REPORTAŽE

7. 12. 2012

Enthroned / Forgotten Tomb / Impiety

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 3. 12. 2012

Na zadnji novembrski dan nas je kot strela z jasnega udarila novica, da se bo v Gala Hali na Metelkovi že čez tri dni odvil koncert black metal zasedb Enthroned, Forgotten Tomb, Impiety in Noctem. Za tako nenadno najavo so »krivi« Dirty Skunks, ki so skupinam, ki jim je nepričakovano odpadel koncert v avstrijskem Gradcu, na hitro priskrbeli termin v Ljubljani, saj odpadli datumi tekom turneje za ekipo predstavljajo ogromen strošek.
Napovedani otvoritelji koncerta Noctem so odpadli zaradi okvare kombija, a nič ne de, saj smo lahko Špance v isti dvorani videli že pred manj kot dvema mesecema kot predskupino Marduk in Immolation. Tako je »čast« prvonastopajočega banda pripadla singapurskim blaznežem Impiety, ki so se nazadnje pri nas oglasili leta 2008 v Orto Baru kot headlinerji lastne blasfemične mini turneje.
Impiety so zapriseženi igranju prvinskega in primitivnega ter nasilje vzbujajočega black/thrash metala, ki se zgleduje po brazilskih pionirjih Sarcofago ter kanadskih teroristih Blasphemy. Nekateri redoljubni poslušalci to podzvrst radi pospravljajo v predal tako imenovanega »war« metala, saj se lirično poleg hudiča navdušuje tudi nad vsakovrstnim strelnim in hladnim orožjem, nuklearnimi katastrofami ter genocidom človeštva. No, do česa takega na njihovem nastopu ni prišlo, prav tako pa jim ni povsem uspelo maloštevilne publike, ki se je počasi nabirala na prizorišču, nahujskati k bolj drastičnim dejanjem, kot je kimanje z glavo v ritmu glasbenega masakra. Sicer pa so svoj zvočni napad izvršili solidno, z militantno držo ter brez odvečnih olepšav.
Za Impiety so prišli na vrsto Forgotten Tomb iz »zloglasne« Italije, države, ki se je žal upravičeno drži sloves valilnice slabih metal bandov. Prav zato pa so verjetno toliko slajši tisti redki sladkorčki, ki nepričakovano zares navdušijo. A pri Forgotten Tomb ne gre za tak sladkorček, gre za nekaj bistveno več. Ne gre le za odlično skupino, temveč kar začetnike podžanra metala, imenovanega depresivni black metal. Čeprav se te zvrsti drži asociacija na najstnike, ki depresivni zaradi mozoljev na riti ždijo v svoji sobi in pišejo komade o tem, kako jih mamica ne pusti ven, Forgotten Tomb tovrstne stereotipe odločno razbijejo, čim začnejo padati prvi riffi. Njihova glasba je nadvse melodična, razgibana, večinoma melanholično počasna, včasih besno hitrejša. Svoj stil so razvili preko meja black metala v druge sorodne sfere, zato ni čudno, da nekatere skladbe občasno spominjajo na grške unikate Rotting Christ, spet druge vlečejo na legendarne Type O Negative, v nekaterih pa je bilo začutiti tudi stonerski pridih. Čeprav sem imel občutek, da velik del publike Forgotten Tomb predhodno ni poznal (kljub temu, da so se v Ljubljani izkazali že lani), je band s svojo mistično atmosfero nanjo nedvomno naredil velik vtis (k čemur je verjetno pripomogel tudi odličen zvok), saj so bili vsi komadi pospremljeni z bučnim radopleskom.
Headlinerji turneje, belgijski veterani Enthroned, prav tako niso popolni tujci v naši domovini, saj so isti oder oskrunili že pred dvema letoma. Nad poslušalce so izpustili pravo black metal norijo. Peklensko hiter tempo bobnov ter ušesa in dušo parajoči kitarski riffi so utirali pot demoničnemu žebranju apokaliptičnega manifesta. K zloveščemu vzdušju je še dodatno pripomogla masivna prezenca vokalista Nornagesta in njegova teatralika s stilom satanovega pričevalca. Za popolno črno mašo so umanjkale samo zverinske orgije. Med odigranimi komadi so prevladovale stvaritve z najnovejšega albuma Obsidium ter njegovih dveh predhodnikov, vendar publike niso pozabili razveseliti z nekaterimi starejšimi klasikami, kot so Ultimate Horde Fights, Under The Holocaust ter osebni favorit Radiance Of Mordacity. S temi komadi so morda uspeli utolažiti vse tiste, ki se jim kolca po starem stilu Enthroned ter unikatnih vokalih Sabatana. A s spremembami se je potrebno sprijazniti, kot tudi s koncem koncerta, ki te iz transa vrne nazaj v realnost. Do naslednjič!

SORODNE VSEBINE:
5. 11. 2010Shining / Enthroned / Svart Crown / Reportaže
26. 4. 2008Hecate Enthroned / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
19. 7. 2019
Blacksmith Night: Samperium, Extreme Smoke 57, Rodoljubac
Bar Kovačija, Tolmin
19. 7. 2019
Izola Mjuzik Fest 8
Letni kino Arrigoni, Izola
19. 7. 2019
Straight Ahead Festival 2019
Bambergsaal Parkhotel, Beljak, Avstrija
19. 7. 2019
Krawal 2019
Jesenovec, Železniki
20. 7. 2019
Yöu, Bring on the Vanguards, Dust Collector
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 7. 2019
MetalDays 2019
Sotočje, Tolmin