REPORTAŽE

24. 5. 2006

Marduk / Necrodeath

Orto Bar, Ljubljana / 14. 5. 2006

Dober teden po Carpathian Forest je v Ljubljano prišlo še eno veliko black metal ime, Marduk, ki tako kot prvi dokaj redno prihajajo na sončno stran Alp. Na zadnje so skupaj z Malevolent Cration in Immolation pred tremi leti pretresli in dodobra napolnili Gala halo na Metelkovi, tokrat pa so se nam premierno predstavili v spremenjeni postavi, z novim frontmanom Mortuusom in basistom Devom. Kot prvotna lokacija koncerta je bil mišljen Mediapark, a je bil zaradi slabe predprodaje prestavljen v Orto bar. Odziv na koncert je bil presenetljivo slab, mogoče je bila prisotna peščica več obiskovalcev kot na Carpathian Forest. Vzrokov za slab obisk pa je verjetno kar nekaj, Marduk se na turneje odpravljajo zelo pogosto, redno so prisotni tudi na velikih festivalskih turnejah (No Mercy, X-Mass), mogoče ob pestri koncertni ponudbi pri nas niso prišli do izraza ali pa nasploh niso več tako aktualni kot so bili še nedolgo nazaj.
Prvotno naj bi z njimi na turneji nastopali rojaki Setherial, ki pa so jih zamenjali Necrodeath. Staroste italijanske ekstremne thrash scene so lani praznovale že dvajseto obletnico, na turneji pa so predstavljali najnovejši album 100% Hell. Kljub stažu kot kaže pri nas nimajo prave baze fanov (ali pa mogoče kdo sploh ni vedel, da pridejo), kajti videti je bilo, da so z redkimi izjemami med obiskovalci bolj kot ne bili neznanka. Medel odziv v obliki skromnega aplavza po skladbah, ki je bil sicer proti koncu nastopa le malo bolj živ, ni ravno pozitivno vplival na band; okrepljeni z Labyrinth kitaristom Pierom Gonello so sicer konkretno odžagali svoj set komadov Forever Slaves, Mater Tenebraum, At The Roots Of Evil, Perseverance Pays, a to ni bil njihov večer. Šele na koncu z Venom priredbo Countess Bathory, ki je izpadla bolje kot Black Sabbath – Black Sabbath, je Orto postal malo živahnejši, a dve priredbi se za band z tako dolgim stažem v tri četrt ure dolgem nastopu le zdita preveč.
Čisto drugačna slika je bila kasneje pri headlinerjih. »Panzer Division« z ultra hitrim in preciznim Emilom Dragutinovicem za tolkali je mlel vse pred sabo. Z Mortuusom kot frontmanom delujejo še temačnejši, nevarnejši, brutalnejši in tudi sam Mortuus se zdi bolj »evil« od Legiona; zlobne poze pa obvlada tudi Devo. Marduk so brez posebnih odmorov, v katerih so sicer vrteli sample bombnih napadov, brzeli skozi svoj dolg set, ki je obsegal njihove številne »hite«, med drugim Seven Angels, Seven Trumpets, Burn My Coffin, The Black, Bleached Bones, Panzer Division Marduk, Azrael, With Satan And Victorious Weapons, Baptizm By Fire, Throne Of Rats. Najbolj zagretim fanom se je trgalo, že takoj se je razvil pravi mosh pit, intenzivnost s strani publike pa tekom nastopa ni niti malo popuščala. Po dobri uri in dodatku je bila invazija na Orto bar končana in Marduk so v njej dokazali, da zamenjava zasedbe niti slučajno ne bi smela biti vzrok za slabši obisk.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 7. 2009Marduk / Novice
23. 1. 2003Marduk / Novice
13. 9. 2004Marduk / Novice
17. 3. 2009Necrodeath / Novice
24. 10. 2007Marduk / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
12. 6. 2020
Guns N' Roses
Ippodromo del Visarno, Firence, Italija