Na današnji dan
2009
Lamb Of God izdajo peti album Wrath
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

12. 1. 2017

Fleshgod Apocalypse / Carach Angren / Nightland

Explosiv, Gradec, Avstrija / 8. 1. 2017

Samo en dan po začetku evropske turneje, natančneje 8. januarja, se je karavana treh ekstremnih metal bandov na svoji skupni poti ustavila v klubu Explosiv v prestolnici avstrijske Štajerske. Vse tri bande povezuje simfonična interpretacija težke kovine, medtem ko tako Carach Angren kot tudi glavni nastopajoči Fleshgod Apocalypse poleg tega še dodobra stavijo na teatralnost pri izvedbi v živo, zaradi česar smo si lahko obiskovalci obetali prav poseben šov, ki je poleg ušesa zadovoljil še oko.
Kot zmeraj na takšnih dogodkih smo morali pred glavnim šovom tudi tokrat še mimo ogrevalcev večera. Ta vloga je tokrat pripadala samo enemu bandu, in sicer Nightland iz Italije. Kvartet iz mesta Pesaro spremlja druga banda na celotni turneji, drugih, lokalnih predskupin pa ni bilo, zato se je začel koncert hitro in točno. Nightland so lani izdali svoj prvenec Obsession, s katerega so predstavili dva ali tri komade, ostali izbor se je porazdelil na predhodno izdana EP-ja. Tako kot njihov logo je tudi njihova glasba ustrezna, a z vidika zanimivosti in všečnosti ne več kot solidna. Italijane pestita predvidljivost in že slišanost, da v primerjavi z glavnima bandoma ne govorim kar o neizvirnosti. Osebno me je bolj nagovorila deathmetalsko kot heavymetalsko obarvana melodika, ki ji je band sprva posvečal pozornost, pod črto pa so Nightland predstavljali kljub vsemu dobro izbranega predvozača.
Po zelo hitri pripravi odra za prve zvezde večera je sledilo čakanje ob grozljivi atmosferični glasbi, dokler nismo zaslišali intra Once Upon a Time z aktualnega albuma This Is No Fairytale, ki je sicer izšel že predlani. Carach Angren sem prvič in edinkrat videl v živo pred leti v zagrebški Močvari, zato sem že vedel, da lahko pričakujem blackmetalsko teatralnost v slogu enega in edinega Alicea Cooperja. Toda večja dvorana, več prostora, večje odrske izkušnje in dodaten član (Jack Owen, če sem ga pravilno prepoznal pod corpse paintom) so naredili nastop Nizozemcev še bolj zanimiv. Kosec Seregor je bil gibalno najaktivnejši član na odru, prehodil je namreč najmanj toliko korakov, kot je izgovoril besed – neverjetno, da je možakar zmožen zapomniti si več besedila kot povprečen igralec neke limonade. Poleg opletanja s koso pred obiskovalci v prvi vrsti je svojo upodobitev besedil začinil z divjo mimiko in gestiko ter določenimi naučenimi gibi. Pri koreografiji mu je tesno sledil klaviaturist Ardek, ki je v vojaškem koračniškem slogu spremljal bobnarske ritme in se pri tem ves čas igral s stojalom svojih klaviatur. Pozicioniran na sredini dvorane pa nisem imel samo dobrega pogleda na dogajanje na odru, temveč je bil tudi zvok tam najboljši, saj je bilo možno zaznati resnično vsak ton in melodijo. Je torej možno ponuditi še več teatralnosti? Seveda. A dokler se bo band gibal v (ekstremnih) black metal vodah, bodo njegove kulise pač žal še naprej omejene na veliko zastavo v ozadju. Z večjo komercialno uspešnostjo pa bomo v bodoče morda deležni še večjega šova.
Setlista Carach Angren: Once Upon a Time (intro), There's No Place Like Home, Lingering in an Imprint Haunting, Departure Towards a Nautical Curse, When Crows Tick on Windows, Spectral Infantry Battalions, Bitte Tötet Mich, Sir John, Killed and Served by the Devil, The Carriage Wheel Murder, Bloodstains on the Captain's Log.
Glede kulise in drugih odrskih pripomočkov bi podobno upal trditi tudi za italijanske simfonike Fleshgod Apocalypse. Prepričan sem, da bi si band rad privoščil kakšno večjo kuliso, če bi to bilo možno. Željo po teatralnosti in nudenju nečesa več je dokazovala tudi napoved, da bo njihov koncert trajal uro in pol. Zaradi nastopa Nizozemcev navdušena publika je torej upravičeno z nestrpnostjo čakala na rimske death metalce, ki z lani izdanim Kraljem v prtljagi osvaja nekoč že osvojeno ozemlje. Zaradi nepoznavanja diskografije (brskanje po spletu je pokazalo, da se je band osredotočil na predstavitev zadnjega albuma King) težko govorim o tem in onem zanimivem ali tem in onem dobrem/slabem, zato naj bodo zadovoljni odzivi publike, ki se po nastopu Carach Angren ni razredčila, merilo za dober in uspešen koncert. Predstavljena kombinacija bandov, ki glasbeno pihajo v podoben rog, je tokrat zagotovo bila dobra odločitev.
Setlista Fleshgod Apocalypse: Marche Royale, In Aeternum, Healing Through War, Pathfinder, Cold as Perfection, The Violation, Prologue, Epilogue, Gravity, The Fool, The Egoism, Syphilis, In Honour of Reason, Minotaur (The Wrath of Poseidon), The Forsaking.

SORODNE VSEBINE:
16. 4. 2014Kampfar / Hate / Velnias / Iskald / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
23. 2. 2020
Duel, Mindcrawler
Backstage, München, Nemčija
24. 2. 2020
Inhepsie, Core System
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 2. 2020
The Dead-End Alley Band, Sunstain
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
25. 2. 2020
Papa Roach, Hollywood Undead
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 2. 2020
Turia, Iffernet
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 2. 2020
Lipstikk & Leathür: Broken Arrow, Tomcat, Street Creeps
Klub Jedro, Medvode