REPORTAŽE

15. 10. 2014

Entombed A.D. / Grave / Implode

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 6. 10. 2014
Avtorica: Zara Kastelič

Na prvi letošnji študijski ponedeljek se je v Ljubljani pojavila death metal trojica iz Švedske, ki so jo sestavljali legendarni Entombed (oziroma po novem Entombed A.D.), še bolj legendarni Grave ter mlajši in modernejši Implode. Svoje glasbene spretnosti so nam pokazali na Metelkovi v Gala Hali, kamor se je bilo prav prijetno vrniti po že kar dolgem času. Na nerazprodanost koncerta je tik po vhodu na Metelkovo nakazovala gruča metalcev, ki je bila manjša kot ponavadi. Sicer pa smo obiskovalci z Obale za spremembo na prizorišče prispeli nekoliko predčasno, zato se je s časom število prisotnih nekoliko povečalo.
Mladi Implode, ki so za večino navzočih na koncertu, vključno z menoj, predstavljali uganko, so s svojim nastopom pričeli okoli pol devetih. Band je vsekakor odlikoval zelo samozavesten nastop, med katerim so nam bobniče tresli modernejši metal žanri. Mešanica groove, thrash in death zvrsti je še najbolj spominjala na glasbo, ki jo ustvarjajo Američani Lamb Of God, na to podobnost pa je nakazoval tudi vokalistov način oglašanja. Zasedba z bobnarjem, basistom, dvema kitaristoma in vokalistom, ki je nastopala dobre pol ure, je na malem odru Gala Hale delovala precej utesnjeno, zato sta se basist in pevec med zadnjim komadom nastopa razširila na območje pred odrom. Svoje delo so opravili še kar solidno, vendar je bilo njihovo igranje občasno nekoliko nerazumljivo.
Slabih dvajset minut po končanem nastopu predskupine se je na odru pojavila švedska death metal velesila, ki sliši na ime Grave. Ti so pri nas nastopili že tretjič v manj kot letu dni (koncert z Marduk decembra lani in nastop na letošnjem festivalu Metaldays), tokrat v malenkost spremenjeni postavi, saj se basist Tobias Cristiansson te turneje ni mogel udeležiti. Vlogo nadomestnega basista je dobil Simon Wizén, kitarist švedskega black metal banda Valkyrja. Grave so tudi v tem primeru odigrali izjemen, vendar precej kratek koncert, s setlisto, ki je bila orientirana okoli prvih treh in zadnjih dveh izdaj. Frontman Ola Lindgren je kot vedno dokazal, da je kljub kilometrini in letom njegov vokal še vedno izvrsten, sam pa je deloval nekoliko odsotno. Prav tako je tekom koncerta celoten band zbujal občutek, da jim je igranje odveč, kar je očitno vplivalo tudi na občinstvo, ki je dalo zelo malo od sebe. Osebno upam, da so razlogi za to bodisi zgodnja ura nastopa, bodisi utrujenost ali ponedeljkov sindrom, in ne kakšne težave znotraj banda.
Prav nasprotno pa so se z izjemno živahnostjo dokazali Entombed A.D., ki jih tvorijo bivši člani Entombed brez kitarista Alexa Hallida. Band je v manjšem obsegu odigral par komadov s svojega letošnjega, najbrž lahko rečem, prvenca Back to the Front. Novi album me namreč osebno ni preveč prepričal, dokler nisem slišala, da v živo deluje res dobro. Večinoma so nam L-G Petrov in kolegi veselo preigravali stare hite Entombed, kot so Chaos Breed, Eyemaster, Left Hand Path, Wolverine Blues, Serpent Speech, Living Dead in tako naprej. Entombed A.D. so se potrudili in igrali kar uro in pol, pri tem pa opazno uživali in se zelo zabavali. Pohvala gre tudi zaslužnim za izjemen zvok, graja pa zopet pasivni publiki, ki pa se je vsekakor veliko bolje odrezala kot pri predhodnemu bandu. Najbrž bi takšen koncert bolje sedel za vikend, a rajši med tednom kot nikoli.

Spodaj si lahko ogledate tudi Paranoidovo video reportažo!


Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 10. 2014Entombed A.D. / Grave / Implode / Galerija
17. 12. 2014Deicide / Svart Crown / Sawthis / Galerija
25. 7. 2012Grave Maker / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
4. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 3. dan
Reportaža
3. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 2. dan
Reportaža
2. 12. 2019
Winter Days of Metal 2019, 1. dan
Reportaža
25. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor / Mette Rasmussen
Reportaža
25. 11. 2019
Svarunova noč XIX
Reportaža
21. 11. 2019
Moonspell / Rotting Christ
Reportaža
19. 11. 2019
Sacred Reich / Night Demon
Reportaža
18. 11. 2019
Mayhem / Gaahls Wyrd / Gost
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte
7. 12. 2019
Devoid Of Thought, Bedsore, Teleport
Kontejnr, Postojna
7. 12. 2019
Kaoz, Cowboys From Hell
Špajz, Slovenj Gradec