REPORTAŽE

15. 5. 2007

Metal Kramp Fest – Thrash Metal Night

Proletarec, Zagorje / 4. 5. 2007

Zasavje še zdaleč ni mrtvo metalsko področje, kakor bi si lahko kdo napak predstavljal. Od Zagorja do Hrastnika je v zadnjem času nastala kopica zelo dobrih bandov (Zvier, Ambassador Of Siffilis, Chaosstar, Laxo Talea, itd), res pa je, da je bilo tam bolj malo oziroma skoraj nič metal koncertov. In to so določeni člani omenjenih bandov s kolegi želeli spremeniti ter organizirali Metal Kramp Fest. Trije petki, tri različne zvrsti, vsak večer pet različnih bandov. Prvi na vrsti je bil thrash večer s Fosgen, Eruption, Crossbreed, Dawn Patrol in Italijani Hyades.
Thrash night je bil tudi prvi open air metalski dogodek v letu 2007 in glej ga zlomka, po več kot mesecu dni brez dežja se je mati narava ravno na ta dan odločila, da se zjoče. Še vremenarji se tokrat niso zmotili. Prihod v Zagorje ni bil nič kaj vzpodbuden, začetek festa je visel v zraku, med nastopajočimi je bilo polno negotovosti, tudi slabe volje zaradi škode, ki jo je na opremi povzročil dež. Ne glede na slabe napovedi se je na kompleksu Proletarec zbralo lepo število ljudi, med katerimi je vladal optimizem, vsi so upali na najbolje, tudi organizatorji so naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh in naenkrat so se na odru pojavili Fosgen in odžgali Tormentor. Prvič še za ogrevanje, nato se je začelo zares. Dobršen del publike si jih je ogledal iz varnega zavetja šotora, nekateri so jih pod odrom spremljali z odprtimi dežniki, nekateri tudi brez. Fosgen so pravi band za Keep It True – »old-school as old school can be«; heavy/speed/thrash, ni važno kaj, fantje ga sekajo. Imeli so to smolo, da se je pri njih še iskal primerni zvok, a takrat to nikogar niti ni motilo. Zaenkrat prevladujejo še priredbe (Am I Evil, The Four Horsemen, Ausgebombt, in še kaj), imajo pa tudi nekaj privlačnega lastnega materiala.
Naslednji Eruption so se kratki karieri navkljub že utrdili med najboljšimi slovenskimi thrash metal bandi in si glede na odziv pridobili tudi dobro število fanov. To sploh ni presenetljivo, saj na nastopih njihov hitri in dokaj tehnični thrash metal izpade odlično, izbira priredb je izvirna, kontakt s publiko in nastop pa sta sploh ena boljših pri nas. Tako je bilo tudi tokrat, ob svojih komadih (na katere je publika norela tako kot na priredbe, če ne še bolj) so igrali še Bonded By Blood – Exodus, Burnt Offerings – Testament, vsem poznano Power Rangers theme song, From Out Of Nowhere – Faith No More (ki bi lahko bila odigrana, predvsem pa odpeta bolje) in še zajebantsko in na pol improvizirano Novi Svet – Metalsteel. Realizacija je bila večinoma brez napak, za zabavo je s svojo karizmo poskrbel vokalist, za povrh vsega pa so vsi skupaj pregnali še dež – čista desetka!
Štajerski thrasherji Crossbreed so imeli veliko problemov z opremo, a so se kljub temu le odločili, da nastopijo. Band sedaj nastopa kot trio, le z eno kitaro, še vedno pa ostajajo brez vokalista. Fantje so bili med nastopom že vidno pod vplivo alkoholnih substanc, a to jim ni predstavljalo prevelike ovire, da ne bi še enkrat več pokazali, kako odlični glasbeniki so in da ne bi nadaljevali super žura. Seveda bi vse skupaj s še eno kitaro in vokalom izgledalo še precej drugače, tako da upajmo, da jim bo uspelo dopolniti zasedbo. Morebitni kandidati pa naj začnejo vaditi Coma Nation (Eidolon), Painkiller (Judas Priest), Alice In Hell (Annihilator), Cyberworld (Artillery), da bodo te komade lahko igrali tako dobro, kot so jih Crossbreed v Zagorju.
Ne bi bilo slabo, če bi Crossbreed sekira padla v med, tako kot je Dawn Patrol s pevcem Alešem. Dolgo so ga iskali in potem po naključju našli – na karaokah. Aleš je brez dvoma eden najboljših slovenskih heavy metal frontmanov, kar je pokazal tudi tu. Navdušil je tako s svojim visokim vokalom kot izredno interakcijo s publiko. Na odru je pravi žurer in zato ne čudi, da so imeli Dawn Patrol direktno pod odrom verjetno največ ljudi. Podobno kot Crossbreed je tudi Dawn Patrol vreme povzročilo veliko preglavic (dež – oprema), a na srečo so se tudi oni odločili, da vseh obiskovalcev ne bodo pustili razočaranih. In zelo prav so se odločili. Lastni komadi so izpadli super, tudi Megadeth priredba Symphony Of Destruction ni bila slaba.
Thrash night so zaključili italijanski »Bay Area« thrasherji Hyades. Pozna ura in breme popitih alkoholnih substanc so medtem že nekoliko razredčili vrste pod odrom in pri tem se naša ekipa ni kaj dosti razlikovala od ostalih. Hyades nekako še najbolj spominjajo na Exodus, nedavno so igrali na evropski turneji z Omen in Phantom X, sodijo pa približno v isti rang kot rojaki Enemynside in podobni. Simpatično je izpadla Beasty Boys priredba Fight For Your Right, tudi njihov material je bil všečen, a kot že rečeno – band je pozno uro dočakal v boljši formi kot večina od nas, tako da bodo podrobnejšega ogleda deležni ob naslednji priložnosti.
Kljub težavnim okoliščinam je prvi del Metal Kramp Festa uspel, vse pohvale organizatorjem (za ves trud, ki je bil, upam da poplačan, poceni pijačo in zastonj vstop za vse obiskovalce), bandom in publiki. Ko bi bilo le tako tudi na death večeru – ob lepšem vremenu.

SORODNE VSEBINE:
9. 1. 2008Thrash Night / Reportaže
21. 10. 2010Negligence / Dawn Patrol / Eruption / Reportaže
20. 4. 2009Eruption / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2020
Cult of Fire, Malokarpatan
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija