REPORTAŽE

7. 2. 2017

Horror Piknik / Piknik / Chicksy Dicks

Orto Bar, Ljubljana / 4. 2. 2017

Sobotno deževno vreme je bilo sicer najbolj primerno za lenarjenje na kavču, a kaj ko je ravno na ta dan v Orto Bar prispel novosadski cirkus po imenu Piknik, s seboj pa pripeljal še svoj alter-ego Horror Piknik. Ni druge, v avto in Mrsh Na Radno Mesto mrš v Ljubljano!
Mesto ogrevalnega banda je tokrat pripadlo Chicksy Dicks, ki igrajo mešanico hard rocka, heavy metala, hardcorea in še kakšne zvrsti. Na kratko, in za piknik (in tudi Piknik) primerno, mešano na žaru. Ribničani so sprva naleteli na dokaj hladen odziv publike, a se je celotna situacija kmalu po prihodu deseterice razgretih podpornikov banda spremenila na bolje. Njihov nastop sem sicer ujel prvič, pa se vseeno ne morem znebiti občutka, da imajo fantje za seboj že kakšen bolj uigran špil. Iz trušča sem sicer prepoznal komad(e) z debitantskega EP-ja z naslovom Obsessed, a več od ocene »prebavljivo« si tokrat niso zaslužili.
Po res kratki menjavi so na oder stopili Piknik in kdor je med odmorom pokadil dve cigareti namesto ene, je mimogrede zamudil dva, če ne celo tri komade. Nastop ekipe pod poveljstvom gospoda Bandarja je vedno nekaj posebnega – dobro premišljen izbor komadov prekinjajo na trenutke smešni, na trenutke tragični, na trenutke pikri družbeno in politično kritični komentarji Bandarja, izvedba glasbe pa je na izredno visokem nivoju in vsekakor presega okvire zajebantskega banda. Nagovori so odličen vzvod za še boljšo komunikacijo s publiko, ki je bandu dobesedno jedla iz roke. Slemanje, poganje, glasno petje refrenov in vzkliki glasbenih želja so pokazali, da publika točno ve, zakaj je tam in Piknik so ji izpolnili vse želje. Večino nastopa so pričakovano posvetili ne več ravno svežemu, a še vedno aktualnemu tretjemu albumu Radnički Savet, v setlisto (in seveda pripoved) pa so vključili tudi nekaj izmed bolj udarnih komadov s prvih dveh albumov, npr. Ispred Dragstora, Ružan Sam K'o Ker in Al' Je Lep Ovaj Svet s prvenca Miš, Puž i Ker, pa Dembelan, naslovni komad drugega albuma, Idiotizacija, Kosamstasamgdesam. Seveda ni smel manjkati hit Jedem Svinje s prvenca, ki ga publika zahteva tako pogosto, da bandu že preseda, a brez njega pač ne gre. Seveda je v setlisti našel mesto tudi najnovejši, prav tako mesno obarvani single Prase iz Orbite, ki ima izmed odigranih komadov najbolj primeren refren za »singalong«.
Ko odbije polnoč Po dobri uri programa, slabe pol ure pred polnočjo, se je začela preobrazba. Oder je zapustil klaviaturist, preostali člani so si nadeli lasulje in v minuti se je iz Piknika rodil Horror Piknik, gospod Bandar se je poslovil in na plano je prišel lik Zombi Zlikovac. Četverica je odžagala večino debitantskega EP-ja Speed Metal je Živ v, kdo bi si mislil, oldschool speed metalski maniri – hiter cupacupa ritem na bobnih, ĐĐĐĐĐĐ riffi na kitari in basu in izbruh jeze na vokalu. Komade so odigrali skoraj tako hitro, kot so poprej naredili menjavo in že po kakih desetih minutah je bilo razgibavanja vratnih mišic konec.
Za metalski del publike je bil zadnji del gotovo prekratek, a je večina uživala tudi v prvem delu nastopa gostov iz Srbije, saj se Piknik kljub shizofreničnemu repertoarju zadnje čase (predvsem v živo?) nagibajo predvsem v smer crossover/thrasha, in glede na odzive je ta izbira pravilna. Glasbeno potešeni smo zapustili Orto Bar, naslednjič pa skupini želim videti v pristnem okolju, ali pa vsaj s svinjo na žaru v bližini!

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2012Live In-Sanity piknik 2012 / Reportaže
29. 7. 2011Paranoid Piknik Open Air / Novice
10. 5. 2012Chicksy Dicks / Novice
21. 7. 2011Paranoid Piknik Open Air / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 2. 2017
Touché Amoré / Angel Du$t / Swain
Reportaža
11. 2. 2017
Almanac / Gloryful / Lichtgestalt
Reportaža
7. 2. 2017
Horror Piknik / Piknik / Chicksy Dicks
Reportaža
6. 2. 2017
Deep Down Bellow / Jegulja
Reportaža
12. 1. 2017
Batushka / Arkona
Reportaža
12. 1. 2017
Fleshgod Apocalypse / Carach Angren / Nightland
Reportaža
11. 1. 2017
United We Stand: Archgoat
Reportaža
21. 12. 2016
Saxon / Phil Campbell and the Bastard Sons
KONCERTI & FESTIVALI
22. 2. 2017
Malignancy, Carnivore Diprosopus, Nader Sadek, Embryonic Devourment, Stages of Decomposition
Orto Bar, Ljubljana
23. 2. 2017
Avenged Sevenfold, Disturbed, Chevelle
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 2. 2017
Space Unicorn on Fire
Točilnica Mali Grad, Kamnik
25. 2. 2017
PLC Fest: Armaroth, Nature, Didge, Amalgam, Sen, Mutism, Noč
Trainstation SubArt, Kranj
25. 2. 2017
Avenged Sevenfold, Disturbed, Chevelle
Zenith, München, Nemčija
25. 2. 2017
Dead Congregation, Relics of Humanity, Morbid Creation
Mladinski center Postojna