REPORTAŽE

2. 7. 2012

Early Man / Woli Wo / Keller

Tovarna Rog, Ljubljana / 19. 6. 2012

Peklensko vroč torkov večer na vrhuncu študentskega izpitnega obdobja. Tokrat se je v metalskih barvah izkazal ljubljanski squat Rog, vendar pa so solidno zastavljen večer skazile mnoge organizacijske napake in nesporazumi. Največje in hkrati ponavljajoče se težave, ki pestijo Rog in smo jim bili priča tudi tokrat so brutalne zamude, nesporazum okoli vstopnin in prostovoljnih prispevkov, iz česar sledijo težave pri poravnavi stroškov. Na srečo pa so kljub začetnemu gnevu nad samim prostorom vse partije (bandi, organizatorji in obiskovalci) našle skupen jezik, ki namesto bojkota v Rog v prihodnje prinaša kvalitetno izveden program in spodoben servis podpornikov tovrstne kulture. Paranoid-zine vam časti revizijo! Začnimo z dotičnim dogodkom.
Okoli sedme večerne ure gorenjska ekipa doseže prizorišče… to se nahaja v neposredni bližini mestnega jedra, in od zunaj ni vidnih znakov dogajanja. Za masivno ogrado in varnostnikom pa se nam odpre povsem drug pogled, prizor, kakršnega smo spoznali v filmih tipa Mad Max, recimo. Enklava, malo da ne obdana z bodečo žico, znotraj nje pa mogočne stavbe, v katerih je proizvodnja že davno ugasnila in so zopet oživele kot življenjski in ustvarjalni prostor raztrganih, neurejenih barbarov, ki so v zapuščini socialističnega razcveta ugledali ustvarjalni potencial in se vselili … Kdo bi si po videzu upal soditi, da gre med drugimi za študente matematike, kot sem uspel izluščiti med poizvedovanjem o življenjskem slogu med pogovorom s Špelo, ki je bila del organizacijske ekipe. S poprej dolgočasnih zbledelih fasad, ki jih je že načel zob časa, sedaj kričijo dogodkovni plakati in mogi grafiti ter skulpture.
Tamkajšnji prebivalci bandom in obiskovalcem pričarajo vrhunsko vzdušje in lep sprejem v obliki pogostitve z žara (komplimenti kuharju), glasbena oprema počasi začne iskati svoje mesto na odru, čutiti je umirjenost, nikamor se ne mudi. Nekaj metrov stran tam stanujoči squater z vodo škropi asfalt, da se mu zbrana druščina ne bi usedla pred vrata in mu nastlala s pločevinkami. Dinamiko prizorišču dajejo številni psi najrazličnejših pasem, z vohom prečesavajo teren in z laježem pozdravljajo prišleke. Vročini, ki je pritiskala tako iz zraka kot tudi iz razbeljenega betona se je bilo možno umakniti v notranjost Rogovih koncertnih prostorov, tisti čas na ogled v popolni temi. Hladen, vlažen ter zatohel zrak se na hodniku pomeša z vonjem nafte ter brnenjem agregata. Ravno ta sproščen duh in punk pristop, kjer se nikoli ne ve točno na koga se obrniti (anarhija), da bi program stekel, je pripeljal do sprememb v razporedu bandov in samem začetku glasbenega programa. Programa, zaradi katerega se je tisti večer zbralo na tem mestu okoli sto poslušalcev, od katerih je bil pretežen del, vključujoč našo ekipo, prikrajšan zaradi zamud, povezanih tudi z nenavadno dolgim nastopom Woli Wo. O samem koncertu tako žal ni kaj dosti poročati.

Šele okoli enajstih zvečer (napovedano ob devetih), torej uri, ko naj bi se že pripravljal glavni band, vrhunec večera, na oder stopimo Keller, pod odrom pa za torek povsem solidno razpoložena publika, ki proti koncu seta na hitrejši nabor pesmi Death Command, Keller in Summon The Mortals poskrbi, da se je v dvorani temperatura nekoliko dvignila. Temačnost dvorani gotovo doda čar in jo uvršča med dokaj primerne za tovrstne dogodke, kar pa žal nekoliko skazi akustika, ki onemogoča, da bi bobni razvili nujno potrebno udarnost.
Woli Wo, »alcoweed thrash band« spet pokažejo zakaj so mojstri, če ne celo utemeljitelji žanra. Živijo namreč ravno to, »alcoweed«, dan na dan, pred, med in po obroku, spanju in nastopu. Set so na čase zapolnili trenutki, v katerih nismo bili povsem gotovi, da vsi člani igrajo isto pesem in če je ravno to recept, ki se je na Metal Maniji 2011 izkazal za pravega, je bilo tokrat verjetno zaradi delavnika pod odrom manj tistih, ki bi s člani banda delili bliskanje v glavah. Tekom nastopa, začinjenega z raznimi na pol artikuliranimi govori o pijanstvu in nogometnem prvenstvu, se je nekaj ljudi pošteno ogrelo, spet drugi pa so nestrpno pričakovali konec in z njim nastop Early Man. Woli Wo so na odru prebili slabo uro in pol.
Ogled Early Man, ki so nastopili nekaj čez poldrugo jutranjo uro je žrtvovala tudi naša ekipa, del katere je le nekaj ur ločilo od novega delovnega dne.
Zaradi takšnih napak mi je žal, da se solidno opremljenega prostora drži nekoliko slab glas in pri današnji ponudbi koncertnih prostorov obiskovalcem in bandom ni zameriti, če hodijo svoj sluh potešiti raje drugam. Iz spoštovanja do punk kulture, ki goji in živi drugačne vrednote in se aktivno upira (moje simpatizerstvo izhaja iz dejavnosti kranjskih aktivistov, ki so edini v Kranju priskrbeli primerne koncertne prostore in to večkrat, podrobnosti tukaj), smo si metalci in Rogovi aktivisti segli v roke in v Rogu napovedujemo odlično izvedene koncerte. Konec poletja namreč v teh prostorih organiziramo Metal Exchange, več informacij o tem sledi v prihodnjih mesecih. Škoda bi bilo takšnemu prostoru, ki sam po sebi ne nosi nobene krivde, za večno obrniti hrbet. Nujno je treba poudariti, da se je trenutna organizacijska ekipa vedla več kot pošteno in so do nastopajočih v končni fazi poravnali vse obveznosti, s čimer so položili dobre temelje za sodelovanje. Ravno z odsotnostjo spoštovanja dogovora med organizatorjem in nastopajočim so prejšnje izvedbene ekipe samemu prostoru naredile dolg slabega glasu, katerega odmev bo z nadaljnjim razvojem dogodkov, upajmo, kmalu zadušen.

SORODNE VSEBINE:
26. 5. 2011Keller / Novice
26. 9. 2008Keller / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija