REPORTAŽE

8. 2. 2012

Metal Exchange

Escape Metalcorner, Dunaj, Avstrija / 4. 2. 2012

Dan po razvpitem praznovanju 10. obletnice organizacije Dirty Skunks v Kinu Šiška se je del domače težkozvočne populacije odpravil pisat metalsko zgodbo dalje na Dunaj, nazaj v domovino pa prinesel izplen, ki bi utegnil zanimati predvsem vse uigrane metal bande, ki si želijo nastopov v tujini. Odvil se je namreč prvi koncert v sklopu dogodkov Metal Exchange, ki temeljijo na mednarodni izmenjavi bandov. Ideja vsekakor ni nova, je pa stisk roke in pripravljenost na sodelovanje tisto, kar bo marsikomu odprlo nova vrata v svet in, upajmo, s tem prekinilo ali vsaj omililo trend selitve bandov po zgolj dvajset kilometrov na vikend, iz ene beznice v drugo, z vedno istimi obrazi v publiki.
Sobotna noč je s seboj prinesla obilico snežnih padavin in posledično nekaj negotovosti glede doseganja cilja. Po dobrih šestih urah vožnje je bilo najprej potrebno premagati sunke burje na Goriškem, kasneje v notranjosti države, proti Štajerski in naprej do Dunaja pa bolj ali manj slabo utrjeno pot skozi zaplate snežnega meteža. Do cilja smo našteli sedem prometnih nesreč, med postanki pa bili boj z neusmiljenim mrazom. Kljub vsemu smo Keller v večernih urah le dosegli cilj in skupaj s tremi bandi avstrijskega porekla med skoraj sto obiskovalci doživeli odličen večer z vsemi poznanimi sestavinami dobrih koncertov.
Kraj zločina je bil Escape Metalcorner, klub kalibra Orto Bara, od mestnega jedra oddaljen dobre tri kilometre. Odličen sprejem osebja je ves čas obdržal razpoloženje na visokem nivoju, tega pa je še posebej dvignila zares odzivna in glasna publika. Za občutek domačnosti so dodatno poskrbeli logotipi domačih bandov, ki so s sten sporočali o obisku Metalsteel, Somrak, Dead Dildo Drome … Po pričevanju organizatorjev (Marcus – Horns Of Hattin) je to edini prostor v celem milijonskem mestu, ki gosti underground po spodobni ceni najema in posledično predstavlja stičišče dunajskega alternativnega dogajanja. Lastnost, ki si jo delijo vsi avstrijski klubi, ki sem jih obiskal, je ta, da ne glede na vrenje energije v notranjosti od zunaj izgledajo, kot da se ne dogaja popolnoma nič, oziroma dajejo občutek, da je klub zaprt. K temu seveda ogromno pripomoreta tudi manj nasilna zakonodaja, ki dopušča kajenje v notranjosti lokala, ter odlična zvočna izolacija, zaradi katere smo ujeli le zadnje izdihljaje otvoritvenega black metalskega tria Schattenlicht. Ti so nanizali set aranžmajsko raznolikih, dobro odigranih, čustveno nabitih pesmi v maternem jeziku. Strukture pesmi so tekoče in nikjer ne zbujajo pozornosti z vpadljivimi riffi. Za odlično atmosfero poskrbijo občasni lead vložki ter zvrsti primerno rezek vokal.
Nasledili so jih Empyre, ki so z nižjo uglasitvijo in načeloma precej melodično death metalsko orientirano glasbo zveneli težje, a se s predhodniki na čase spogledujejo v black metal momentih. Člani banda so vsak na svoj način markantni; basist ragbijaške postave, ki se s svojim inštrumentom sprehaja med publiko, vokalist, kateremu se iz oči cedi hašiš, ter kitarist, ki si ga bomo zapomnili po nekaterih spretno odigranih solažah in »custom made« kitari, ki s svojim prekrasnim dizajnom prav zares pritegne pozornost. Publika nikakor ni mogla skriti dobrovoljnosti, saj je bila koncertna energija res izredno gosta.
Naslednji smo na oder stopili Keller, odigrali set enajstih pesmi in si po vsaki izmenjevali hvaležnost s publiko. Odličen zvok iz sposojene opreme (vrhunske glave Engl) in izpod rok nasmejanega tonskega tehnika ter polno sodelovanje vseh udeleženih si je v spominu izborilo poseben prostor. Ob zaključku, ko je bilo po izklopu kitar jasno, da vrnitve na oder ne bo več, je publika še vedno vztrajala: »Zugabe, Zugabe!« Odrska asistenca je bila vrhunska – tekom nastopa nam je organizator pred noge polagal majhne stekleničke Jägermeistra, pa tudi ob nesrečnem odpetju kitare s pasu so bile instantno ponujene roke v pomoč. S takimi ljudmi človek rad sodeluje.
Ob največji gostoti publike pa so nastopili Horns Of Hattin, sicer najbolj poznan band večera in hkrati organizatorji koncerta ter s tem mentorji naše izmenjave. Teatralno so predstavili konceptualni album De Veritate, ki temelji na orkestralni podlogi, k epskim strukturam, ustvarjenim z zanimivim prepletom kitarskih dvoglasij, pa svoje prispeva tudi divje bobnanje, ki je bilo sicer skupno vsem bandom večera. Skupino bi prej kot s Fleshgod Apocalypse (stilsko) raje na podlagi nekaterih odsekov pesmi primerjal z domačimi Mordenom, saj gre za odličen preplet težkih death metalskih riffov in žive melodike. Band se bo Sloveniji predstavil to soboto na Metal Klavnici XXIX v Murski Soboti, naslednjo mednarodno izmenjavo pa bo Escape Metalcorner gostil konec marca, kjer bodo naše barve branili Vulvathrone.
Glasbeni del dogodka se je tako zaključil v izredno pozitivnem duhu, dogajanje pa se je preselilo za šank in v backstage, kjer so se vezi še dodatno utrdile, zadoščeno pa je bilo tudi želodcem. Uspešen večer je počastil stisk rok in bratski objem, katerega bo, upam, v okviru Metal Exchange kmalu delilo več slovenskih ansamblov. Če si torej želite koncertov pred novimi obrazi, ki resnično cenijo ponujeno, ter biti pri tem vpeti v odlično organizacijo, ki bo z vami rokovala več kot dostojno, vas vabim, da sledite razpletu dogodkov v povezavi s tem projektom. Edina slabost kluba Escape Metalcorner je v sami lokaciji, saj ta naredi parkiranje nekoliko težavno, sicer pa si boste za izkušnjo še kako hvaležni.

SORODNE VSEBINE:
4. 5. 2012Flammensturm / Keller / Decius / Reportaže
17. 6. 2015Exodus / Negligence / Keller / Galerija
12. 12. 2008Dawn Patrol / Keller / Eliminator / Galerija
28. 11. 2011Keller - Spreading Evil / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija