REPORTAŽE

1. 10. 2006

Enslaved / Vreid

Štuk, Maribor / 24. 9. 2006

Na začetku lanskega leta so Enslaved in Vreid na evropski turneji promovirali albuma Isa in Kraft, približno leto dni kasneje se je isti dvojec ponovno odpravil na skupno turnejo po starem kontinentu, na grbi pa je imel nova albuma, Ruun in Pitch Black Brigade. Tako kot lani (Nova Gorica) tudi letos turneja ni šla mimo Slovenije. Le da so se tokrat ustavili v Mariboru. Prizorišče koncerta je bil klub Štuk, ki je nedvomno tako po izgledu kot po opremljenosti ena najboljših koncertnih dvoran tu naokoli. Le graški Orpheum ga prekaša, sprejme pa do devetsto ljudi. Tokrat jih je prišlo precej manj, dobrih dvesto, a prav vsi so nedvomno prišli na svoj račun, tudi zaradi zelo dobre organizacije.
Predhodniki Vreid, Windir, so dosegli kultni status, ki ga Vreid še niso, a sedaj je band vsaj moč videti v živo še kje drugod kot le na Norveškem; med drugim so letos uspešno nastopili tudi na Wacknu. Vreid v tipični norveški black metal vpeljujejo več rock'n'roll oziroma “motörheadovskega” feelinga in uvodna skladba novega albuma Då Draumen Rakna je pomenila uvod v dobre tri četrt black'n'rolla. Na začetku je bilo čutiti zadržanost tako še pri bandu kot pri publiki, tekom nastopa pa je interakcija med bandom in publiko postajala intenzivnejša. Vreid ni band, ki bi ga na odru razganjalo od energije, najbolj aktiven je bil basist Hvall, medtem ko frontmanu Stureju manjka nekaj karizme in izkušenj, da bi naredil nastop atraktivnejši. Od Enslaved bi lahko kaj “pobrali”, kar se tega tiče. Vseeno, Vreid so zadovoljili, vrhunec nastopa pa je predstavljala prav predelava Dauden od Windir, oba albuma Kraft in boljši Pitch Black Brigade pa sta bila enakovredno zastopana.
Set lista Vreid: Då Draumen Rakna, Raped By Light, Left To Hate, Evig Pine, Dauden, Hengebjorki, Wrath Of Mine, Helvete, Pitch Black Brigade.
Po odmoru so Enslaved na oder prišli brez kakšnega posebnega intra in takoj udarili s Fusion Of Sense And Earth. Tekom kariere so Enslaved v svoj vikingški black metal vse bolj dodajali progresivne rock elemente iz sedemdesetih, svoj stil nadgrajevali iz albuma do albuma in vrh kreativnosti dosegli prav z zadnjim Ruun. Seveda se vsi fani zgodnjega obdobja z zadnjimi albumi niso spoprijateljili, a v Mariboru je bilo dovolj materiala za obe strani fanov. Energija, dinamika, epskost, dramatika, atmosfera in super uigranost so besede, ki najhitreje opišejo Enslaved na odru. Grutle je odlično vodil nastop celega banda, takoj vzpostavil pravi kontakt s publiko, ki se je z navdušenjem odzivala skozi celoten nastop. Najbolj divje pa je vseeno bilo pri starih klasikah iz Frost albuma, Jotunblod in Fenris. Pri prevladujočih skladbah zadnjih dveh albumov Ruun in Isa pa se je uspešno s čistimi vokali vključeval klaviaturist Herbrand, ki je sicer občasno prijel tudi za kitaro. Dodaten pozitivni ekekt k nastopu so prinesle tudi projekcije na platnu v ozadju odra. Po dobri uri so Enslaved za kratko zapustili oder in se vrnili s Slaget I Skogen Bortenfor še k čistim začetkom in split EPju z Emperor. Odličen zaključek. Glasni vzkliki “we want more” so želeli še več, a koncert se je žal zaključil. Fani dodatnih komadov niso dobili, so pa zato srečanje z obema bandoma na aferpartyju v MC Klubu.
Set lista Enslaved: Fusion Of Sense And Earth, Path To Vanir, Isa, The Voices, For Lenge Siden, Jotunblod, Fenris, Ruun, Return To Yggdrasill, Slaget I Skogen Bortenfor.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
7. 9. 2018Vreid razkrili novo skladbo / Novice
9. 12. 2008Enslaved / Novice
9. 2. 2015Enslaved / Novice
1. 2. 2018Enslaved - E / Recenzije
21. 9. 2012Vreid / Carach Angren / Mistur / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2020
STREAM: Insomnium
Keikalla.fi
30. 5. 2020
STREAM: Sonata Arctica (akustični koncert)
Semilive.fi
30. 5. 2020
STREAM: Ahab
Youtube
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija