REPORTAŽE

15. 2. 2001

Primal Fear / Children Of Bodom / Sacred Steel

Planet Music, Dunaj, Avstrija / 15. 2. 2001

V četrtek, 15. februarja, smo se Paranoidovci odpravili na Dunaj. Za spremembo si tokrat nismo šli ogledovat kulturnih in zgodovinskih znamenitosti avstrijske prestolnice ampak smo si, verjeli ali ne, ogledali koncert. Da, naš cilj so bili Primal Fear, Children Of Bodom in Sacred Steel.
Po dobrih petih urah vožnje smo s pomočjo zemljevidov in malo sreče prispeli pred Planet Music, najbolj znano klubsko koncertno prizorišče v Avstriji. Sama stavba in koncertna dvorana sta večji kot graški Orpheum, kot pa se za prestolnico spodobi, so višje tudi cene. Glede na to, da so pred koncertom prevladovali mlajši obiskovalci s Children Of Bodom in podobnimi majicami, sem predvideval, da je večina prišla prav zaradi njih in ne zaradi Primal Fear. Kot se je kasneje izkazalo, moja predvidevanja niso bila napačna.
Kot prvi so okoli osme ure nastopili nemški heavy bojevniki Sacred Steel. V pol ure dolgem nastopu so odigrali pesmi zadnjih dveh albumov, Wargods Of Metal in Bloodlust. Čeprav je bila dvorana bolj prazna kot ne, so dobro ogreli vsaj prve vrste. Videlo se je, da jih publika bolj slabo pozna, kar pa jih ni preveč motilo in so vseeno dobro izkoristili svoj čas. Najbolj prepoznavni član skupine je zaradi svojega edinstvenega glasu vsekakor pevec Gerrit P. Mutz, ki po videzu (pobrit, skrit za sončnimi očali, oblečen v usnje) zelo spominja na Halforda. No, to ni bil edini ˝Halford˝, ki je tisti večer tam nastopal.
Set lista Sacred Steel: Carnage Rules The Fields Of Death, Metal Is War, Blood On My Steel, Dark Forces Lead Me To The Brimstone Gate, Master Of Thy Fate, Stormhammer, Wargods Of Metal.
Po krajšem odmoru, ko se je dvorana napolnila, so bili na vrsti Children Of Bodom. Že ko so se ugasnile luči, se je zdelo, da bo to prava ˝bomba˝. Publika je takoj čisto ponorela in se ni umirila vse do konca nastopa. Kaj reči o njihovem nastopu? Veni, vidi, vici (Prišel, videl, zmagal). Brez kakršnekoli scene, light-showa in podobnega (še Sacred Steel so imeli vsaj svojo zastavo) so odigrali enega najbolj divjih koncertov (če ne celo najbolj divjega), kar sem jih videl. Alexi je dokazal, da nima zaman vzdevka Wildchild. Tako se zdivja, da ga včasih tudi malo zmanjka na vokalu (kar pa se mu seveda oprosti). Pa tudi ostali mu zelo dobro sledijo; Riska, Henka, Alex in Janne, ki je pokazal, da nič ne zaostaja za znamenitim Jensom Johannsonom. V uro dolgem nastopu so prevladovali komadi zadnje plošče, lahko pa bi odigrali tudi kakšnega starejšega več. Če pa bi bilo še ozvočenje tako kot kasneje pri Primal Fear, bi bil nastop res popoln.
Set lista Children Of Bodom (vrstni red ni čisto točen): Hate Me!, Bodom After Midnight, Towards Dead End, Follow The Reaper, Lake Bodom, Mask Of Sanity, Warheart, Kissing The Shadows, Everytime I Die, Deadnight Warrior.
V odmoru je skoraj polovica ljudi zapustila halo in se tudi ob nastopu Primal Fear ni več vrnila. Če so že kupili karto in četudi ne poznajo nemških power metalcev, bi si jih lahko vseeno pogledali. Je bilo vredno. Nastop Primal Fear se je zelo razlikoval od nastopa Children Of Bodom. Imeli so zelo dober light show, dosti pirotehnike, odlično ozvočenje, same akcije na odru pa je bilo seveda manj. A vseeno se vidi, da so v bandu v glavnem izkušeni glasbeniki, ki vedo, zakaj so na odru. Najbolj opazen je bil pevec Ralf Scheppers. Pa ne samo zaradi Primal Fear tattooja na levi roki (katere obseg je, mimogrede, nekje v obsegu stegna povprečnega človeka), ampak tudi zaradi zelo “halfordovskega” nastopa; vokal, način petja, gibanje po odru, kretnje, pa še kaj bi se našlo, kar spominja nanj. Sam kontakt z občinstvom pa je bil dosti boljši kot od njegovega vzornika. Poleg Ralfa je za vzdušje skrbel tudi basist Mat Sinner. S svojimi solo točkami pa so v ospredje stopili tudi ostali člani. Drugače pa so imeli zelo dober izbor komadov. Največ so jih odigrali s prve in zadnje plošče, še najmanj (3) pa z Jaws Of Death. Med vrhunce nastopa pa je sodila tudi Judas Priest klasika You`ve Got Another Thing Comin`. Kljub številčno manjšemu občinstvo kot pri Bodomih je bilo zadovoljstvo obojestransko.
Set lista Primal Fear (vrstni red ni čisto točen): Angel In Black, Kiss Of Death, Promised Land, Nuclear Fire, Now Or Never, Chainbreaker, Play To Kill, Fight The Fire, Eye Of An Eagle, Silver & Gold, Tears Of Rage, Iron Fist In A Velvet Glove, Final Embrace, Running In The Dust, You`ve Got Another Thing Comin`, Church Of Blood, Battalions Of Hate

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
14. 9. 2006Wacken Open Air 2006 / Reportaže
20. 7. 2004Bang Your Head 2004 / Reportaže
30. 8. 2005Earthshaker Fest 2005 / Reportaže
4. 12. 2001Primal Fear / Novice
25. 11. 2010Children Of Bodom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija