REPORTAŽE

4. 6. 2001

Immolation / Deranged / Soul Demise / Krabathor / Eminence

Channel Zero, Ljubljana / 15. 5. 2001

V torek, 15.05.2001 sta se v Channel Zero na Metelkovi v enem večeru križali dve evropski death metal turneji. V okviru Chaotic System European Tour 2001 so nastopili Krabathor in Eminence, od bandov, ki nastopajo v okviru Darkness Over Europe pa smo videli Immolation, Deranged in Soul Demise. Z njimi nastopajo tudi Decapitated in Destroyer 666, ki pa so žal odpadli.
Tokratna napovedana ura 20:00 je držala do minute. S svojim polurnim nastopom pred pretežno prazno dvorano so začeli death/grinderji Eminence. Njihov sodoben zvok so odlikovali gromski bobni in vokali iz grla vseh višin, podkrepljeni s kitaristovim back dretjem. Slaba stran banda so preprosti in preveč enolični riffi, zvok pa je bil res samo za silo.
Naslednje pol ure igranja je pripadlo veteranom vzhodnoevropskega death metala Krabathor, ki smo jih v prejšnjih letih že lahko videli v Ljubljani. Dvorana se je začela polniti, zvok se je izboljšal in nastop češko-ameriškega tria je bil izvrsten. Med drugim tudi zaradi odličnega basista Paula Speckmanna, ki ga verjetno poznate po drgnjenju strun v Master.
Spet samo pol ure je pripadlo Nemcem Soul Demise. Njihov death metal je bil kar tipičen za underground predstavnike iz njihove države – srednjega tempa, klasičen death metal vokal, prefinjeni riffi in solaže ter srednje odmerjena death metalska melodika. Vzdušje med njihovim prav tako “brez pripomb” nastopom se je stopnjevalo in doseglo vrhunec s Slayer priredbo Angel Of Death.
Sledili so švedski Deranged. Dokazali so, da tudi po desetletju igranja ostajajo eden najbrutalnejših in najintenzivnejših death metal bandov. Skupino je v začetku leta zapustil basist/vokalist Johan Anderberg, nadomestila sta ga pevec Rogga Johansson in basist Jörgen Bylander. Malenkost pa so se v letih iz svoje drugačnosti približali ostalim bandom podobnega kova. Morda bo to zaradi tega, ker so vsaj v zadnjem letu, odkar sem jih zadnjič videl nastopati, izgubili nekaj švedskega občutka. Tudi njim je bilo namenjene samo skromne pol ure.
Sledile so še zvezde večera, v zadnjem času zelo aktivni predstavniki newyorške scene, Immolation. V uri in pol so imeli več kot dovolj časa, da se ponovno dokažejo in to jim je nedvomno uspelo. Seveda je bil nastop in glasba v njihovem uveljavljenem slogu, te besede pa povejo vse. Ob njihovem nastopu je bila dvorana že ravno prav polna in je taka ostala do zadnjega komada.
Hvala Vragu za karte in Fujiju za film.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
1. 2. 2007Eminence / Novice
23. 12. 2003Immolation / Novice
30. 3. 2008Deranged / Novice
16. 3. 2006Eminence / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 10. 2019
A Pale Horse Named Death, Molybaron, Angor, Chaos Inside
Viper Room, Dunaj, Avstrija
24. 10. 2019
KoD Extra: Hangar 55, Deep Down Bellow, Old Bridge Cartel
Orto Bar, Ljubljana
24. 10. 2019
Parasol Caravan, Savanah, Minus Green
Arena, Dunaj, Avstrija
25. 10. 2019
Metalsteel
Kavarna Sotočje, Medvode
25. 10. 2019
BlackBoxRed, Hoba
Mladinski center Postojna
25. 10. 2019
Deströyer 666, Dead Congregation, Nocturnal Graves, Inconcessus Lux Lucis
Orto Bar, Ljubljana