REPORTAŽE

18. 5. 2015

Noctem / Infest / Among Rats / Heidra

Wakuum, Gradec / 14. 5. 2015

Kaj se zgodi, ko imajo AC/DC koncert? Vsi rock in metal navdušenci od blizu in daleč se odpravijo na njihov koncert. In kaj to potem pomeni za izvedbo manjšega lokalnega koncerta v njegovi bližini? Četudi bolj ekstremne zvrsti? Žal ta manjši dogodek ostane tako rekoč brez obiskovalcev. Točno to se je zgodilo včeraj, obisk death/thrash/black/pagan/grindcore dogodka v avstrijskem Gradcu me je spominjal na žalostne prizore iz Maribora, ko je pred velikim odrom Dvorane Gustaf že večkrat zevala velika praznina. V graškem klubu Wakuum praznina sicer ni bila tako zelo velika, vendar samo zaradi okoliščine, da je dvorana izredno majhna.
Toda dejansko praznino v dvorani so znali bandi zapolniti s kolektivno podporo, tako da pod črto niso več igrali sami sebi, temveč pred prijatelji, s katerimi se tudi sicer radi družijo, pomešanimi z redkimi pravimi obiskovalci koncerta. Največ dvajsetglava publika seveda ni uspela ustvariti pravega koncertnega vzdušja, zaradi česar sem osebno le težko spremljal odrsko dogajanje. Še najbolj mučno mi je bilo v primeru predskupin, ki jih nisem poznal in ki mi na ta večer žanrsko tudi niso preveč ustrezale. Osebno sem najbolj na svoj račun prišel z nastopom Srbov Infest, ki se trenutno skupaj z Noctem nahajajo na co-headlinerski turneji in katerih aktualni album je bil glavni razlog za moj obisk koncerta.
Ko sem uletel na prizorišče, so se Heidra nahajali sredi nastopa. Band je lani izdal svoj prvenec, leto dni pred tem pa še svoj prvi EP, oba pa je bilo možno tudi kupiti. Toda njihov folk/pagan/power/simfo metal se mi je zdel tako zelo generičen in že slišan, da tej misli nisem posvetil niti trohice pozornosti.
S podobnim mnenjem sem spremljal nastop avstrijskih death metal/grindcore razgrajačev Among Rats. Čeprav žanrsko povsem druga zgodba, tako ritmično kot tudi riffovsko name niso naredili prav nobenega vtisa. Bandu se je sicer videlo, da zelo uživa v svojem početju – sploh basist – toda v mojih ušesih ni bil sposoben lastne energije preko glasbe prenesti na občinstvo.
Po dokaj hitrem postopku oziroma kratkih pripravah so nato na odru že tudi stali Infest. Brutalni srbski thrash metal ustroj je v živo točno takšen kot na cd-ju: hiter in brezkompromisen. Po zaslugi karizmatičnega pevca/kitarista Vandala in njegovih nagovorov pa smo se vsi redki obiskovalci počutili posebno, dejansko mu je uspelo osebno nagovoriti vse navzoče. Če sem pravilno razumel, se je band v glavnem osredotočil na zadnji album Cold Blood War, s katerega je odigral najmanj Of Everlasting Hate, Cold Blood War in Terror Lord, dodal pa še stare rušilce, kot so Deathrash Sodomy, Upon the Suffering, Slavery to No One in še več. V kolikor bo obisk v Ljubljani boljši, lahko ljubitelji old school metala ponovno pričakujete odličen koncert.
Še nekoliko pozneje, dejansko že krepko čez polnoč, so v polni opremi (beri: corpse paint, usnje in verige) oder zavzeli še Noctem. Ker se Noctem in Infest iz večera v večer menjavajo v vlogi glavnega nastopajočega, si lahko sami izračunate, kdo bo v Ljubljani igral zadnji, osebno pa sem si v Gradcu ogledal le komad in pol. Zakaj? Odgovor je tukaj: »Noctem igrajo na hitrosti temelječ black metal, ki so ga obogatili oziroma pomešali z elementi thrash in death metala. Ideja je sama po sebi »stara kot Peca«, zato je vprašljiva le še njena izvedba. To pa bom nagradil z oznako: izredno solidno.« (citat iz recenzije albuma Oblivion). Za solidno glasbo pa ob tej uri nisem bil več razpoložen.
Uživajte v Ljubljani!

SORODNE VSEBINE:
2. 9. 2010Noctem / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
Reportaža
21. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Klub)
Reportaža
20. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)
Reportaža
20. 1. 2020
Assumption / Mist
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
KONCERTI & FESTIVALI
30. 1. 2020
KoD: Big Bad Wolf, Haunted, Black Reaper
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2020
KoD Extra: Koncert učencev MetalRock Akademije
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2020
Voltumna, Their
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
31. 1. 2020
Dark Circle Fest VII
Mladinski Kulturni Center Palach, Reka, Hrvaška
7. 2. 2020
Medication Time, Agregat
Kontejnr, Postojna
8. 2. 2020
Dream Theater
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska