REPORTAŽE

25. 11. 2013

Svarunova noč 2013

MC Jedro, Medvode / 22. 11. 2013

V zaključku novembra je sedaj že nekaj let tradicija, da se medvoško Jedro spremeni v pogansko mesto, kjer je vedno slišati speve naravi, folk glasbo, bojne epe, pagan metal in seveda velike količine piva. Tudi tokrat so postregli z dovršeno organizacijo, posebnim slovenskim pivom Carniola, vsemi možnimi vrstami nakita in ročnim nogometom, kar je letos novost v Jedru.
V tokratni ediciji je organizatorjem uspelo pripeljati finske melodic death metalce Brymir, ki ne le, da so prvič v Sloveniji, ampak tudi prvič izven Finske, hrvaško folk zasedbo Svarica in slovenske atmosferične black metalce Agan. Tokrat so se zaradi slabega vremena vrata prvič odprla pred osmo uro, kar je bila zelo lepa gesta organizatorja. Malo po deveti uri so prvi na oder stopili Agan, ki sem jih tokrat prvič videl v živo. Igrali so nekakšen epski black metal s slovenskimi besedili, ki so tematično posvečeni naravi. Odigrali so zelo solidno brez večjih napak, publika pa je bila zelo netipično povsem razgreta in je bandu definitivno pomagala solidno izvesti nastop do konca. Sledila je folk zasedba Svarica iz Hrvaške, ki sem jih večino časa preslišal, saj mi folk glasba ne leži. Vseeno, kar sem videl, so inštrumentalno in vokalno nastop izvedli zelo solidno, publika pa jim je enostavno jedla iz roke, saj so plesali skozi celoten nastop. Po kratkem odmoru so sledili za večino težko pričakovani Brymir. Sam sem jih na hitro poslušal, preden sem se odpravil na koncert in kazalo je, da bo to kar solidna skupina. Niso razočarali, polni energije so začeli spuščati death metalske zvoke z epskim pridihom in melodiko. Mene osebno najbolj spomnijo na Ensiferum, vseeno pa so veliko bolj death metalsko usmerjeni. Vokalno in inštrumentalno dobro izpeljan koncert, stage performance na nivoju, publika pa je norela v moshih in slamala brez prestanka. Definitvno najboljši band, ki sem ga videl na Svarunovi noči, čeprav nisem zvest pristaš tovrstne glasbe.
Pod črto je dogodek organizacijsko vrhunsko izpeljan že odkar se udeležujem Svarunove noči, vendar letos še z eno veliko izboljšavo in sicer z izjemnim light showom in zelo kakovostnim zvokom. Jedro še vedno gosti odlične dogodke, kar je edino prav, z odlično ekipo, vrhunskim prostorom in zelo ugodnimi cenami. Kar se tiče publike niti nisem bil presenečen, da je bila dvorana kar zelo lepo napolnjena (150+ ljudi), saj tovrstni pagan in folk dogodki vedno pripeljejo ogromne mase mladih metalcev, ki jih običajno nikoli ne vidiš na noben drugem dogodku, kar je malo žalostno ampak vseeno vsaj ena podzvrst metala, ki vedno beleži ogromen obisk. Upam, da se bo sčasoma ta trend spremenil in bodo tako polni tudi ostali underground dogodki.

SORODNE VSEBINE:
5. 12. 2012Svarunova noč 2012 / Reportaže
26. 11. 2019Svarunova Noč XIX / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
5. 8. 2020
ODPOVEDANO! Headbanger's Holiday 2020
Vallelunga, Pulj, Hrvaška
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana