REPORTAŽE

17. 9. 2012

Marduk / Immolation / Noctem / Heaving Earth / Forsaken World

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 12. 9. 2012

Pa smo ga spet dobili. Velik paket black in death metal bandov, ki se je na skupni turneji ustavil v Ljubljani. Paket petih bandov s tremi predskupinami, ki glavnim nastopajočim odžirajo minutažo in po večini zanimajo le redke. Toda takšno pač je trenutno stanje v ekstremni metal sceni, ki v zameno za kvaliteto ponuja kvantiteto. A po drugi strani praksa kaže, da se bandi pogosteje vračajo, da si lahko v relativno kratkem obdobju v živo ogledamo svoj najljubši band tudi večkrat. Kar pa tudi ni slabo, kajne? Poleg tega med dandanašnjo poplavo bandov ni slabo, če si lahko človek med kratkim nastopom ustvari mnenje o bandu, za spoznavanje katerega bi iz domačih zvočnikov zagotovo porabil več časa.
Tokrat so nas torej v okviru Serpent Sermon Tour 2012 obiskali Marduk, ki promovirajo aktualni studijski album, s seboj pa so pripeljali Immolation, Noctem, Heaving Earth in Forsaken World. Toda preden se lotim opisovanja nastopa posameznih bandov, nekaj tehničnih podatkov:
• Časovni plan: bandi so pričeli ob napovedanih urah, tako da smo lahko obiskovalci na prizorišče koncerta po želji prišli tudi kasneje brez bojazni, da bi kar koli zamudili.
• Obiskanost: število poslušalcev se je povečevalo premo sorazmerno z intenzivnostjo padavin in s pomikanjem urinih kazalcev proti polnoči, največ jih je bilo (po pričakovanjih) pred nastopom Marduk. Ob pričetku koncerta ob pol sedmih zvečer je bilo v dvorani okoli dvajset osebkov, koncert ni bil razprodan.
• Zvok: v tej zvezi mislim, da nihče ni bil pretirano razočaran. Morda so imeli Heaving Earth nekoliko slabšega, toda ne zaradi tehničnih pomanjkljivosti, temveč zaradi narave njihove glasbe.
• Odzivnost publike: naraščala je tekom večera, a je bila omejena na čupiranje, skandiranje in aplavz, medtem ko so se zametki mosh pita razvili le med No Jesus, No Beast (Immolation).
• Merchandise: izbira majic in puloverjev je bila zadovoljiva, medtem ko ni bilo možno kupiti aktualnih studijskih izdelkov Marduk in Immolation.
Koncert so otvorili Forsaken World. Predstavili so se z žanrskim mišmašem, ki ni prepričal redkih posameznikov v dvorani. Dimmu Borgir meets Cildren Of Bodom meets Sepultura in še kaj. Drugi so bili Heaving Earth s Češke, band, kateremu se splača posvetiti malo pozornosti. Možakarji igrajo hiter in brutalen death metal, ki me je spominjal na Vital Remains. Žal pa je na mestu, kjer sem stal, zaradi hitrosti glasbe in uporabe dveh kitar kvintet zvenel prenasičeno, zaradi česar njihova glasba ni prišla ravno najbolje do izraza. Zato sem se odločil, da jih bom doma poiskal na spletu in jim dal še eno priložnost, zadnji dve pesmi pa poslušal zunaj dvorane. Sledil je še tretji in zadnji »majhen« band Noctem. Španci so se v Gala Hali že predstavili konec novembra 2010, takrat kot predskupina norveških Gorgoroth, njihov nastop pa se v tem času ni kaj dosti razvil/spremenil. Kot pred dvema letoma so Noctem tudi to sredo postregli s solidnim nastopom, ki mi je ustrezal predvsem zaradi poznavanja njihovega aktualnega albuma Oblivion, ki sem ga recenziral aprila letos. In če pevec ob koncu nastopa ne bi med publiko vrgel kozarca krvi (beri: rdeče barve), bi mi bil njihov nastop celo všeč.
Potem pa: Veni, Vidi, Immolation!! Po besedah pevca/basista Rossa Dolana se Immolation trenutno že tretjič nahajajo na skupni turneji z Marduk, »kolegi s Švedske, pravimi gentlemani«. Skoraj tričetrturno čakanje se je povsem izplačalo, Immolation so usekali takoj na začetku in sekali do konca. Če bi bila njihova sredina publika gozd, bi bili oni brezkompromisni gozdarji. Immolation niti za sekundo niso dopustili nobenega dvoma v svoj nastop, ki so ga po vrhu vsega kronali s popolnim izborom pesmi, ki na kompilaciji best of komadov ne bi mogel biti boljši. Po nekoliko grenkem razočaranju med zadnjim nastopom pri nas, ko so igrali kot predskupina legendarnim Napalm Death in pri tem izpustili klasiko iz leta 1999, No Jesus, No Beast, si tega v sredo niso privoščili. Sicer verjamem, da je morda marsikateri obiskovalec koncerta pogrešal kakšen komad, vendar ne zaradi tega, ker bi bili predstavljeni slabi, temveč zato, ker Immolation bolj ali manj nimajo niti enega slabega komada. V živo pa tako ali tako gredo vsi direktno v žilo in tilnik! Tako je bil vsak komad prava poslastica in prekletstvo hkrati, saj se je z vsako odigrano pesmijo konec njihovega šestdesetminutnega nastopa približeval s svetlobno hitrostjo. Sicer pa, kaj bi še naprej izgubljal besede o izboru komadov, ko hiter pogled na seznam pove vse. A kdor je že kdaj koli v življenju videl Immolation v živo ve, da oni ne navdušujejo samo z izborom pesmi, temveč tudi z nastopom samim. Najmanj toliko energije, kot smo je pri čupanju porabili publika (začuda moshanja ni bilo), so je Immolation proizvedli na odru. Tako kot z nas je tudi s pevca že po uvodnem komadu teklo kot iz pipe, ki pušča. Kitarist Robert Vigna pa je tako ali tako zgodba zase, za opis njegovega srčnega igranja pa si naj sposodim Frogijeve besede s foruma, s katerimi je v črno zadel moje občutenje in misli tekom koncerta: »Bob z ekstremnimi kretnjami vizualno posnema tisto, kar igra, resnično najboljši band z mnogo, mnogo občutka!« K tehnični popolnosti doda svoje še kot švicarska ura natančni bobnar Steve Shalaty, ki se je aktualni zasedbi banda pridružil kot zadnji član v letu 2003, medtem ko je med nastopanjem v živo »najšibkejši« člen drugi kitarist Bill Taylor. Oziroma primernejši izraz bi bil najmanj opazen, saj je večino koncerta skorajda nepremično stal na mestu. A to je že pretirano kozmetično iskanje napak sicer v nulo dodelanega nastopa. Do drugega leta, Immolation, ko nas obiščete z napovedanim novim studijskim albumom!
Setlista Immolation: Close To A World Below, Swarm Of Terror, Majesty And Decay, Father, You're Not A Father, What They Bring, Into Everlasting Fire, A Glorious Epoch, Under The Supreme, Unholy Cult, No Jesus, No Beast, Dawn Of Possession.
Za tehnično perfektnimi Immolation je sledila dokaj dolga pavza, med katero smo si lahko nabrali novih moči za še eno brutaliziranje, tokrat blackmetalsko obarvano. A kaj, ko dolgi premor, nove moči in atmosferična glasba, ki nas je ogrevala deset do petnajst minut pred nastopom Marduk ter je spominjala na črno mašo, niso pomagali ustvariti (pre)potrebnega vzdušja. Tako me Marduk ponovno niso uspeli prepričati v nasprotje, da so v zadnjih letih postali relativno poslušljiv band na CD-ju, medtem ko jim v živo manjka nekaj, kar poslušalca pritegne, ga iztrga iz vsakdana, iz dvorane in odpelje nekam drugam, v čase, ki so že davno minili, v čase krvavih spopadov druge svetovne vojne in podobne scene, ki jih opevajo s svojimi pesmimi. Namesto tega smo bili deležni daleč preglasnega nastopa, ki je proti koncu iz Gala Hale pregnal marsikaterega obiskovalca. Posamezni instrumenti so bili sicer dobro slišni, saj zvok ni bil popačen, toda glasni, hitri, enolični in dolgočasni blast beati na bobnih so pohodili vse ostalo zanimivo, kar je prihajalo z odra. In če je pod črto možno nastop banda zminimizirati na bobnanje s svetlobno hitrostjo, potem vsakemu bralcu teh besed takoj postane jasno, kako dolgo je takšna predstavitev glasbe v živo zanimiva. Sploh ob predpostavki, da Marduk na zgoščenki dejansko znajo ponuditi marsikaj več. Toda kljub opisanemu in dejstvu, da sem drugo polovico koncerta opazoval iz zadnjega dela dvorane, kjer sem nogam nekaj čez enajsto ponoči po več kot petih urah prvič privoščil počitek, se ne pritožujem, saj sem, tako kot v primeru Immolation, dobil točno to, kar sem pričakoval. Do naslednjič, Marduk, ko boste s seboj ponovno pripeljali kakšno zanimivo predskupino!
Setlista Marduk: Serpent Sermon, Nowhere No-One Nothing, The Levelling Dust, The Black Tormentor Of Satan, On Darkened Wings, Slay The Nazarene, Temple Of Decay, With Satan And Glorious Weapons, Deme Quaden Thyrane, Within The Abyss, Baptism By Fire, Panzer Division Marduk, Souls For Belial.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
10. 9. 2012Marduk vs. Immolation / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška