Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

14. 6. 2013

Saxon / AC Angry / Metalsteel

Kino Šiška, Ljubljana / 12. 6. 2013

Sekson! Pa ne tisti jugo rock pevec Sejo Sexon, temveč legendarni prvaki NWOBHM-a Saxon. Skupina, ki je z albumi Strong Arm Of The Law in Denim And Leather postavila heavy metal na piedestal, nato pa ga v sredini devetdesetih z albumi Dogs Of War in Unleash The Beast ponovno obudila od mrtvih, se je po ignoranci Slovenije med letoma 1994 (Kobjeglava) in 2009 (Cvetličarna) že tretjič vrnila pod Alpe in na dotično sredo, 12. 6. 2013, spet dokazala, zakaj so starikavi očki še vedno krepak korak pred heavy metal mladiči sodobnega časa, pa čeprav situacija na trgu tega ne kaže.
Koncert so ob nenormalno zgodnji uri (19:30) odprli Metalsteel. Ob tem imenu ni več kaj dodati; skupina ima desetleten staž brez menjav v ekipi, štiri studijske albume in eno koncertno ploščo, pripravljajo pa tudi material za naslednjo, s katere so nam ga nekaj predstavili tudi to pot v Šiški. Nobenih posebnih znanstvenih kompetenc ne potrebuješ za ugotovitev, da Metalsteel prehajajo iz »happy-go-lucky« heavy metala tipa Heavy Metal Is Our Religion in Novi svet v temnejše, kompleksnejše vode te glasbene zvrsti. Novi komadi na prvi posluh zvenijo trše, obarvani s prijemi prog rocka 70-ih let, skratka, zahtevnejši za poslušalca. Ob izvedbo se ne gre obregati, tu stoji vsaka stvar na svojem mestu, vse bolj pa do izraza prihaja odlični vokal basista Mateja Sušnika, ki s svojo mogočno barvo glasu odlično dodaja večglasja refrenom Benija Kica. Kratek nastop so fantje in dekle seveda začinili s ponarodelima, zgoraj omenjenima himnama, s katerima so dokončno razgibali približno stoglavo publiko, ki se je v tistem trenutku nahajala znotraj dvorane Katedrala v Kinu Šiška. Bravo, Metalsteel!
Kot drugi so na oder dvorane stopili AC Angry, uradna predskupina Saxon na tej turneji. Vse, kar lahko na tem mestu zapišem, je, da smo bili priča vsemu, kar je trenutno narobe z glasbeno industrijo. AC Angry so namreč še ena izmed številnih izjemno netalentiranih zasedb, ki si z denarjem kupijo »slot« predskupine na turneji večjega banda, nato pa vso turnejo s svojim štrikanjem spravljajo v obup poslušalce, ki bi si želeli kakega kvalitetnega »predvozača« (na tem mestu npr. White Wizzard, Cauldron, Hell ipd.) ali vsaj daljše setliste lokalnih upov. Njihov skrajno generičen hard/heavy rock v kratkem času, ki sem ga uspel prebiti v dvorani, ni uspel izzvati nikakršnega odziva maloštevilnih prisotnih. Fantje, žal mi je, ampak denar, vložen v tole turnejo, bi bolje porabili z nakupom PlayStationa in igrice Guitar Hero, pa še vaši kolegi bi vam lahko vsak dan ploskali, kako kul ste.
Ob devetih pa glavna jed večera, Saxon. Na te očake me vežejo še posebej sentimentalni spomini, saj sem pred skoraj natančno desetimi leti, 20. 12. 2003, skupaj s kamniško heavy metal klapo odšel na svoj prvi koncert v tujino, natančneje v Zagreb, kjer so v klubu Pauk razgrajali častni gostje današnje reportaže skupaj z Doro in Circle II Circle. Od tedaj sem jih videl že skoraj ducatkrat. Stopnje odličnosti koncertov so bile različne, a razočarati ti gospodje ne znajo nikdar. Tokrat so nas grenkosladko presenetili s setlisto, saj jo po stari navadi ves čas spreminjajo, a so v primerjavi z drugimi koncerti turneje na žalost izpadle klasike a la Rock 'N' Roll Gypsy, Ride Like The Wind in And The Bands Played On, so pa nanjo uvrstili bonbončke, kot so Solid Ball Of Rock, Power And The Glory in Heavy Metal Thunder. Seveda pa niso manjkali niti železni standardi Dallas 1 PM, Strong Arm Of The Law, 747 in Crusader, precej, natančneje kar sedem komadov oziroma tretjino setliste, pa so namenili novi plošči, sicer več kot solidni Sacrifice, obenem pa žal zapostavili prejšnjo, Call To Arms, katere prvi single Hammer Of The Gods bi lahko postal prava železna klasika. Poseben trenutek koncerta pa je nastopil po solidnem bobnarskem solu Nigela Glocknerja, ko sta Paul Quinn in Doug Scarrat prijela za akustični kitari in so Saxon odigrali čutno balado Iron Wheels z zapostavljene plošče Forever Free, ki jo je Biff posvetil svojemu preminulemu očetu. Ob tem je treba temu možakarju še enkrat izreči poseben poklon oziroma »dat kapo dol«. Oča Biff se pri neverjetnih 62 letih nikakor ne ustavlja, njegova znamenita bela griva še vedno valovi vzdolž celotnega odra in njegov glas še vedno vzbuja mravljince pri novih in starih oboževalcih skupine. Praznik heavy metala se je po uri in 50 minutah zaključil z legendarno »Princeso noči« in Saxon so se z obljubo vrnitve poslovili od ljubljanske publike.
In prav o publiki bo tekla beseda v zaključku. Heavy metal v Sloveniji umira, in to ne več na obroke, temveč prav alarmantno strmo. Če so bili Saxon še leta 2009 vroča vstopnica (baje je bil to rekorden obisk v stari Cvetki), so dandanes tako kot Helloween ali Accept »magnet« le še za slabih 500 ljudi. In tega trenda ni opaziti drugod po Evropi, prav tako ne pri drugih zvrsteh metal glasbe (npr. Sabaton so Kino Šiška zlahka razprodali). Tokrat smo med publiko koncerta pogrešali predvsem znane primorske obraze, saj s te, nekoč izrazito heavymetalsko obarvane regije obiskovalcev skorajda ni bilo. Tako ugotavljam, da heavy metal sceno z obiski koncertov nad vodo še vedno držijo eni in isti »stari kozli«, ki to počnejo že deset let in več. Zanimivo pa je ta situacija ravno obratno sorazmerna s številom mladih heavy metal bandov na naših tleh. Očitno se akterji slednjih ne zavedajo, da lahko malo underground sceno, kakršna je slovenska heavy scena, pri življenju obdrži le vzajemnost in solidarnost – organizatorji bodo z izgubami ob špilih namreč izgubili tudi voljo do organiziranja le-teh, kar velja tako za velike kot za majhne lokalne koncerte –, in kmalu bodo lahko bandi igrali le sami sebi v kleteh in preklinjali svet, ki jih »ne mara«. Izpiti in druga navlaka pa pri koncertu, najavljenem pol leta vnaprej, ob osnovni sposobnosti planiranja učenja in življenja na splošno ne bi smeli biti problem.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
10. 6. 2013Saxon, AC Angry, Metalsteel / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška