REPORTAŽE

12. 4. 2012

Primal Fear / Brainstorm / Lene Kosti / Palace

Boogaloo, Zagreb, Hrvaška / 5. 4. 2012

»Brainstorm in Primal Fear prihajajo v Zagreb,« je bilo mogoče zaslediti na vseh večjih balkanskih metal straneh pred nekaj meseci. Gremo? Kakopak. Vedno podcenjeni Brainstorm na turneji za odlično novo ploščo On The Spur Of The Moment, Primal Fear so bili dodatek in nostalgija, saj so pred desetimi leti vsi redno kupovali njihove izdaje, koncert pa naj bi odprli naši lenivci, Lene Kosti. Vsaj mislili smo tako.
Napovedani začetek je bil že od začetka sumljiv. 18:00? Verjetno ne bo nikogar. In tako je tudi bilo. Po popoldanskem pohajkovanju po sončnem in toplem (25.6 stopinj) Zagrebu, kamor smo se vrnili po skoraj natanko enem letu (lanski koncert Slayer in Megadeth v Areni se je odvil 6.4.2011), obisku odličnega rock bara Route 66 in cvetličarne za menjavo drobiža (parkirnina), se je del Slovencev narisal pred klubom natančno ob 18:00. Ne duha ne sluha o metalcih, razen Dr.Evila iz Lenih Kosti, ki pove, da so bandi prispeli pred manj kot eno uro, da je začetek prestavljen ter da Lene Kosti igrajo ob 20:30. Bravo, gremo na pivo. Sedenje je lajšal odlični hrvaški DJ, ki je šopal klasiko za klasiko, slovenska ekipa se je začela širiti (približno 25 nas je bilo), klasični heavy metalci so bili na kraju zločina, debate so začele padati kot dež iz neba ob istem času in minilo je kot bi mignil.
Iz dvorane se je zaslišalo grmenje, črni oblaki pa so nas dokončno pregnali v notranjost, kjer so koncert odprli nemški Palace. Palace so power metal band, ki igra po strunah Accept, Paradox, s primesjo ameriških thrash pasaž. Pevec izgleda kot Kai Hansen leta 1986, glasba ni nič posebnega. Odigrali so le šest komadov in dvorana se je za pol ure izpraznila (v zgornjem delu dvorane je potekalo snemanje).
Naslednji so na oder stopili ljubljanski heavy metalci stare šole, Lene Kosti. Že pri prvem komadu je odziv publike nakazal odličen koncert in tako je tudi bilo. Sodelovanje, nenehno skandiranje, čupanje, stvar je tekla kot po maslu. Hrvati so željni in žejni heavy metala in Lene Kosti so se tega zavedale. Dr.Evil je frontmanovsko navduševal, spodbujal publiko, zmetal 40 trzalic, band pa utečeno rušil dvorano, komad za komadom. Odigrali so lepo mešanico topničarskih hitrostnikov s prve plošče Do Or Die ter nove izdaje Penetrator, seveda ni manjkala niti Rusinja. Po koncu je publika skandirala »Lene Kosti« in »We want more«, band pa je oder zaradi prej omenjenga zamika/premika na žalost moral zapustiti nekoliko prej kot načrtovano. Pustili so odličen vtis.
Brainstorm, eden zares zelo premalo cenjenih nemških bandov, ki obstaja štiriindvajset let in očitno apelira le na določene odjemalce metal godbe. Zakaj je temu tako mi ni bilo jasno zadnjih devet let, odkar sem jih prvič videl v Avstriji, tudi v Tolminu 2004 je bil odziv dokaj medel (kot tudi leto kasneje v Sloveniji, enkrat v Nemčiji, enkrat na Češkem ter ponovno v Sloveniji lani), vse dokler jih nisem videl v Zagrebu. Že preden je band stopil na oder je publika skandirala »Brainstorm, Brainstorm«. Seveda, to je bil prvi koncert banda na Hrvaškem, pozabiti pa ne smemo, da ima band v svojih vrstah ustanovnega člana hrvaškega rodu, kitarista Milana Lončarića. Ta je v tekoči hrvaščini nagovarjal svoje rojake, ti pa so mu jedli iz roke, »Mile, Mile, Mile« je bilo slišati po skoraj vsakem komadu, pred Temple Of Stone celo »Milestorm, Milestorm«. Band je na krilih publike lebdel, odličen set se je odvil v trenutku. Vse klasike, kot so Highs Without Lows, Shiva's Tears, Worlds Are Coming Through, Shiver, Fire Walk With Me itd. so dopolnili In These Walls, Temple Of Stone in In The Blind Of An Eye, proti pričakovanjem (po besedah organizatorja je bilo v predprodaji prodanih le 100 kart, informacijo je posredoval bobnar Wuko iz Lenih Kosti) pa se je dvorana napolnila preko polovice, tako da je celotna slika delovala odlično in zares energijsko. Na žalost je tonski mojster med Brainstorm eksperimentiral z zvokom, posredno je trpela stopnja zvoka, ki je zares šepala. Edini mini minus koncerta. Odličen koncert odličnega banda, žal dolg le kratko uro, kljub prej oznanjenem soheadlinerskem mestu na turneji. Preverite Brainstorm, če jih ne poznate!
Primal Fear sem čakal z mešanimi občutki, nazadnje sem jih gledal leto nazaj, od Devils Ground naprej pa jih niti ne poznam. Presenetili so me s prvimi tremi, štirimi komadi (baje z nove plošče), ki so se odlično usedli v set, ki je že na začetku presenetil z dvema klasikama, naslovnima komadoma z albumov Black Sun in Nuclear Fire izpred deset, enajst let. Odlično. Sledil je drum solo Randyja Blacka (Annihilator), ki je pokazal, zakaj je eden izmed odličnejših metal bobnarjev zadnjih petnajstih let. Zvok je pri Primal Fear nakazal, zakaj so headlinerji, brezkompromisna čistost in glasnost je rezala bobniče. Scheepers je še vedno na vokalnem nivoju, ki ga drži že skoraj trideset let, brez napak, mimostrelov, vse odpeto do potankosti. Ostali komadi so sledili začrtanemu tempu, ki me je utrudil do te mere, da sem po dvanajstem komadu potegnil črto pred še štirimi komadi (Metal Is Forever, Chainbreaker ter še dvema) in odšel avtocesti naproti.
Odličen koncert super energije pred sicer tretjinsko prazno dvorano, a nič zato. Tam so bili tisti srčni, ki so dali od sebe toliko kot dve polni dvorani iste kapacitete. Do naslednjič, Zagreb (torej junija na Slayer)!

SORODNE VSEBINE:
22. 10. 2015Primal Fear / Novice
6. 9. 2001Wacken Open Air 2001 / Reportaže
22. 12. 2011Primal Fear, Brainstorm / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška