Na današnji dan
2015
Ameriški progresivni death metalci Contrarian izdajo prvenec Polemic
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 1. 2016

Kadilnica of Death: Space Unicorn on Fire / Silent Pray

Orto Bar, Ljubljana / 24. 12. 2015

Božični večer mnogim metalcem in metalkam že nekaj let ne pomeni (zgolj) potice, šunke in cenene plastike pod načičkanim drevescem, temveč se na ta dan v Ljubljani, natančneje v Orto Baru, zgodi božična Kadilnica of Death, ki jo po pravilu popestri Metal Dedek Mraz, ki sicer izgleda sumljivo podoben uredniku vašega najljubšega webzina. Tokrat so na svoj račun prišli predvsem ljubitelji power metala, saj so oder zasedli Silent Pray in Space Unicorn on Fire.
Na tem mestu lahko potegnemo vzporednice s koncertom Use Less dober mesec pred tem; bolj znana kamniška skupina nastopa v Ortu z manj znano primorsko zasedbo, vendar sta se tokrat obe zasedbi odrezali precej bolje, mnogo več pa je bilo tudi obiskovalcev, ki so zgornji štuk Orta a.k.a. Klub kar lepo napolnili. Prvi so začeli žgati Silent Pray, skupina, ki je nastala na pogorišču zasedbe Motorfire in jo vodi Boštjan Pertinač. Band je zaradi zdravstvenih razlogov pred kratkim izgubil pevko Julijo Polanc, na njeno mesto glavnega vokalista pa je vskočil prekaljeni Jurij »Egzi« Čotar (Shutdown, Requiem, Stare Device) in se v tej poziciji zares odlično znašel. Silent Pray še vedno igrajo nekaj skladb skupine Motorfire, ki se močno držijo pravovernega heavy metal izročila, njihova nova avtorska glasba pa deluje mnogo bolj sveže in dinamično. Gre za evropski power metal, kakršnega so v devetdesetih igrali npr. Helloween, torej netipično riffanje z dobrimi melodijami in marsikatero nepričakovano glasbeno prvino iz drugih zvrsti, vse skupaj pa se zares odlično preklopi. Če odštejemo Pertinača in Čotarja, delujejo ostali člani Silent Pray zelo mladi, pravzaprav gre po moji oceni za srednješolce, kar da vsemu skupaj še dodaten čar, saj jim razen odrske statičnosti zares ne gre ničesar očitati. Silent Pray so torej še eno heavy metal presenečenje iz Primorske, ki se navkljub številnim pokopanim skupinam (Forgotten Eden, Shutdown, Motorfire) še vedno kaže kot matična pokrajina domače hard'n'heavy scene.
Za novinci pa so nastopili prekaljeni mački metalske komedije v Sloveniji, Space Unicorn on Fire. Tavta in ekipa so koncert otvorili s prošnjo, da jim občinstvo skozi koncert s ploskanjem pomaga obdržati ritem. Samorogi so namreč ostali brez bobnarja, a vendarle niso hoteli razočarati visoke božične publike. V duhu časa, z uveturo iz filma Star Wars, pa je ob tem na oder vskočila temačna, takoj prepoznavna postava, oborožena z rdečim svetlobnim mečem. Prezasedenega Tilna Zakrajška je v SUOF namreč zamenjal Gospod Vader in po slišanem na koncertu si lahko samo želimo, da bo sodelovanje preraslo v polnopravno članstvo.
Samorogi v 2016 obljubljajo tudi studijski prvenec in priprava nanj se je poznala tudi na odru, saj smo bili priča morda najboljšemu nastopu te zasedbe. Tavta je po negotovem začetku pel iz komada v komad bolj suvereno, o mojstrstvu inštrumentalnega dela skupine pa smo na straneh Paranoida prelili že dovolj digitalnega črnila. Skladbe, kot sta Let's Go to Space in Medzvezdna Mačkica, so med ljubitelji zvrsti že skoraj ponarodele, posebnega presenečenja pa smo bili deležni med balado August Blues, ko je Tavta na oder povabil bivšega člana skupine, Egzija, tako da sta to balado odpela v duetu. Drugi vrhunec pa je bil nedvomno »cameo« Davida Hasselhoffa in izvedba najbolj metalske ne-metal skladbe leta 2015 - jasno govorimo o True Survivor.
Tokratni večer zares ni imel slabe točke; odlično vzdušje, veliko publike in odlična glasba so poskrbeli za zelo prijetno slovo od razburkanega leta 2015. V novem letu si lahko zaželimo le čim več podobno obiskanih in odigranih koncertov, tako v Ortu kot drugod.Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 11. 2019
Sacred Reich / Night Demon
Reportaža
18. 11. 2019
Mayhem / Gaahls Wyrd / Gost
Reportaža
12. 11. 2019
Asmodeus / Grob / Smrt
Reportaža
11. 11. 2019
Conan / Un / Sixes
Reportaža
4. 11. 2019
Official Winter Days of Metal Warm Up
Reportaža
2. 11. 2019
Dickinson: Politika je rock’n’roll za grde ljudi
Reportaža
1. 11. 2019
Deströyer 666 / Dead Congregation / Nocturnal Graves / Inconcessus Lux Lucis
Reportaža
28. 10. 2019
Paul Gilbert
KONCERTI & FESTIVALI
20. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor, Mette Rasmussen
Kino Šiška, Ljubljana
20. 11. 2019
Insomnium, The Black Dahlia Murder, Stam1na
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 11. 2019
Dome Of Rock Festival 2019
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
21. 11. 2019
KoD: Decage, Licence to Hate, Nature
Orto Bar, Ljubljana
21. 11. 2019
Zero, Ultima
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
22. 11. 2019
Annihilator
Szene, Dunaj, Avstrija