REPORTAŽE

7. 12. 2012

Enthroned / Forgotten Tomb / Impiety

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 3. 12. 2012

Na zadnji novembrski dan nas je kot strela z jasnega udarila novica, da se bo v Gala Hali na Metelkovi že čez tri dni odvil koncert black metal zasedb Enthroned, Forgotten Tomb, Impiety in Noctem. Za tako nenadno najavo so »krivi« Dirty Skunks, ki so skupinam, ki jim je nepričakovano odpadel koncert v avstrijskem Gradcu, na hitro priskrbeli termin v Ljubljani, saj odpadli datumi tekom turneje za ekipo predstavljajo ogromen strošek.
Napovedani otvoritelji koncerta Noctem so odpadli zaradi okvare kombija, a nič ne de, saj smo lahko Špance v isti dvorani videli že pred manj kot dvema mesecema kot predskupino Marduk in Immolation. Tako je »čast« prvonastopajočega banda pripadla singapurskim blaznežem Impiety, ki so se nazadnje pri nas oglasili leta 2008 v Orto Baru kot headlinerji lastne blasfemične mini turneje.
Impiety so zapriseženi igranju prvinskega in primitivnega ter nasilje vzbujajočega black/thrash metala, ki se zgleduje po brazilskih pionirjih Sarcofago ter kanadskih teroristih Blasphemy. Nekateri redoljubni poslušalci to podzvrst radi pospravljajo v predal tako imenovanega »war« metala, saj se lirično poleg hudiča navdušuje tudi nad vsakovrstnim strelnim in hladnim orožjem, nuklearnimi katastrofami ter genocidom človeštva. No, do česa takega na njihovem nastopu ni prišlo, prav tako pa jim ni povsem uspelo maloštevilne publike, ki se je počasi nabirala na prizorišču, nahujskati k bolj drastičnim dejanjem, kot je kimanje z glavo v ritmu glasbenega masakra. Sicer pa so svoj zvočni napad izvršili solidno, z militantno držo ter brez odvečnih olepšav.
Za Impiety so prišli na vrsto Forgotten Tomb iz »zloglasne« Italije, države, ki se je žal upravičeno drži sloves valilnice slabih metal bandov. Prav zato pa so verjetno toliko slajši tisti redki sladkorčki, ki nepričakovano zares navdušijo. A pri Forgotten Tomb ne gre za tak sladkorček, gre za nekaj bistveno več. Ne gre le za odlično skupino, temveč kar začetnike podžanra metala, imenovanega depresivni black metal. Čeprav se te zvrsti drži asociacija na najstnike, ki depresivni zaradi mozoljev na riti ždijo v svoji sobi in pišejo komade o tem, kako jih mamica ne pusti ven, Forgotten Tomb tovrstne stereotipe odločno razbijejo, čim začnejo padati prvi riffi. Njihova glasba je nadvse melodična, razgibana, večinoma melanholično počasna, včasih besno hitrejša. Svoj stil so razvili preko meja black metala v druge sorodne sfere, zato ni čudno, da nekatere skladbe občasno spominjajo na grške unikate Rotting Christ, spet druge vlečejo na legendarne Type O Negative, v nekaterih pa je bilo začutiti tudi stonerski pridih. Čeprav sem imel občutek, da velik del publike Forgotten Tomb predhodno ni poznal (kljub temu, da so se v Ljubljani izkazali že lani), je band s svojo mistično atmosfero nanjo nedvomno naredil velik vtis (k čemur je verjetno pripomogel tudi odličen zvok), saj so bili vsi komadi pospremljeni z bučnim radopleskom.
Headlinerji turneje, belgijski veterani Enthroned, prav tako niso popolni tujci v naši domovini, saj so isti oder oskrunili že pred dvema letoma. Nad poslušalce so izpustili pravo black metal norijo. Peklensko hiter tempo bobnov ter ušesa in dušo parajoči kitarski riffi so utirali pot demoničnemu žebranju apokaliptičnega manifesta. K zloveščemu vzdušju je še dodatno pripomogla masivna prezenca vokalista Nornagesta in njegova teatralika s stilom satanovega pričevalca. Za popolno črno mašo so umanjkale samo zverinske orgije. Med odigranimi komadi so prevladovale stvaritve z najnovejšega albuma Obsidium ter njegovih dveh predhodnikov, vendar publike niso pozabili razveseliti z nekaterimi starejšimi klasikami, kot so Ultimate Horde Fights, Under The Holocaust ter osebni favorit Radiance Of Mordacity. S temi komadi so morda uspeli utolažiti vse tiste, ki se jim kolca po starem stilu Enthroned ter unikatnih vokalih Sabatana. A s spremembami se je potrebno sprijazniti, kot tudi s koncem koncerta, ki te iz transa vrne nazaj v realnost. Do naslednjič!

SORODNE VSEBINE:
5. 11. 2010Shining / Enthroned / Svart Crown / Reportaže
5. 5. 2011Impiety / Novice
21. 2. 2012Enthroned / Novice
17. 12. 2014Deicide / Svart Crown / Sawthis / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2019
Misþyrming, Darvaza, Vortex of End
Backstage, München, Nemčija
25. 9. 2019
In Other Climes, Gužva u Bajt, Jegulja, Negative Slug, Agregat
Lepa Žoga, Ljubljana
26. 9. 2019
Domorodni četrtki: Dust Collector
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2019
The Cosmic Dead, Blackoutt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 9. 2019
Armaroth, Nature, Decage
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
28. 9. 2019
Obnounce, Dark Sphere, Mario and the Chillers
Mladinski center Gornja Radgona