REPORTAŽE

11. 4. 2004

Edguy / Brainstorm / Nocturnal Rites

Planet Music, Dunaj, Avstrija / 7. 4. 2004

Edguy so z albumom Hellfire Club trenutno eden najbolj vročih bandov na sceni. Po raznih odpovedih in »zakulisnih« igrah je paket Edguy, Brainstorm, Nocturnal Rites postal tudi najbolj vroča heavy/power metal turneja prve polovice leta. Na koncu se je vse srečno izteklo tudi za Brainstorm, ki bi skoraj ostali praznih rok po tako odličnem Soul Temptation albumu. Turneja se je najbližje nam ustavila na Dunaju, kjer je bilo ponovno prisotnih veliko Slovencev.
Koncert so odprli švedski melodični power metalci Nocturnal Rites, ki so pred kratkim izdali svoj šesti album New World Messiah. Nocturnal Rites že nekaj časa v power metalu veljajo za skrivni band v ozadju, ki zelo dobro dela ter čaka na svojo veliko priložnost – predor med velike bande. Turneja je prišla kot naročena za promocijo albuma in »pripomoček« k uresničitvi cilja. Da se tega zavedajo tudi sami, je bilo jasno od prve do zadnje sekunde nastopa. Na voljo so imeli le trideset minut, ki pa so jih izkoristili, kot se zagre. Z zelo sproščenim in energičnim igranjem so hitro osvojili publiko, ki je že med njihovim nastopom lepo napolnila Planet Music. Jonny je vlogo frontmana opravil zelo dobro, takoj je vzpostavil kontakt s fani, pri tem pa so mu pomagali tudi ostali, predvsem basist Nils Eriksson. V pol ure so odigrali, kar so pač lahko, nekaj z novega albuma in nekaj najbolj znanega s prejšnjih.
Set lista Nocturnal Rites: New World Messiah, Eternity Holds, Against The World, Shadowland, Iron Force, Afterlife.
V nasprotju z Nocturnal Rites Brainstorm skozi široko odprta vrata že stopajo v evropsko power metal elito. Poti teh dveh bandov sta si dokaj podobni, Brainstorm pa so z zadnjima dvema albumoma Metus Mortis in Soul Temptation stopili korak ali dva naprej. Tokrat sta bila to tudi edina albuma, s katerih pesmi so vključili v svoj repertoar. Nad izbiro se ni nihče pritoževal, le tri četrt ure je minilo prehitro. Brainstorm je vedno užitek gledati, tokrat pa so bili še posebej dobri. Izstopal je vokalist Andy, ki je navduševal tako z vokalom kot s predstavo nasploh. To je heavy metal iz srca in z dušo. Odziv, ki so ga prejeli Brainstorm, je bil fantastičen in nad vsemi pričakovanji. Sodelovanje publike je bilo intenzivno skozi ves nastop, vsaki pesmi so sledile ovacije, vzkliki »Brainstorm, Brainstorm…« in ni čudno, da se je vsem na odru samo smejalo. Ob vse večjem krogu fanov in odličnem naslednjem albumu se lahko nadejamo, da ga bodo Brainstorm promovirali na headlinerski turneji.
Set lista Brainstorm: Shiva's Tears, Blind Suffering, Doorway To Survive, Hollow Hideaway, Fornever, The Leading, Highs Without Lows, Under Lights.
Med odmorom je za zadnje podrobnosti ponovno poskrbel Iron Savior kitarist Piesel, že nekaj časa član Edguy roadcrewa. Potem so iz zvočnikov spustili še AC/DC – Stiff Upper Lip in povabljeni smo bili na Freak Show. Začetek je bil v znamenju Hellfire Club albuma in pa slabšega zvoka. Tako kot Nocturnal Rites tudi Edguy niso imeli sreče predvsem s kitarami. Pred dvema letoma na Metalfestu kakšnega posebnega zanimanja za Edguy avstrijska publika ni kazala, tokrat pa je bilo povsem drugače. Edguy so sedaj osvojili tudi naše severne sosede. Kdo je bil glavna zvezda večera, ni težko uganiti. Tobias Sammett je dokazal, da je trenutno med mladimi vokalisti v heavy metalu edini sposoben narediti show, ki so ga v osemdesetih uprizarjali številni frontmani. »Bruce Dickinson meets David Lee Roth« z dodanim zanj značilnim smislom za humor. Ko se Tobi razživi, ga je nemogoče zaustaviti. Tour managerja je vseskozi ošteval, češ, kaj da Dunaj nima metalske publike, da se sem ne splača hoditi. Proti koncu je publiko vprašal, če pridejo naslednjič na njihov koncert in s seboj pripeljejo še prijatelja/ico, sestro, brata, očeta, mamo (naštevanje se je končalo pri tašči) in v smehu končal »tako bo prišlo 8.000 ljudi«. Zabavnih situacij je bilo še več; ko je nekoga zasačil ob zehanju recimo. V Tobijev show so se zelo dobro vključili tudi ostali štirje. Felix je svoje znanje pokazal v zanimivi solo točki, v katero je bila vključena tudi glasba iz Star Wars.
Največji del set liste je predstavljal Hellfire Club, po dve pesmi pa so vključili tudi iz zadnjih treh albumov. Redni del nastopa so zaključili z mogočno The Piper Never Dies in super hitom King Of Fools, takoj ko so zapustili oder, pa jih je publika že začela glasno klicati nazaj. Dodatek so začeli s Chalice Of Agony (z drugega dela Avantasie), v kateri je Tobi posrečeno oponašal Kaia Hansena v njegovem delu. Po Tears Of A Mandrake pa so na zahtevo publike dodali še naslovno skladbo prvega dela Avantasie. Ko je Tobi hotel napovedati še Out Of Control je publika začela peti refren Avantasie in kaj so hoteli drugega, kot da jo zaigrajo. Kljub temu da je Tobi takoj dejal, da ne zna več celega besedila na pamet. Del je tako v smehu odpel z la, la, la. Po dobri uri in pol so Edguy zaključili z Out Of Control in se poslovili od dunajske publike.
Set lista Edguy: Intro, Under The Moon, Mysteria, Navigator, Land Of The Miracles, Lavatory Love Machine, Headless Game, drum solo, Fallen Angels, Vain Glory Opera, The Piper Never Dies, King Of Fools, Avantasia Intro, Chalice Of Agony, Tears Of A Mandrake, Avantasia, Out Of Control.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
9. 7. 2007Bang Your Head 2007 / Reportaže
4. 9. 2002Wacken Open Air 2002 / Reportaže
30. 12. 2003Brainstorm predskupina Edguy / Novice
22. 9. 2002Metalfest Vienna 2002 / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija
31. 12. 2020
Brant Bjork, MaidaVale
p.p.c., Gradec, Avstrija
31. 12. 2020
1000mods
p.p.c., Gradec, Avstrija