REPORTAŽE

25. 11. 2013

Svarunova noč 2013

MC Jedro, Medvode / 22. 11. 2013

V zaključku novembra je sedaj že nekaj let tradicija, da se medvoško Jedro spremeni v pogansko mesto, kjer je vedno slišati speve naravi, folk glasbo, bojne epe, pagan metal in seveda velike količine piva. Tudi tokrat so postregli z dovršeno organizacijo, posebnim slovenskim pivom Carniola, vsemi možnimi vrstami nakita in ročnim nogometom, kar je letos novost v Jedru.
V tokratni ediciji je organizatorjem uspelo pripeljati finske melodic death metalce Brymir, ki ne le, da so prvič v Sloveniji, ampak tudi prvič izven Finske, hrvaško folk zasedbo Svarica in slovenske atmosferične black metalce Agan. Tokrat so se zaradi slabega vremena vrata prvič odprla pred osmo uro, kar je bila zelo lepa gesta organizatorja. Malo po deveti uri so prvi na oder stopili Agan, ki sem jih tokrat prvič videl v živo. Igrali so nekakšen epski black metal s slovenskimi besedili, ki so tematično posvečeni naravi. Odigrali so zelo solidno brez večjih napak, publika pa je bila zelo netipično povsem razgreta in je bandu definitivno pomagala solidno izvesti nastop do konca. Sledila je folk zasedba Svarica iz Hrvaške, ki sem jih večino časa preslišal, saj mi folk glasba ne leži. Vseeno, kar sem videl, so inštrumentalno in vokalno nastop izvedli zelo solidno, publika pa jim je enostavno jedla iz roke, saj so plesali skozi celoten nastop. Po kratkem odmoru so sledili za večino težko pričakovani Brymir. Sam sem jih na hitro poslušal, preden sem se odpravil na koncert in kazalo je, da bo to kar solidna skupina. Niso razočarali, polni energije so začeli spuščati death metalske zvoke z epskim pridihom in melodiko. Mene osebno najbolj spomnijo na Ensiferum, vseeno pa so veliko bolj death metalsko usmerjeni. Vokalno in inštrumentalno dobro izpeljan koncert, stage performance na nivoju, publika pa je norela v moshih in slamala brez prestanka. Definitvno najboljši band, ki sem ga videl na Svarunovi noči, čeprav nisem zvest pristaš tovrstne glasbe.
Pod črto je dogodek organizacijsko vrhunsko izpeljan že odkar se udeležujem Svarunove noči, vendar letos še z eno veliko izboljšavo in sicer z izjemnim light showom in zelo kakovostnim zvokom. Jedro še vedno gosti odlične dogodke, kar je edino prav, z odlično ekipo, vrhunskim prostorom in zelo ugodnimi cenami. Kar se tiče publike niti nisem bil presenečen, da je bila dvorana kar zelo lepo napolnjena (150+ ljudi), saj tovrstni pagan in folk dogodki vedno pripeljejo ogromne mase mladih metalcev, ki jih običajno nikoli ne vidiš na noben drugem dogodku, kar je malo žalostno ampak vseeno vsaj ena podzvrst metala, ki vedno beleži ogromen obisk. Upam, da se bo sčasoma ta trend spremenil in bodo tako polni tudi ostali underground dogodki.

SORODNE VSEBINE:
5. 12. 2012Svarunova noč 2012 / Reportaže
26. 11. 2019Svarunova Noč XIX / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
20. 1. 2020
Assumption / Mist
Reportaža
20. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
Reportaža
16. 12. 2019
Tribulation
Reportaža
11. 12. 2019
Eluveitie / Lacuna Coil / Infected Rain
Reportaža
9. 12. 2019
Cult Of Luna / Brutus / A. A. Williams
KONCERTI & FESTIVALI
20. 1. 2020
Apocalyptica
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija
21. 1. 2020
Melechesh, W E B, Selvans
Orto Bar, Ljubljana
21. 1. 2020
Veuve
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
24. 1. 2020
Seitanik Ritval: Old Night, Ghost Of Veronica
Klub Gromka, Metelkova; Ljubljana
24. 1. 2020
Decatholicize, Amalgam, Protype5
Orto Bar, Ljubljana