarjal z mikrofonom v zrak, vsake toliko z nami delil svoj slavni »Ugh!« ali pa se zadrl »Come on Slovenia!« in po približno petdesetih minutah z bandom vred izginil v zaodrje, od koder se ni več vrnil. Taake so tako nenadno izginili z odra, da še tehnično osebje slabih pet minut ni vedelo, ali naj prižge luči in navije glasbo ali pa se bo Hoest morda še vrnil. Toda ni se, niti za to, da bi se še zadnjič zadrl »Ugh!«.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
5. 10. 2015Taake / Krakow / Orkan / Galerija
30. 4. 2014Taake, Ivje, Gorge Of Cerberus / Novice
27. 3. 2017Winter Days of Metal 2017 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova