REPORTAŽE

18. 4. 2001

Metal Odyssey 2001

Orpheum, Gradec, Avstrija / 7. 4. 2001

Po dveh mesecih smo se zopet odpravili v Graz, tokrat na »metalsko odisejo«, Metal Odyssey 2001 festival. Koncert se je začel bolj zgodaj kot ponavadi (17:30), saj je nastopilo pet bandov. Zaradi njihove raznolikosti se je obetal zanimiv večer.
Kot prvi so oder zasedli Norvežani Susperia. Band sta pred približno dvema letoma ustanovila Tjodalv (bivši bobnar Dimmu Borgir) in njegov kolega Cyrus. Konec marca letos so izdali svoj prvi album, Predominance. Njihovo glasbo bi lahko opredelili kot black metal s primesmi thrasha. V polurnem nastopu so nas prijetno presenetili; ponavadi občinstvo pri prvem bandu ni preveč aktivno in zainteresirano, tokrat pa temu ni bilo tako. Njihov nastop je bil zelo dober, prav tako pa njihov stik s publiko, še posebej se je pri tem potrudil pevec Athera. Teren za ostale bande je bil dobro pripravljen.
Naslednji so nas čakali italijanski gothic metalci Lacuna Coil. Posebnost banda sta kontrastno izmenjujoča se moški in ženski vokal, tako da band sestavlja šest članov. S pred kratkim izdanega albuma Unleashed Memories so odigrali štiri komade: To Live Is To Hide, Hyperfast, When A Dead Man Walks, 1.19. Na koncu pa še komada My Wings in The Secret s starejših albumov. Opaziti je bilo, da publika ta band še najmanj pozna, vendar je vseeno (moški del) z zanimanjem spremljal njihov nastop. Vzrok temu je bila privlačna pevka Cristina. Drugače nastop ni bil nič posebnega, zaradi umirjenega stila glasbe so še najmanj spadali v kontekst festivala.
Iz trenutne ravnodušnosti smo se hitro prebudili, saj smo kot naslednje pričakovali že dobro znane Nevermore, ki so nas pred dvema tednoma na Dunaju zelo navdušili. Tokrat so imeli na voljo manj časa, tako da so odigrali le devet komadov. Začetek je bil z Narcosynthesis in Inside Four Walls enak kot na Dunaju, v nadaljevanju pa so od starejših igrali The Next In Line, z nove plošče pa tudi Evolution 169, Believe In Nothing ter še nekaj drugih, zaključili pa so z The Sound Of Silence. Kljub temu, da je imel zaradi »zdravstvenih« razlogov Warrel težave z glasom, je izpolnil naša visoka pričakovanja. To velja tudi za ostale člane banda.
Sledili so švedski melodični death metalci In Flames, ki so v Orpheumu že dokaj redni gostje. Band verjetno že dobro poznate, saj ste bralci Paranoida njihovo zadnjo ploščo, Clayman, izbrali za ploščo leta. Agresivnost, dinamika in prevzeto ponorela publika so oznake za njihov nastop. Svoje ognjeno ime so upravičili z veliko pirotehničnimi efekti. Njihovo set listo so sestavljali komadi zadnje plošče, na primer Bullet Ride, Pinball Map, Only For The Weak, Swim in Clayman ter starejši Ordinary Story, Colony, Episode 666, Behind Space, itd. Za mnoge je bil to vrhunec večera.
Kaj je še ostalo utrujeni publiki? Glavni band tokratnega festivala, popularni black metalci Dimmu Borgir. Njihova postava se je v zadnjem letu kar precej spremenila, najnovejši člani so Vortex (bivši basist Borknagar), Nick (bivši bobnar Cradle Of Filth) in Galder (kitarist Old Man's Child). Predstavili so pred kratkim izdano ploščo, Puritanical Euphoric Misanthropia s komadi Fear And Wonder, Blessing Upon The Throne Of Tyrany, Puritania, IndoctriNation in King Of The Carnival Creation, pa tudi nekaj starejših skladb, kot na primer The Insight And The Catharsis, The Blazing Monoliths Of Defiance, Mourning Palace, Tormentor Of Christian Souls, in The Night Masquerade. Njihov nastop je trajal malo manj kot uro in pol, publika pa je bila z njim bolj ali manj zadovoljna.
Gledano v celoti je “odiseja” dobro uspela, saj je številna publika različnih okusov ta večer vsekakor prišla na svoj račun.

p.s.: Fotografije smo poslikali s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
6. 9. 2001Wacken Open Air 2001 / Reportaže
21. 8. 2006Metal Camp 2006 / Reportaže
11. 10. 2006Dimmu Borgir / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova