Na današnji dan
2015
Kanadski death metalci Tales of the Tomb debitirajo z EP-jem Volume One: Morpras
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

22. 2. 2013

Mgła / Somrak / Bestial Raids / Ater Era / Blessmon / Verlies

Kulturkeller Gleisdorf, Avstrija / 16. 2. 2013

Po dolgem času spet odličen koncert. A ne samo zaradi nastopajočih bandov, ki so se v soboto, 16. februarja, v okviru turneje De Praestigiis Mortis Part II: Occulta Saltuum zbrali v majhnem avstrijskem kraju Gleisdorf, ki je oddaljen le dvajset kilometrov od avstrijsko-štajerske prestolnice Gradec. Koncertni večer si je zaslužil oznako »odličen«, saj je bilo poskrbljeno za resnično vsako malenkost. Koncert so povezovale različne rdeče niti, dober in (pre)glasen zvok skozi cel večer, zadovoljiva gledanost vseh bandov, zadovoljna publika in seveda black metal. Slednja točka ali rdeča nit je razumljivo najbolj pripomogla k zadovoljstvu nad celotnim večerom, saj so izključno blackmetalski koncerti, kjer se, kakor v Gleisdorfu, predstavi šest bandov, v zadnjih letih postali prava redkost. Razlog je na dlani: noben organizator ne želi zaradi omejene žanrske pestrosti omejiti svojega zaslužka. No, tokrat temu ni bilo tako, koncert pa je bil kljub temu razprodan (ali pa vsaj nabito poln ob nastopu glavnih zvezd večera). Manjši minus, zaradi katerega večer prejme »le« 9,5/10 točk, bi bili le predskupini, a ti sem osebno stlačil v predalček »enkrat videno, radovednost potešena, več ne potrebujem«.
Prvi nastopajoči band večera, ki je na oder stopil, ko je bil marsikateri (slovenski) obiskovalec še na poti do Gleisdorfa, se očitno striktno drži blackmetalskega »fuck off« odnosa, ki je na našem forumu že sprožil marsikatero debato. In kako ta odnos izgleda na odru? Tako, da prideš na oder brez pozdrava, med komadi ne komuniciraš s publiko, po končanem nastopu vržeš mikrofon po tleh, se obrneš in se posloviš s sredincem. Sicer pa so avstrijski Verlies odigrali štiri komade ter s tem bili deset minut krajši od napovedi, ki je visela pri vratih, njihov srednje hiter black metal pa je bil resnično zanimiv le, ko ni spominjal na že slišano. Po zaspanem začetku so v ultra hitrem slogu švedskih Marduk udarili tamkajšnji domačini Blessmon. Dolgčas, za katerega glavni krivec je tako kot pri Marduk bobnar, je band proizvajal z mnogo višjo hitrostjo in nepopisno monotonostjo komadov: kratek kitarski uvod (ali pa tudi ne), direkten šus brez repa in glave, konec. V zgolj pol ure se je opisani recept ponovil desetkrat, sledil je še bonus komad brez zahteve publike, edina izjema pa je bila skladba, pri kateri sta vlogo glavnega vokalista zamenjala kitarista in na kitarah ponudila več razgibanosti.
Predvsem zaradi neizvirnih predskupin so slovenski Ater Era za njimi izpadli kot pravi inovatorji black metala. Prepad med bandi skorajda ne bi mogel biti večji, zato sem še posebej vesel, da si s poslušanjem na YouTube nisem pokvaril presenečenja nad glasbo Obalčanov. Po slišanem bi njihov black metal označil kot mešanico starih Darkthrone, sodobnih avantgardnih bandov tipa Negura Bunget ter na trenutke modernejših post black prijemov. Band torej gradi na temelju prvovrstnega black metala stare šole, na katerem nato dograjuje avantgardnost tudi z jazz elementi. Ater Era so odigrali štiri komade s prvenca, s katerim se moram po nakupu še dodobra spoznati, ter tri s prihajajočega albuma. Če bo šlo vse po načrtih, bo ta izdan v naslednjih mesecih, band pa si lahko ponovno v živo ogledate v naslednjem tednu kar dvakrat, in sicer v Kranju in Ljubljani.
Za Ater Ero je ponovno postalo glasbeno dolgočasno. Tega Bestial Raids s Poljske niso uspeli popraviti niti s plinskimi maskami niti corpse paintom v slogu Bravehearta. Za nepoznavalca njihove glasbe je bilo vse skupaj enostavno preveč našopano, hitro, divje, brutalno in še kaj. Skratka, nevihta je bila predivja, da bi človek dočakal odrešujoče sonce, ki vsakič zasije po njej.
Nekaj čez pol enajsto zvečer so na oder stopile prve zvezde večera, slovenski Somrak, ki jim je bila dodeljena enaka minutaža na odru kot Mgłi. To so Obalčani dodobra izkoristili za predstavitev obeh albumov. Ker so Somrak odrsko zelo aktiven band, ga skorajda ni black metalca, ki jih še ni videl v živo, zato naj povem le, da je četverica postala vsestransko celovit band, ki zna glasbo na ploščku tudi vizualno odlično predstaviti. Prikazana črna maša z ultra hitro glasbo na eni strani se je dodobra dopolnjevala s počasnimi ritualnimi gibi pevca J.D., medtem ko so bili preostali trije člani zaviti v gosto umetno meglo. Toda kljub odrski uigranosti četverice je bila aktivnost med publiko skoraj nična, komadi z novega albuma pa kot kaže bolj prepričajo na ploščku kot v živo.
Setlista Somrak: The Altars Of Beneath, Banished Into The Void, Behold Death, Glorification In Loss And Misery, Son Of Man - Man Of Sin, Hear The Prayers Scorn, Apotheosis And Undivine.
Ironično skorajda brez megle pa so nastopili »teroristi, uniformiranci« Mgła. Za optiko je torej bilo poskrbljeno, saj sem se kljub temu, da se je M. pred nastopom neprestano sprehajal med zaodrjem in dvorano in se tako ali drugače pomešal med obiskovalce koncerta, ves čas spraševal, ali se pod črno kapuco res nahaja on in kdo so ostali skrivnostni člani njegovega banda (iz zanesljivih virov sem izvedel, da naj bi ti bili v zaodrju resnično redkobesedna in mrka druščina). V vojaškem slogu pa je potekal tudi nastop Mgłe. Trojica s kitarami v rokah je ves čas stala strogo na svojem mestu, se premikala le naprej in nazaj od mikrofonov, medtem ko je bobnar v temi udarjal iz ozadja (prav tako s kapuco poveznjeno čez glavo seveda). Poljaki so resnično svež veter znotraj black metal scene, žanra, ki se je ob pretirani popularizaciji v zadnjem desetletju in pol že nekoliko izrodil. Band napreduje z vsako novo studijsko izdajo, medtem ko se njegov način pisanja glasbe z leti ni bistveno spremenil. Zelo enostavno ohranjajo originalnost v svojem zvoku, ki ga označuje lahkotna preprostost pesemskih struktur na eni strani ter hipnotični melodični kitarski riffi na drugi strani ob vseskozi prisotnem neutrudljivem bobnanju. Poslušanje teh mojstrovin v živo pa poslušalca hitro odpelje v svet črne mistike in vrtinec neznanega sveta, obdanega z meglo in grozo. Resnična poslastica prvovrstnega modernističnega black metala. Mgła so nam v eni uri predstavili dobršen del aktualnega albuma With Hearts Toward None in se poleg tega sprehodili tudi po starejših izdajah, a pri tem izpustili EP Presence.
Setlista Mgła: Further Down the Nest I, With Hearts Toward None IV, Mdłości I, Mdłości II, With Hearts Toward None I, Groza III, With Hearts Toward None III, With Hearts Toward None VII.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2019Bliža se Oratorij / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
28. 11. 2020
Jarboe feat. Peter Emerson Williams
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija