Na današnji dan
1986
Ozzy Osbourne izda album The Ultimate Sin
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

30. 6. 2014

SubRosa / (drama)

AKC Medika, Zagreb, Hrvaška / 25. 6. 2014

Na koncert sludge/stoner doom metal zasedbe SubRosa iz Salt Lake Cityja sem se v Zagreb odpravila z družbo, ki je njihov koncert pri nas organizirala leta 2008 v Pivki. Hvala za prevoz in prijetno družbo!
Tokrat smo za začetek ob klubu Attack! v AKC Mediki dobro uro prebili čakajoč na predskupino. Zagrebčani (drama) naj bi začeli igrati četrt čez devet, a do pol enajste ure o edini predskupini tega večera ni bilo ne duha ne sluha. V spomin se mi je precej bolj kot njihov nastop vtisnila sama lokacija ­ – nekakšna mini­Metelkova oz. mikro­Christiania z zanimivimi, med seboj precej povezanimi grafiti in poslikavami, še kar obupnimi stranišči ter zelo dostopnimi cenami piva; natančneje steklenica lokalnega piva z vračunano embalažo vred stane 12 kun. Za dober evro se pivo pri nas verjetno dobi le še v ormoškem Unterhundu (vsaj pred nekaj leti je še bilo tako). Samemu prizorišču namenjam več besed iz preprostega razloga; dlje kot do dveh pesmi »težko pričakovanih« (drama) enostavno nisem zdržala v klubu. Saj so znali ustvariti pravo vzdušje, njihov nastop je bil že od začetka energičen in deležni so bili glasne in številčne domače podpore, a po že tako mlačnem prvem vtisu z Youtuba ter po precejšnji zamudi brez kakršnega koli pojasnila je bil svež zrak zunaj enostavno precej bolj vabljiv kot zakajena savna ob spremljavi precej generičnega sludge/ doom metala. Tako ali tako smo dobro slišali celoten, slabo uro trajajoč koncert tudi zunaj, saj so bila vhodna vrata ves čas odprta. Mimogrede za primerjavo; tako (drama) kot SubRosa obstajata že deset let, le da je slednja na svoji glasbeni poti uspela prebiti tudi meje svoje domovine in kmalu nam je ameriška zasedba tudi jasno pokazala, na kakšen način ji je to uspelo.
Ob približno pol dvanajsti uri so na oder končno stopili SubRosa; skupina, ki je začela kot ženski band in katere jedro se je ohranilo skozi leta: Rebecca Vernon na kitari in vokalu ter violinistki in spremljevalni pevki Sarah Pendleton in Kim Pack, ki sicer ni del prvotne postave, je pa del banda že od leta 2008. SubRosa so takoj udarili s čistim zvokom in neverjetnim zanosom, tako da mi jih je bilo v primerjavi s studijskimi posnetki v še večji užitek dejansko slišati v živo. Z Ghosts of a Dead Empire je band hitro vzpostavil težko, a hkrati lahkotno vzdušje v dvorani. Predvsem se nisem mogla nagledati obeh violinistk, saj sta med bolj udarnimi riffi odsevali tolikšno energijo, da sta v gibanje kaj kmalu zazibali levji delež občinstva. Zaostajala ni niti Rebecca, tako s kitaro kot s svojim prodornim glasom. Žal besedila niso prišla povsem do izraza, saj se je njen vokal na trenutke slišalo premalo razločno. Bradati Andy Patterson je svoje bobnarske spretnosti najbolje predstavil v pesmi Affliction, medtem ko sta violini najbolj blesteli v pesmi Fat of the Ram ter zaključnem, sicer prvem komadu z lani izdanega ploščka More Constant than the Gods, The Usher. Žal je bilo tudi tokrat na koncertu nekaj, v bistvu kar nekaj neuvidevnih posameznikov. Ne vem, kateri genij se je na primer spomnil med najbolj mirnim delom ene pesmi kolegu na drugem koncu dvorane na ves glas nekaj vpiti (če se ne motim, katero pivo bi pil). Ampak dovolj nerganja; koncert je vsemu navkljub presegel moja pričakovanja. Morda so SubRosa pri komu pustili malce trpek priokus, saj so tokrat skoraj izključno igrali pesmi z aktualnega ploščka, tako da upam, da se bodo na jesenski turneji res ustavili tudi v Sloveniji in morda svojo setlisto razširili s še kakšnim starejšim komadom.
Da so SubRosa naredili močan vtis na prisotne, se je pokazalo predvsem po koncertu, ko je njihova roba šla kot za med; in to kljub dejstvu, da so na turneji imela dekleta že kar obsežni diskografiji navkljub s seboj bolj omejeno izbiro ploščkov in majic. Po nastopu so si tudi vzele kar nekaj časa za sproščen klepet s svojimi poslušalci in starimi znanci, pozneje pa sta se jim pridružila še basist in bobnar. Sicer se je celoten večer toliko zavlekel, da smo se v Ljubljano vrnili šele okoli tretje zjutraj, ampak ravno zaradi takšnih koncertov se včasih splača malce potrpeti in tvegati kakšno kratko, neprespano noč.

SORODNE VSEBINE:
30. 12. 2011SubRosa / Novice
15. 5. 2014SubRosa / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija
22. 2. 2020
Smrt, Dark Sphere, Taste Of Plague
KMT – Klub mladih Turnišče
22. 2. 2020
Iron Median, Interceptor, Alo!Stari, Spotless Minds, Newem
Dom kulture Šešče, Šešče
22. 2. 2020
Diabolical, Devilish Impressions, Dark Mirror ov Tragedy
Club Q, Gradec, Avstrija
23. 2. 2020
Duel, Mindcrawler
Backstage, München, Nemčija
24. 2. 2020
Inhepsie, Core System
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor