REPORTAŽE

5. 3. 2013

Milking The Goatmachine / Mephistophelian / Vasectomy

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 2. 3. 2013

Nemška death/grind zasedba Milking The Goatmachine, ali po domače Milkingi, slovenski publiki ni neznanka, saj je v naši deželici nastopila že na zadnjih dveh Metalcampih. Tokrat so se kozlički prvič v okviru klubske turneje pri nas ustavili v Gala Hali in pokazali, da je preprost, a dodelan koncept pravi recept za prvokategorni žur. Odličnemu vzdušju sta svoje dodali tudi domači predskupini Mephistophelian in Vasectomy, ki sta utišali dvomljivce v kvaliteto slovenskega death metala.
Da je Prekmurje prevečkrat prezrta regija, so nas opomnili Vasectomy, ki se v nasprotju s standardi rocka in vseh njegovih podzvrsti izogibajo bas kitari. Zakaj taka poteza v death metalu, ki je ena izmed tonsko najnižjih glasbenih zvrsti, najbolje vedo mladeniči (menda še srednješolci) sami. Posledično so žal kitare in bobni precej nepovezani, napake pa očitnejše. Na srečo odru poveljuje Patrik Ritlop, ki je po obnašanju in obraznih mimikah mali Corpsegrinder iz Cannibal Corpse. Globok vokal in primerna komunikacija s publiko sta prepričala večino obiskovalcev. Med nastopom sta bila jasno izražena tudi nestrinjanje z delom odhajajočega premierja in podpora slovenskemu proizvajalcu mleka (kar je seveda referenca na ime headlinerja).
Mephistophelian so Belokranjci, ki so v Ljubljano pripeljali dva glavna izvozna artikla: žganje in šus death metal. Nič od tega ni za mehkužce, sploh pa ne intenzivni ritmi bobnov, basa in kitar. Skupina se je sicer podala v malce progresivnejše vode, ki ne igrajo več na prvo uho, ampak od poslušalca zahtevajo pozornejše poslušanje. Spet smo se pustili prepričati pevcu Deniju, ki za en nastop porabi približno toliko energije, kot je terja en konkretnejši trening v fitnesu. Večino igralnega časa se namreč razmetava po odru in brutalno kruli. Ker imajo Mephistophelian to srečo, da jih že nekaj časa spremlja tonski mojster Luka, so razvili že nekoliko specifičen zvok, kar je ogromen plus za širjenje baze oboževalcev.
Od dveh bandov z vidnima frontmanoma do četverice, kjer pod kozjo masko, kakršne nosi zasedba Milking The Goatmachine, poje bobnar. Verjetno mu niti ni tako težko, saj je njihova glasba preprosta, a dodelana. Milkingi so za svoj zaščitni znak vzeli kozo, ki so jo izkoristili na vse možne načine. Tako vse skupaj deluje naravno, kot da dejansko nekje obstaja narobe svet, kjer kraljujejo koze, ki gojijo ljudi. K temu občutku pripomore tudi nekoliko drugačno gibanje na odru, nekakšen kozji ples, kjer so vsi člani večinoma v kaotičnem in na čase homogenem gibanju. Vse to dopolnjuje speven, nekompleksen in težek death metal, katerega himne so že zlezle pod kožo večini prisotnih. Slišali smo vse od Milk Me Up Before I Go Go, More Humour Than Human in Ding Dong do Surf Goataragua, ki si ga je navdušena Gala Hala izbojevala za konec.
Že pred dogodkom je bilo jasno, da gre za odličen paket, ki pa je presegel celo najvišja pričakovanja, seveda (kot že tolikokrat) tudi po zaslugi organizatorjev Dirty Skunks.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
24. 8. 2012Metalcamp 2012 / Reportaže
22. 6. 201216. obletnica Sweet Sorrow / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje