Na današnji dan
2013
Rhapsody of Fire so izdali svoj deseti album z naslovom Dark Wings of Steel
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2017
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

7. 2. 2017

Horror Piknik / Piknik / Chicksy Dicks

Orto Bar, Ljubljana / 4. 2. 2017

Sobotno deževno vreme je bilo sicer najbolj primerno za lenarjenje na kavču, a kaj ko je ravno na ta dan v Orto Bar prispel novosadski cirkus po imenu Piknik, s seboj pa pripeljal še svoj alter-ego Horror Piknik. Ni druge, v avto in Mrsh Na Radno Mesto mrš v Ljubljano!
Mesto ogrevalnega banda je tokrat pripadlo Chicksy Dicks, ki igrajo mešanico hard rocka, heavy metala, hardcorea in še kakšne zvrsti. Na kratko, in za piknik (in tudi Piknik) primerno, mešano na žaru. Ribničani so sprva naleteli na dokaj hladen odziv publike, a se je celotna situacija kmalu po prihodu deseterice razgretih podpornikov banda spremenila na bolje. Njihov nastop sem sicer ujel prvič, pa se vseeno ne morem znebiti občutka, da imajo fantje za seboj že kakšen bolj uigran špil. Iz trušča sem sicer prepoznal komad(e) z debitantskega EP-ja z naslovom Obsessed, a več od ocene »prebavljivo« si tokrat niso zaslužili.
Po res kratki menjavi so na oder stopili Piknik in kdor je med odmorom pokadil dve cigareti namesto ene, je mimogrede zamudil dva, če ne celo tri komade. Nastop ekipe pod poveljstvom gospoda Bandarja je vedno nekaj posebnega – dobro premišljen izbor komadov prekinjajo na trenutke smešni, na trenutke tragični, na trenutke pikri družbeno in politično kritični komentarji Bandarja, izvedba glasbe pa je na izredno visokem nivoju in vsekakor presega okvire zajebantskega banda. Nagovori so odličen vzvod za še boljšo komunikacijo s publiko, ki je bandu dobesedno jedla iz roke. Slemanje, poganje, glasno petje refrenov in vzkliki glasbenih želja so pokazali, da publika točno ve, zakaj je tam in Piknik so ji izpolnili vse želje. Večino nastopa so pričakovano posvetili ne več ravno svežemu, a še vedno aktualnemu tretjemu albumu Radnički Savet, v setlisto (in seveda pripoved) pa so vključili tudi nekaj izmed bolj udarnih komadov s prvih dveh albumov, npr. Ispred Dragstora, Ružan Sam K'o Ker in Al' Je Lep Ovaj Svet s prvenca Miš, Puž i Ker, pa Dembelan, naslovni komad drugega albuma, Idiotizacija, Kosamstasamgdesam. Seveda ni smel manjkati hit Jedem Svinje s prvenca, ki ga publika zahteva tako pogosto, da bandu že preseda, a brez njega pač ne gre. Seveda je v setlisti našel mesto tudi najnovejši, prav tako mesno obarvani single Prase iz Orbite, ki ima izmed odigranih komadov najbolj primeren refren za »singalong«.
Ko odbije polnoč Po dobri uri programa, slabe pol ure pred polnočjo, se je začela preobrazba. Oder je zapustil klaviaturist, preostali člani so si nadeli lasulje in v minuti se je iz Piknika rodil Horror Piknik, gospod Bandar se je poslovil in na plano je prišel lik Zombi Zlikovac. Četverica je odžagala večino debitantskega EP-ja Speed Metal je Živ v, kdo bi si mislil, oldschool speed metalski maniri – hiter cupacupa ritem na bobnih, ĐĐĐĐĐĐ riffi na kitari in basu in izbruh jeze na vokalu. Komade so odigrali skoraj tako hitro, kot so poprej naredili menjavo in že po kakih desetih minutah je bilo razgibavanja vratnih mišic konec.
Za metalski del publike je bil zadnji del gotovo prekratek, a je večina uživala tudi v prvem delu nastopa gostov iz Srbije, saj se Piknik kljub shizofreničnemu repertoarju zadnje čase (predvsem v živo?) nagibajo predvsem v smer crossover/thrasha, in glede na odzive je ta izbira pravilna. Glasbeno potešeni smo zapustili Orto Bar, naslednjič pa skupini želim videti v pristnem okolju, ali pa vsaj s svinjo na žaru v bližini!

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2012Live In-Sanity piknik 2012 / Reportaže
29. 7. 2011Paranoid Piknik Open Air / Novice
10. 5. 2012Chicksy Dicks / Novice
21. 7. 2011Paranoid Piknik Open Air / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 11. 2017
Gorgoroth / Gehenna / Sekhmet / Amken
Reportaža
7. 11. 2017
Anathema / Alcest
Reportaža
3. 11. 2017
Au-Dessus / Svarta / Amer
Reportaža
24. 10. 2017
Belphegor / Enthroned / Hate / Nervochaos
Reportaža
20. 10. 2017
Mayhem / Dragged Into Sunlight
Reportaža
18. 10. 2017
Ellende / Botanist / Waldschrat / Synkende
Reportaža
17. 10. 2017
Satyricon / Suicidal Angels / Fight The Fight
Reportaža
25. 9. 2017
Metal Klavnica XLVII: Sear Bliss / Necrovile / Moshead
KONCERTI & FESTIVALI
22. 11. 2017
Projekcija dokumentarcev Železne stopinje in Trst, Jugoslavija
TrainStation SubArt, Kranj
23. 11. 2017
Vulture Industries, Morost
Orto Bar, Ljubljana
23. 11. 2017
Shameless
Bluesiana, Velden, Avstrija
24. 11. 2017
The Stone, Srd, Grob
Mladinski center Postojna
24. 11. 2017
Metaljot Raspaljot Vol. 7: The Canyon Observer, Amalgam, Jegulja, Inhibis, Neo-Cymex
ŠMOCL, Laško
24. 11. 2017
Fuzzfest Vienna 2017
((szene)), Dunaj, Avstrija