REPORTAŽE

5. 1. 2016

Kadilnica of Death: Space Unicorn on Fire / Silent Pray

Orto Bar, Ljubljana / 24. 12. 2015

Božični večer mnogim metalcem in metalkam že nekaj let ne pomeni (zgolj) potice, šunke in cenene plastike pod načičkanim drevescem, temveč se na ta dan v Ljubljani, natančneje v Orto Baru, zgodi božična Kadilnica of Death, ki jo po pravilu popestri Metal Dedek Mraz, ki sicer izgleda sumljivo podoben uredniku vašega najljubšega webzina. Tokrat so na svoj račun prišli predvsem ljubitelji power metala, saj so oder zasedli Silent Pray in Space Unicorn on Fire.
Na tem mestu lahko potegnemo vzporednice s koncertom Use Less dober mesec pred tem; bolj znana kamniška skupina nastopa v Ortu z manj znano primorsko zasedbo, vendar sta se tokrat obe zasedbi odrezali precej bolje, mnogo več pa je bilo tudi obiskovalcev, ki so zgornji štuk Orta a.k.a. Klub kar lepo napolnili. Prvi so začeli žgati Silent Pray, skupina, ki je nastala na pogorišču zasedbe Motorfire in jo vodi Boštjan Pertinač. Band je zaradi zdravstvenih razlogov pred kratkim izgubil pevko Julijo Polanc, na njeno mesto glavnega vokalista pa je vskočil prekaljeni Jurij »Egzi« Čotar (Shutdown, Requiem, Stare Device) in se v tej poziciji zares odlično znašel. Silent Pray še vedno igrajo nekaj skladb skupine Motorfire, ki se močno držijo pravovernega heavy metal izročila, njihova nova avtorska glasba pa deluje mnogo bolj sveže in dinamično. Gre za evropski power metal, kakršnega so v devetdesetih igrali npr. Helloween, torej netipično riffanje z dobrimi melodijami in marsikatero nepričakovano glasbeno prvino iz drugih zvrsti, vse skupaj pa se zares odlično preklopi. Če odštejemo Pertinača in Čotarja, delujejo ostali člani Silent Pray zelo mladi, pravzaprav gre po moji oceni za srednješolce, kar da vsemu skupaj še dodaten čar, saj jim razen odrske statičnosti zares ne gre ničesar očitati. Silent Pray so torej še eno heavy metal presenečenje iz Primorske, ki se navkljub številnim pokopanim skupinam (Forgotten Eden, Shutdown, Motorfire) še vedno kaže kot matična pokrajina domače hard'n'heavy scene.
Za novinci pa so nastopili prekaljeni mački metalske komedije v Sloveniji, Space Unicorn on Fire. Tavta in ekipa so koncert otvorili s prošnjo, da jim občinstvo skozi koncert s ploskanjem pomaga obdržati ritem. Samorogi so namreč ostali brez bobnarja, a vendarle niso hoteli razočarati visoke božične publike. V duhu časa, z uveturo iz filma Star Wars, pa je ob tem na oder vskočila temačna, takoj prepoznavna postava, oborožena z rdečim svetlobnim mečem. Prezasedenega Tilna Zakrajška je v SUOF namreč zamenjal Gospod Vader in po slišanem na koncertu si lahko samo želimo, da bo sodelovanje preraslo v polnopravno članstvo.
Samorogi v 2016 obljubljajo tudi studijski prvenec in priprava nanj se je poznala tudi na odru, saj smo bili priča morda najboljšemu nastopu te zasedbe. Tavta je po negotovem začetku pel iz komada v komad bolj suvereno, o mojstrstvu inštrumentalnega dela skupine pa smo na straneh Paranoida prelili že dovolj digitalnega črnila. Skladbe, kot sta Let's Go to Space in Medzvezdna Mačkica, so med ljubitelji zvrsti že skoraj ponarodele, posebnega presenečenja pa smo bili deležni med balado August Blues, ko je Tavta na oder povabil bivšega člana skupine, Egzija, tako da sta to balado odpela v duetu. Drugi vrhunec pa je bil nedvomno »cameo« Davida Hasselhoffa in izvedba najbolj metalske ne-metal skladbe leta 2015 - jasno govorimo o True Survivor.
Tokratni večer zares ni imel slabe točke; odlično vzdušje, veliko publike in odlična glasba so poskrbeli za zelo prijetno slovo od razburkanega leta 2015. V novem letu si lahko zaželimo le čim več podobno obiskanih in odigranih koncertov, tako v Ortu kot drugod.Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
2. 1. 2013Space Unicorn On Fire / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 9. 2019
Mgła, Martwa Aura, Dagorath
Reportaža
18. 9. 2019
Metal Klavnica LIII: Putrid Pile / Vulvathrone / Anime Torment
Reportaža
10. 9. 2019
Soen / Wheel / The Price
Reportaža
5. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 3. dan
Reportaža
3. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 2. dan
Reportaža
2. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 1. dan
Reportaža
29. 8. 2019
Črna Šagra: Dekadent / Grob / Chains
Reportaža
23. 8. 2019
Metallica / Ghost / Bokassa
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2019
Misþyrming, Darvaza, Vortex of End
Backstage, München, Nemčija
25. 9. 2019
In Other Climes, Gužva u Bajt, Jegulja, Negative Slug, Agregat
Lepa Žoga, Ljubljana
26. 9. 2019
Domorodni četrtki: Dust Collector
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2019
The Cosmic Dead, Blackoutt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 9. 2019
Armaroth, Nature, Decage
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
28. 9. 2019
Obnounce, Dark Sphere, Mario and the Chillers
Mladinski center Gornja Radgona