REPORTAŽE

23. 4. 2019

Sleep / Cojones

Kino Šiška, Ljubljana / 18. 4. 2019

Razprodano. Sold out. Na uradni spletni strani Kina Šiška je velik napis, ki prekriva sliko treh znanih obrazov. To so sicer obrazi, za katere smo pred leti mislili, da jih ne bomo več videli v živo. Nato pa so Sleep pred približno letom dni izdali svoj četrti studijski album The Sciences. Natančneje je album izšel 20. 4. 2018, izbira datuma za izdajo albuma pa je bila seveda popolnoma naključna (hmh ...). Sleep veljajo za enega najvplivnejših bandov na metal sceni, saj sodijo med pionirje stoner metala. S svojimi deli so odlično prispevali k oblikovanju te zvrsti. Skupina je nastala v Kaliforniji leta 1990 kot hard rock band. Originalno postavo so sestavljali Al Cisneros (bas in vokali), Matt Pike (kitara), Chris Hakius (bobni) in Justin Marler (kitara), ki je v tej postavi izdala demo in prvenec Volume One. Marler je nato zapustil skupino po izdaji EP-ja Volume 2, preostali trije člani pa skupine so se zbližali z založbo Earache, pri kateri so leta 1992 izdali drugi studijski album Sleep’s Holy Mountain. S tem so se uvrstili med nosilce nastajajoče zvrsti stoner metala, ki črpa elemente iz psihedeličnih zvrsti rocka 70-ih let in bluesa, vse skupaj pa kombinira z zelo upočasnjenimi ritmi. Naslednji album je bil še bolj predrzen, neskončno počasen in ponavljajoč. Sestavlja ga ena sama 52-minutna pesem. Album je tako pretirano vztrajal s temi značilnostmi, da ga je takratna založba London kar zavrnila, kar je privedlo do razpada celotne skupine. V več izvodih je sicer nato izšel med letoma 1998 in 2003. Sleep so se zatem znova pojavili v živo šele leta 2009, ko so nastopali v originalni postavi. Do izdaje četrtega studijskega albuma je minilo še devet let in v tem času je Hakiusa na bobnih zamenjal Jason Roeder iz skupine Neurosis. Sleep na svetovni turneji trenutno predstavljajo album The Sciences, 18. 4. 2019 pa smo legendarni trio prvič gostili tudi v Sloveniji.

Prizorišče Kina Šiške je bilo polno radovednih ljudi iz različnih držav, saj je navsezadnje minila že vrsta let od izdaje predhodnika albuma The Sciences. Velik del občinstva so predstavljali naši zahodni, italijanski sosedje; predvsem je bilo veliko Tržačanov. Zanje je bil to izjemen dogodek, saj so se nekateri že pripravljali na daljšo pot do Bologne, ki bo Sleep gostila oktobra. Nismo pa pogrešali niti naših južnih sosedov iz Hrvaške, saj so nam pripeljali izredno energično predskupino Cojones iz Zagreba. Ob 20.15 so bili, kot napovedano, že na odru. Njihov stoner metal se precej razlikuje od Sleepovega. Ritmi so hitrejši, kitarski riffi bolj tehnični in obdelani, vokali pa čisti. Fantje so bili res prijetno presenečenje. Takoj ko so začeli igrati, se je dvorana napolnila s skoraj vsemi, ki so že prišli na prizorišče. Na odru so nastopali zelo samozavestno, po njem so se veliko premikali in videti je bilo, da res uživajo. Vse to so prenesli še na občinstvo, s katerim so se zelo dobro povezali, saj so ustvarili tako vzdušje, da smo bili na koncu vsi razigrani. Človek bi si mislil, da bo potem prehod na skupino, kakršna so Sleep, po takem energičnem impulzu čuden. No ja, saj je res bilo tako, vendar čudno ne pomeni nujno napačno. V bistvu je ena od glavnih značilnosti glasbe predskupine Cojones velika količina psihedeličnih elementov in ravno to je bila povezovalna točka med obema.

Intro, ki so ga uporabili Sleep za prihod na oder, je namreč takoj upočasnil tempo. Prva pesem je že takoj ustvarila atmosfero izven prostora-časa, to je bila Leagues Beneath. Gre za 16-minutni single, ki je izšel mesec po albumu The Sciences. Že po prvem, počasnem udarcu na kitaro je bila dvorana takoj napolnjena. Nekaterim je ostalo še v spominu energično vzdušje, ki so ga ustvarili Cojones, in so na začetku poskušali s headbangom. To nikakor ni šlo, saj so ritmi te pesmi nalašč pretirano počasni in vztrajajo na istem kitarskem akordu. Zato so se ljudje raje takoj odločili za počasno majanje sem ter tja in prepuščanju transcendenci glasbe. Sledila je Holy Mountain in šele po njej smo lahko prisluhnili pesmi Marijuanaut’s Theme s The Sciences. Z zadnjega albuma so zatem igrali še Giza Butler, Sonic Titan in The Botanist, vmes pa še single The Clarity iz leta 2014. Koncerta seveda niso morali zaključiti, ne da bi zaigrali Dragonaut z drugega albuma Sleep’s Holy Mountain.

Celotna izvedba koncerta je bila vrhunska. Bandu je uspelo ustvariti mistično atmosfero, kar se od njih tudi pričakuje. V dvorani so ljudje počasno lebdeli, verjetno vsak v svoji dimenziji. V pesmih, pri katerih so bili ritmi bolj poskočni, so se naenkrat vsi prebudili, postavili noge spet na tla in predvsem glavo na vrat, da so izkoristili take trenutke za headbang. Skratka, to kar smo oboževalci banda pričakovali, smo tudi dobili. Interakcij s publiko so se nekoliko izogibali, mogoče celo namerno, da ne bi motili sanjačev med publiko, ki so potovali izven prostora-časa. Einsteinov koncept relativnosti časa očitno še vedno drži, saj ne glede na to, kako počasi se je vse skupaj odvijalo, je bilo koncerta konec, kot bi trenil, čeprav so Sleep nastopali dobro uro in pol.

Na žalost so konec kar močno poudarili na skoraj nesramen način do prisotne publike. Po zadnji pesmi so se brez poklona na hitro poslovili s pozdravom in odkorakali v zaoderje. Niti vzklikanje »We want more!« jih ni privedlo še enkrat na oder, vsaj za bolj spoštljivo slovo od prisotnih. Ker je bilo takoj jasno, da ne bo nič, so ljudje nekoliko razočarano odkorakali iz dvorane. Tako hitrega odhoda s prizorišča še nisem videl. Čeprav je bila to mogoče edina slaba točka celotne izvedbe, je bila ljudem očitno pomembna, saj se je večina prisotnih ob pivu pogovarjala o tem zaključku (ali ga vsaj omenjala). Škoda je, da se ves večer trudiš ustvariti posebno, mistično vzdušje med ljudmi, na koncu pa od tega ostane skoraj grenak občutek. Žal je to imelo kar močan vpliv na ljudi, saj so nekateri po tem bolj kritično gledali na celotno izvedbo, čeprav je bila z izjemo zaključka vrhunska. Posebna pohvala pa gre lokaciji in celotni ekipi Kina Šiške, saj Sleep uporabljajo zelo specifične ojačevalce, zato da lahko ustvarijo želeno barvo zvoka. Ekipi je izvedba obeh koncertov uspela vrhunsko.

SORODNE VSEBINE:
27. 4. 2019Sleep / Cojones / Galerija
15. 3. 2011Bonecrusher Fest 2011 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana