REPORTAŽE

27. 12. 2012

Metalsteel / Freeway Machine

MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka / 24. 12. 2012

Tudi letos smo se metalci na božični večer zbrali na že tradicionalnem Metal X-mas partiju v škofjeloški Ostrigi. Poleg vedno prisotne edinstvene atmosfere, ki jo sproščajo lokalci, smo bili tokrat deležni uspešne predstavitve redko komu poznanih Freeway Machine, vmesnega žrebanja nagrad, kjer je srečo prinašal Dedek Guri Mraz, in vedno odličnih Metalsteel, ki so poskrbeli za to, da smo vsi domov odšli srečni. Seveda pa sta za lačne trebuščke skrbela tudi Frogstomp in njegov dedek.
Vrnimo se na začetek, na pozni začetek, kjer smo se pod odrom srečevale že nekoliko okajene postave, za kar je bil deloma kriv slavljenec Čavić mlajši, ki nas je na parkirišču pred Ostrigo primerno ogrel. Posledično je bila publika na Freeway Machine že precej razgreta, ko pa so mladci zažagali pristen ameriški rock, so se iz teme videli le srečni obrazi obiskovalcev. Primerna izvedba, ki je bila začinjena z rokenrolerskim kitarskim show-offom in pretiranimi efekti. Brezkompromisno lomastenje po bobnih in karizmatičen nastop pevca so karakteristike banda radijskega formata, v kar se bodo fantje s pridnim delom razvili po hitrem postopku. Le basist naj opusti grungerski videz, pa smo tam! Poleg vsega je navdušil tudi izbor priredb, ki še zdaleč ni bil klišejski, nasprotno, nekatere so prepoznali le res zagrizeni fani dotične zvrsti. Bolj kot izbor pa je navdušila izvedba, sploh vokalna. Instrumentalno žal ni prišla do izraza, saj smo bili spet priča podpovprečnemu zvoku, kar je bila ta večer še ena tradicija več.
Pred Metalsteel smo bili vsi prisotni sklicani v dvorano na žrebanje, ki sta ga izvedla voditelj in organizator Žiga Čavić ter Dedek Guri Mraz, ki si je tokrat lastil srečno roko. Polna doza smeha; zaradi količine prelitih solza je vlažnost v prostoru skorajda presegla kritično mejo. Glavno nagrado je prejel Đordan (Puzavnar), ki si jo je po mnenju večine prisotnih tudi najbolj zaslužil. Takoj zatem so zažagali Metalsteel, tradicionalno perfektno, razgibano, razigrano in stimulativno za publiko. Kljub že štirim izdanim albumom smo lahko slišali tudi nove stvaritve, ki pa bi jih lahko nadomestili s kakšnim hitom več. Vmes nam je Matej Sušnik (bas) odpel dva komada: Topla Je Smrt (fenomenalno) in nekaj v spomin na sodelovanje s Helstar. Ker se seveda niso mogli posloviti kar takoj, je publika izglasovala še. »Štili« so nam dali res lepo božično darilo – Blood Brothers (Iron Maiden). Seveda se je vnela prava veselica; družno smo peli in se, nekoliko čustveni od vsega nazdravljanja, objemali. Ker še vedno nismo imeli dovolj, smo izglasovali še zadnji komad, tokrat Rock Out (Motörhead). Odlična izbira, da se na koncu še razbijemo, in zakon izvedba, a zame osebno Motörhead z razločnimi besedili sploh niso Motörhead.
Še en tradicionalno odličen Ostrigin večer s tradicionalnim kuharskim loncem, ročnim nogometom, stalnimi gosti, količino alkohola in klorofila ter veselja. Ta tradicija se mora ohraniti!

SORODNE VSEBINE:
10. 3. 2014Metalsteel / Top Stripper / Reportaže
28. 2. 2012Metalsteel / Vigilance / Šah Mat / Reportaže
25. 6. 2006Metalsteel / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija